Focus

Brussel·les, amb l'expedient a punt

La Comissió Europea observa amb estupefacció com el procés de liberalització del sector energètic, que prové de la Directiva 96/92/CE, no aconsegueix l'objectiu cobejat d'afavorir la competència, millorar preus, així com ajudar les renovables.

Després que l'any passat censurés a l'Estat espanyol el seu excessiu intervencionisme, darrerament ha rebut, per part de la Plataforma per un Nou Model Energètic, una demanda pel decret d'autoconsum, en què es denuncien barreres tecnicoadministratives i la penalització de l'ús de l'energia fotovoltaica amb un règim sancionador, així que l'executiu comunitari es planteja obrir un expedient a Espanya. Un dels advocats que han participat en la demanda, Piet Holtrop, del bufet Transaction & Bussines Law, estima que la Comissió s'hauria de decidir a “treure d'una vegada les dents perquè els estats compleixin les directives ja que, en contra del que diuen alts representants comunitaris, que afirmen que no tenen eines per actuar contra els estats, la realitat és que en té, però no els utilitza”. També darrerament, la plataforma ha fet arribar a la Comissió el cas dels Costos de la Transició a la Competència (CTC), en què es denuncia que el sector va rebre 3.400 milions de més en el pas al mercat liberalitzat, segons el que havia establert la CE com a ajuts considerats legals, i ja tenim a la vista una demanda comunitària. Holtrop creu que en el futur, si vol un veritable mercat unificat, “la CE haurà d'assumir més per poders i els objectius estatals en energia que s'imposi la UE hauran de ser vinculants per als estats, ja que només amb intencions no s'arribarà als objectius que es vulguin assolir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.