Empreses

Tecnoquark ja mira cap a la Índia

Acaba de sortir al parquet i ultima un acord amb un soci xinès, una fórmula que vol repetir a l'altre gegant asiàtic

Tecnoquark té la mirada fixada en el procés d'internacionalització. El fabricant d'utillatges per als sectors de l'automoció i de l'aeronàutica ultima aquests primers mesos del 2016 un acord amb el fabricant xinès Shandong Liancheng per posar un peu al gegant asiàtic i poder començar a produir allà.

L'objectiu és cobrir les vendes que ara fan al mercat xinès des de la seva planta a Manresa. ”Fins ara el negoci ha estat molt centrat en les exportacions, però volem canviar-ho per la producció a fora”, destaquen els socis fundadors, Carlos Soler i Manel Mauri. Alhora, però, es proposen atreure nous clients industrials locals en el mercat de l'automatització i la robotització, una nova àrea de negoci que els socis de la indústria catalana creuen que té un alt potencial al país asiàtic.

Tecnoquark té signada una carta d'intencions amb la firma xinesa per a formalitzar una aliança d'empreses al 50% amb una inversió prevista de 2,5 milions d'euros de cada una de les parts.

La producció futura a la Xina se centrarà en el sector dels utillatges per al sector de l'automoció, fet que permetrà concentrar la seu de Manresa en el segment de l'aeronàutica.

Aquesta mateixa fórmula, la de cercar una aliança amb un soci local, és la que Tecnoquark estudiarà també per a la Índia, que, després de la Xina, serà un objectiu prioritari en el seu procés d'internacionalització.

Encara és aviat, però els socis de la manresana expliquen que ja hi estan treballant i que l'operació es podria tancar també al llarg d'aquest 2016.

Mentre Tecnoquark explora els mercats asiàtics per derivar-hi la seva producció per al sector de l'automoció, la firma vol impulsar aquí l'activitat relacionada amb l'aeronàutica.

La firma catalana va entrar en aquest sector fa prop de quatre anys i, tot i que fins fa poc aquest negoci no passava d'un 10% de la seva facturació, l'any passat va representar mig milió dels 3,5 milions globals de vendes.

I l'expectativa és que aquest pes segueixi a l'alça, en part gràcies a la incorporació d'una firma francesa d'utillatges per al sector. L'operació suposarà una inversió propera als tres milions d'euros.

A més Tecnoquark també ha tancat aquest passat any l'adquisició d'una petita firma d'enginyeria catalana especialitzada en la simulació de processos (Ingenus) i no descarta noves adquisicions en aquest segment. “Volem adquirir més coneixement i per això estarem alertes a les opcions de compra, bàsicament entre enginyeries”, destaca Soler.

Paral·lelament Tecnoquark ha invertit a renovar la maquinària de la seva planta de Manresa per tal de centrar-se en la fabricació d'utillatges per a l'aeronàutica, “per tal d'accedir i poder servir a proveïdors de primer nivell del sector”, destaquen els socis.

futures ampliacions.

Per assumir amb totes les inversions Tecnoquark confia a atreure al voltant de deu milions d'euros en dos anys gràcies a la seva entrada al MAB, “mitjançant ampliacions de capital o la fórmula que veiem interessant en cada moment”, diu Soler. Abans de la seva sortida a borsa Tecnoquark ja havia atret uns quatre milions d'euros més per mitjà d'ampliacions de capital.

Tecnoquark va tancar el 2015 amb una xifra de negoci de 3,5 milions d'euros i l'objectiu per al 2016 és consolidar el mercat nacional i francès en el segment dels components per al sector aeronàutic, com també formalitzar el començament de la producció a fora amb l'aliança estratègica a la Xina.

L'empresa preveu créixer també en personal i assolir els 53 treballadors al llarg de l'any. Ara en té 45, comptant les tres persones que s'han incorporat amb la compra d'Ingenus.

Facturació
3,5 M€
Treballadors
45
Any de fundació
1987

Perdre la por de cedir una part del control

Des del passat 21 de desembre un 40% de les accions de Tecnoquark -l'altre 60% està en mans de les dues famílies fundadores- cotitzen al MAB. Les accions de la industrial van estrenar la seva presència al parquet a un preu d'1,96 euros, i en les dues primeres setmanes cotitzant s'ha revalorat un 3%. En la seva estrena al parquet els socis fundadors de la firma catalana van animar altres pimes a fer el mateix salt per créixer. “El que és important no és controlar el 100%, sinó que el percentatge que controles tingui el màxim valor”, van destacar Mauri i Soler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tecnoquark ja mira cap a la Índia

Publicat a