Opinió

editorial

El mercat d'empreses es refà

Les previsions de creixement superiors a la dels països de l'entorn i el baix rendiment de la renda fixa animen les empreses sanejades a comprar, amb l'avantatge que poden fer-ho endeutant-se a un cost baix

La japonesa Panasonic acaba de formalitzar l 'entrada al capital de Ficosa. Beablo ha tancat una ampliació de capital liderada per la japonesa Softbank. La compra de Panrico de la mexicana Bimbo mostra l'interès de les multinacionals llatinoamericanes per prendre posicions al mercat espanyol. Són exemples que demostren que el mercat de les grans operacions corporatives -compres, fusions, ampliacions de capital- es reactiva després d'uns anys, aturat per la inestabilitat econòmica, que impedia vendre a qui ho necessitava i frenava les ganes de créixer de qui tenia diners per comprar.

El moviment és general arreu del món -la suma de les operacions en mig any dobla la del conjunt del 2014-, però en aquest context positiu la posició de les empreses catalanes i espanyoles és millor que la mitjana. Les previsions de creixement econòmic superiors a la dels països de l'entorn i el baix rendiment de la renda fixa animen les empreses sanejades i els fons a comprar amb l'avantatge que ho poden fer endeutant-se a un cost molt baix. Això obre perspectives a les companyies que s'han de desprendre d'actius o ampliar capital per reduir l'alt endeutament.

La situació és bona per a l'activitat dels fons d'inversió estrangers, que l'any passat ja havien tornat a entrar en el sector immobiliari atrets pels preus baixos i que obren oficines, el senyal més clar que veuen negoci per a temps. A l'espera que continuïn les operacions de concentració en el sector financer -el primer que tan aviat com va poder va vendre actius per deixar anar llast-, els experts diuen que el consum, la indústria i la tecnologia seran els principals protagonistes de les operacions corporatives que hi haurà als propers mesos. En el moviment, no s'ha de descartar un retorn a la borsa de les ofertes públiques de venda d'accions, aprofitant la necessitat dels grans fons d'invertir en renda variable pel poc atractiu de la fixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.