Focus

Llars sense la temperatura adequada

Unes 700.000 persones pateixen de pobresa energètica a Catalunya

Arreu del món hi ha operatives polítiques contra la pobresa energètica

El deteriorament de les condicions de vida, que se suma a la pujada contínua del preu de l'energia, ha donat volum al fenomen de la pobresa energètica, és a dir, la impossibilitat de pagar el rebut de la llum cada mes i mantenir la llar a la temperatura adequada, que a Catalunya es quantifica en 700.000 persones, en dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

A aquesta xifra, ja prou estremidora, podríem afegir-hi que més de tres milions de catalans i catalanes no poden cobrir despeses imprevistes, com ara un rebut de la llum inesperadament alt, la reparació d'un electrodomèstic que s'ha espatllat o la renovació dels electrodomèstics per uns altres de més eficients.

Ara mateix, una persona que hagi caigut en aquesta situació d'extrema vulnerabilitat ha de fer tot un seguit de passes: sol·licitar un ajornament del pagament del rebut, si la seva renda és inferior als 11.951,59 euros anuals; demanar un informe de vulnerabilitat al centre de serveis socials més pròxim i adreçar-lo a la companyia subministradora; negociar amb la subministradora una condonació del deute en rebuts i evitar així el tall del subministrament, o anar a l'ajuntament, si s'escau que és operatiu en l'auxili dels qui pateixen pobresa energètica. Val a dir que són casos en què cal estar inclòs en el bo social -un 25% de descompte en la factura-, adreçat a consumidors que formen part d'una família en què tots els membres estan a l'atur; llars monoparentals; famílies nombroses, o pensionistes, que tinguin una potència igual o menor a 3 kW.

Malauradament, la pobresa energètica ha estat víctima del conflicte polític espuri: el Tribunal Constitucional ha aturat les mesures que es volien emprendre a Catalunya contra la pobresa energètica, en posar en dubte la constitucionalitat del Codi de Consum Català i la ILP d'hàbitat contra els desnonaments i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament al juliol. En concret, s'han qüestionat totes les mesures contra el tall de subministraments.

Val a dir que arreu del món s'habiliten mesures per lluitar contra la pobresa energètica: al Regne Unit, els més grans de 65 anys tenen un xec d'entre 100 i 300 lliures per pagar el rebut de la llum, el Winter Fuel Payment; la Chèque Énérgie de França és una bossa de diners per pagar el rebut de la llar amb baixos ingressos; la tarifa social de Flandes consisteix a donar 100 kWh d'electricitat i gas per família i cada membre; a Grècia, a les persones vulnerables se'ls permet fraccionar el pagament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.