Opinió

27-S

M'ho han preguntat fins a la sacietat: “Quina és la seva/la teva valoració de les eleccions catalanes del 27- S?” Resumeixo el que he dit:

1) El 27 de setembre s'havia de votar per triar un govern per a Catalunya per a, en principi, els pròxims quatre anys; i cap dels partits: nin-gú, no va parlar pràcticament gens dels seus programes de govern; i encara pitjor: els mitjans de comunicació, cap, va preguntar pràcticament gens als partits sobre els seus programes de govern.

2) Ja coneixen el que penso: ahir, avui i ara, el principal problema que té Catalunya és econòmic, i 1.444.000 catalanes i catalans amb dret a vot, el 35,5% del cens, van votar opcions polítiques que no consideren que Catalunya tingui cap problema amb el seu finançament regional i, per tant, no defensen la recuperació del dèficit fiscal interregional que Catalunya és obligada a tenir. Em pregunto si aquest 1,4 milió llarg de persones va ser conscient d'això quan va dipositar el seu vot a l'urna que li corresponia.

3) Es dóna una enorme importància al resultat d'unes eleccions i al llarg dels dies següents al passat 27 s'elaboren profundes anàlisis dels resultats obtinguts per cada formació política, quan fa unes setmanes es va demostrar que el que la ciutadania vota no té absolutament cap importància: el 65% de l'electorat grec va votar No a una opció proposada per la UE, una opció rebutjada pel govern llavors vigent, una opció per la qual aquest govern va demanar el No. I després, acabat el recompte, aquest govern va signar un paper en el qual s'imposava a Grècia unes condicions pitjors que les que la seva ciutadania havia rebutjat en el referèndum celebrat. Penso que a partir d'aquest dia cap votació no és ja significativa si no recull ni ratifica allò que sigui convenient, és a dir, que el 27 de setembre a Catalunya les electores i els electors van decidir uns resultats que caldrà veure si es troben en línia amb el que hagi de ser convenient. (Evidentment, això, segueixo pensant, és extensible al que succeeixi el 20-D).

Per meditar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.