Gran angular

Benito Muros

President de la Fundació Feniss

“L'administració fa lleis que permeten l'obsolescència programada a casa nostra”

No és un tema de produir barat per estalviar, és fer-ho amb data de caducitat a posta
No crec en teories de la conspiració, crec en pactar per mantenir un model econòmic

ABenito Muros se li va encendre la bombeta el 1999 durant un viatge als Estats Units. Davant la famosa bombeta incandescent del parc de bombers de Livermore que aleshores feia un segle que funcionava -ara en fa 115 anys- es va preguntar per què duren tan poc actualment. Va documentar-se sobre el càrtel de Phoebus, el grup de fabricants que va decidir escurçar la vida útil de les bombetes, i en general sobre l'obsolescència programada. Fins al punt de dedicar la seva vida a lluitar contra aquesta pràctica. “En aquell moment ningú no es podia creure que es fabricava limitant a posta la vida dels productes i vaig decidir fabricar una bombeta que durés per sempre.”

Ho va aconseguir?

Sí, però quan la vaig voler comercialitzar el canal de la distribució, controlat per quatre o cinc empreses, la va vetar. Cal pensar que a Espanya cada any es reposen 47 milions de bombetes i 7.000 milions al món. És un gran mercat. Després vaig descobrir que passava el mateix amb rentadores, televisors, telèfons mòbils, tota mena d'aparells. Estem en l'època del comprar i llençar per fomentar el creixement econòmic, que és el que es diu que crea ocupació i progrés.
Es fabrica amb baixa qualitat i duren poc?

No és un tema de costos, fabricar bé no té per què ser més car, potser una mica més, però entre un 5% i un 10% més, depèn del producte. Però quan parlem de milions de mòbils, costa el mateix fer-ho bé i que duri 10 o 15 anys que malament.
És un tema de voluntat?

Sense cap mena de dubte. Es fabrica deliberadament amb data de caducitat.
Una voluntat compartida per moltes grans empreses al món? Com es fa?

Sí, per la majoria. De fet és un acord tàcit entre els diferents càrtels dels diferents sectors. El de Phoebus era dels fabricants de bombetes, però van marcar una tendència i el model es va replicar. No és oficial però hi ha documentació que ho prova. Això persisteix a l'actualitat i fan el mateix, igual que les petrolieres es reuneixen per pactar el preus dels combustibles o que la banca es reuneix per pactar les comissions. El govern que accepta això també aprova lleis que van en contra dels consumidors.
Lleis que propicien l'obsolescència programada?

Sí. Aquestes grans empreses encapçalades per la banca influeixen en la política, perquè fabricar d'aquesta manera ha d'estar permès. La llei de garanties d'Espanya, que és la mateixa de la UE, permet fabricar amb obsolescència programada.
Sembla una teoria conspiratòria.

A mi no m'agraden les conspiracions, jo crec en el que veig i comprovo que hi ha càrtels. És indiscutible. Crec en posar-se d'acord per mantenir un model econòmic. Les grans empreses, que són les que practiquen l'obsolescència programada, el que fan és explotar els recursos a l'Àfrica, amb persones en condicions laborals gairebé d'esclavatge; després les matèries primeres les porten a l'Àsia, on també amb salaris molt baixos fabriquen amb mala qualitat; i després traslladen els articles a occident consumint combustible, emeten CO2 i contribuint al canvi climàtic, per ser consumits, una i una altra vegada. Aquestes empreses no creen ocupació aquí, a més tributen a una mitjana del 6-7%, segons dades d'Hisenda, per tant ni generen llocs de treball ni riquesa. Mentre nosaltres ens endeutem per tenir l'últim model de mòbil o de televisió, de manera que al final la riquesa s'acumula en menys mans. En quines? En les de les multinacionals i la banca.
Ha parlat amb els partits polítics?

Hem tingut diversos contactes però mai no s'ha volgut reconèixer l'obsolescència programada. Abans de les últimes eleccions a Espanya vam enviar una carta a totes les formacions que hi van concórrer amb la intenció que possessin en els seus programes el tema de l'obsolescència programada. Només un partit polític ens va contactar i ens va dir que ho farien, eren Els Verds, que finalment no van tenir representació. No estan per la tasca de canviar realment les coses. A Espanya si hi hagués voluntat, a base de treballar de manera sostenible, es podrien crear quatre milions de llocs de treball en menys d'un any.
Quina és la tasca de la Fundació Feniss?

La fundació va començar a l'estiu per difondre aquest missatge per canviar les coses. Hem creat un segell que certifica les empreses que treballen sense obsolescència programada, són empreses que volen canviar les coses. També els estem donant suport per crear uns espais on vendre els seus productes, ja que la distribució no els admet, i on també es facin xerrades i suport a l'autoreparació d'aparells. Ara estem tractant d'obrir seus a Colòmbia, Panamà, Argentina, Xile i França.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.