Borsa

“La percepció dels inversors cap a la borsa és molt adversa”

Les borses sumen poc més de dos mesos de baixades continuades. Quins són els detonants d'aquesta davallada?

Principalment, els causants d'aquest retrocés han estat els dubtes sobre el menor creixement que tindrà l'economia xinesa. El mercat ara mateix no sap com quantificar quant creixerà de menys la Xina i per aquest motiu la volatilitat és tan brutal. Tan exagerada que expulsa els inversors perquè els pocs que s'atreveixen a entrar s'espanten en veure que perden un 5% i venen ràpidament.

Què pot motivar de nou els inversors per tornar a confiar en la renda variable?

Els tres catalitzadors d'un possible rebot o de la frenada de les actuals davallades dels mercats són els resultats empresarials -que fins ara han estat en general positius-, l'actuació del Banc Central Europeu (BCE) i els indicadors avançats, sobretot els procedents de la Xina. Però el que tenim molt clar és que el que costarà molt de canviar és la percepció negativa de la inversió cap a la borsa dels inversors, que ara mateix és profundament adversa.

La darrera compareixença de Draghi ha calmat els nervis dels inversors?

L'anunci de noves mesures d'estímul ha tingut un reflex positiu en els mercats, que saben que el BCE vigila i no deixarà que la situació empitjori. Els inversors confien en el BCE i des de la darrera compareixença de Draghi els mercats no han rebotat gaire però almenys han deixat de baixar com ho estaven fent.

Va ser precipitada la pujada de tipus del desembre de la Reserva Federal (FED) als EUA?

No ho crec, perquè els inversors estaven advertits i l'alça dels tipus va ser simbòlica i estava més que descomptada. El que ha agafat les borses a contrapeu ha estat l'economia xinesa. La Xina ha estat la peça del trencaclosques que s'ha desenganxat quan ningú no s'esperava que ho fes.

És arriscat entrar a la borsa en aquests moments o ateses les darreres caigudes els nivells actuals són ja una oportunitat d'inversió?

Durant les darreres setmanes de 2015 i les primeres setmanes del gener ens hem trobat amb una desbandada d'inversors i una gran aversió al risc. Però, ara que tothom té por i que se succeeixen els episodis de nerviosisme, creiem que és el moment d'entrar en el mercat. A Espanya, nivells de 8.000-8.300 punts de l'Íbex-35 representen una bona oportunitat i l'inversor que entri en el mercat a aquest nivell ho farà a preus raonables, tot i que el mercat encara pot caure una mica més.

La incertesa política a Espanya ha restat a la borsa?

Fins ara, el mercat no ha descomptat gran cosa. L'Íbex ha baixat gairebé el mateix que la resta de mercats internacionals. El què sí que ens hem trobat és que no entra diner de fora però sí que ha sortit per igual a tot arreu. Si els mercats reboten en pròximes jornades, no sabem si al mercat espanyol li costarà més tirar amunt pel tema polític. Aquesta inestabilitat política podria ralentir un possible rebot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.