Empreses

Born vol muntar a l'Empordà una planta de fruita deshidratada

La firma catalana també analitza mercats europeus per créixer a l'exterior

Born estudia muntar una planta de dessecat de fruita a l'Empordà que assumiria la producció de pomes, peres i préssecs semideshidratats que l'empresa importa actualment d'Àfrica del Sud. També hi compra mango, papaia, pinya i coco, que continuarà portant d'aquest país, perquè només així és possible garantir que la recollida de la fruita es fa quan aquesta està madura. Aleshores es cullen, es pelen, es tallen i s'assequen al sol. Es tracta d'un procediment tradicional que a casa nostra tenim la tendència a limitar a les figues, les prunes o els albercocs. Emili Majó i Toni Gabarró, socis fundadors de Born, van descobrir aquesta rica oferta de fruita semideshidratada (sense afegir-hi sucre) en un viatge a Àfrica del Sud i van pensar que seria una forma de facilitar el consum de fruita a les llars: “Hi ha propostes al mercat que s'han decantat per diferenciar-se a través de la innovació tecnològica en aquest camp, nosaltres hem optat per un procediment tradicional i pensem que la via per ser diferents és la qualitat”, explica Emili Majó.

Ja intuïen que un dels col·lectius més entusiastes d'aquest producte serien els esportistes, per la qual cosa van patrocinar competicions de triatló i maratons que es fan a Catalunya per donar a conèixer les seves fruites assecades. El fet és que els corredors els van suggerir una nova presentació: en barretes. Després d'investigar com fer-les van veure que barrejant determinades fruites podien aconseguir la textura desitjada: el resultat és Born Go, que elaboren a Ghana i que ha rebut un premi Innova de Mercabarna.

El cert és que poc a poc s'estan vinculant a un món progressivament més sensible a temes com la producció ecològica i de quilòmetre zero. És per això que ara estudien portar part de la producció a Catalunya. Aquest aspecte també els ajudaria a créixer a la resta d'Europa, sobretot als països nòrdics, “pensem que el nostre producte podria funcionar molt bé”, diu Majó. En aquests moments, la direcció de Born està sondejant alguns mercats a la recerca d'un soci estratègic que els faciliti l'entrada bàsicament en l'aspecte de la distribució i la comercialització. A Catalunya han aconseguit el suport de cadenes de supermercats com ara Bon Preu i Condis i de botigues especialitzades en menjar saludable com Santiveri. Però també s'han sumat als comerços de venda a granel, que cada cop tenen més volada.

Ara estudien noves varietats de barretes per a nens i per a mascotes.

Facturació

600.000€

Treballadors

7

Any de fundació

2012

Born tenia dues divisions més: una de fruita pelada i tallada i una altra de fruita per a restauració. L' última va créixer molt i l'han venut per concentrar-se.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Born vol muntar a l'Empordà una planta de fruita deshidratada

Publicat a