Empreses

L'estètica de l'acer inoxidable

Botifoll, amb les seves filials Aujor i The Inox in Color, ja és un referent en el tractament de l'acer inoxidable

La companyia ha facilitat als seus clients el “faci-ho vostè mateix”

L'especialització o, més ben dit, les especialitzacions en el tractament de l'acer inoxidable han permès a l'empresa Cromo Duro Botifoll, enlairada per les seves filials Aujor i The Inox in Color, consolidar un nínxol envejable en el mercat del recobriment de superfícies, des d'un dipòsit industrial fins a la façana d'un edifici, després de superar el mal tràngol de la crisi.

“Ha estat una aposta ben clara per l'especialització en l'acer inoxidable, alhora que potenciàvem a fons la tasca comercial, tant en el canal tradicional com a internet. Creiem que entrar en aquest àmbit ha estat clau”, com diu el director general d'aquesta empresa familiar de Sant Fruitós de Bages fundada el 1963. L'exploració de les possibilitats comercials d'internet fan de l'empresa una rara avis en un sector com el metal·lúrgic.

Com explica, actualment l'empresa matriu, Cromo Duro Botifoll, té un pes del 20% en el negoci de l'empresa, mentre que les seves extensions, Aujor, per al tractament de l'acer inoxidable, amb un 35%, i The Inox in Color, en què es realitzen serveis d'acoloriment d'acer inoxidable amb tècniques innovadores, ja són les veritables responsables que la companyia bagenca hagi remuntat el vol: el 2015 va assolir una xifra de facturació de 2 milions d'euros, un nivell en línia amb els temps anteriors a la crisi. Com sol passar, la capacitat d'innovar, és a dir, de singularitzar-se davant la competència, en tecnologia i servei, ha tingut a veure, i molt, amb la perspectiva optimista amb què l'empresa afronta el seu futur. Actualment, només un competidor d'Alemanya pot tractar, com l'empresa bagenca, peces de grans dimensions -dipòsits de 50.000 litres–. Antoni Botifoll hi afegeix: “A més a més d'assolir la capacitat tecnològica per tractar grans peces, a més tenim la capacitat d'anar a casa del client a oferir el servei.” I poden ser grans empreses com els laboratoris Merck i Almirall, del sector farmacèutic, o l'enginyeria Telstar, que dissenya solucions per a diversos sectors, a tot el món. Justament, el farmacèutic, com el químic, són, amb la caldereria d'acer inoxidable, tres grans sectors que a Catalunya assisteixen les firmes del grup. Però on realment se situa a l'avantguarda és en el recobriment en color de superfícies d'acer inoxidable. “De la nostra experiència d'anys amb l'acer vam arribar a l'acoloriment, i ara mateix només dues o tres empreses a Europa fan el que nosaltres fem.” Tampoc es pot oblidar que l'empresa mare, Cromo Duro Botifoll, no s'oblida de donar el segell personal amb el tractament que fa del níquel amb acabat negre, una nova exigència estètica de la indústria que ara mateix només ofereix l'empresa de Sant Fruitós a Espanya.

Curiosament, l'èxit de The Inox in Color l'hem d'anar a cercar a l'R+D xinesa. “Estem a la Xina, com a socis d'una empresa de Ningbo, perquè allà tenien una tecnologia d'electròlisi per via gasosa que es pot aplicar en cambres més grans de tres metres, totalment única, que van heretar del sector espacial de Rússia.” L'espectacular xapa de la marquesina dels Encants Nous de Barcelona es va tractar precisament a la Xina.

La vocació per transformar el model en un àmbit tan conservador com el metal·lúrgic, també l'hem pogut observar en altres iniciatives de la companyia bagenca, com ara la facilitació al client del “faci-ho vostè mateix”. Antoni Botifoll explica: “En els darrers anys hem treballat molt en la línia de facilitar als clients que ho desitgin equips tecnològics, producte químic i maquinària, perquè es facin ells mateixos el tractament de superfícies d'acer inoxidable.”

Molts anys de forja d'experiència

Des d'Aujor, el grup Botifoll ha anat forjant la seva pròpia ciència de com tractar l'acer inoxidable, amb diverses tècniques: passivats, decapats i electropolits. Treballant a la seu del client o facilitant-li les eines per fer-se ell mateix el servei. Ha electropolit o decapat reactors, dipòsits, agitadors, mescladores, cisternes, sitges, en instal·lacions de firmes com ara Repsol, Basf, Bayer, Sandoz, Emmsa, Acciona i Telstar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'estètica de l'acer inoxidable

Publicat a