Borsa

i les moltes incògnites encara estan sense resoldre

S'espera que la incertesa i la volatilitat no desapareguin amb l'inici del curs

“Mogut, volàtil i amb una forquilla àmplia de moviments”. El director de Renta 4 a Barcelona, Xavier Teixidó, és clar quan se li pregunta com preveu que sigui el segon semestre de 2016. Un panorama, per tant, que no difereix molt del què ha estat la primera meitat de l'any. I l'explicació a aquest comportament rau en la mateixa clau: l'alt grau d'incertesa.

En la mateixa línia, Pedro Aznar, professor d'Esade, avança uns mesos en què el mercat seguirà una “tendència lateral”. El que facin els inversors, diu, dependrà molt de les notícies que es vagin coneixent dia a dia.

Queden moltes incògnites sense resoldre que es tornaran a posar sobre la taula amb l'inici del nou curs. Entre les qüestions de les quals estaran pendents els mercats, hi ha, sense dubte, com evoluciona la negociació entre el Regne Unit i la UE després del referèndum sobre el Brexit.

Els analistes coincideixen que els mercats descompten uns mesos de relativa tranquil·litat fins que es comencin a prendre decisions. Una de les primeres serà qui succeeix David Cameron al capdavant del seu partit i qui serà el nou primer ministre del Regne Unit. I, més endavant, si el aquest nou mandatari demana formalment la sortida de la UE i de quina manera ho fa, així com quina posició prenen els líders de la resta de països europeus.

Abans d'això, segons Paula Hausmann, analista de Gaesco, les novetats en les converses per formar govern a l'estat espanyol poden influir en l'evolució de la borsa domèstica. Hausmann afirma que els mercats descompten un acord per formar un executiu estable. Per tant, diu, si aquest no s'acaba confirmant, les borses podrien respondre amb caigudes.

Amb tot, els analistes recorden que, més enllà de la política, els inversors prenen decisions moguts sobretot per les expectatives de creixement econòmic. De manera que seran les dades que ajudin a apuntar cap on va l'economia mundial les que més influeixin sobre el comportament dels mercats. I, en segon terme, els inversors estaran pendents dels resultats empresarials, que també ajudaran a esclarir si la recuperació econòmica és sòlida o no i seran fonamentals a l'hora de dirigir el comportament dels mercats.

Davant d'aquest panorama, els analistes recomanen, sobretot, prudència. “Apostem per baixar un esglaó el risc”, comenta Susana Felpeto, d'Atl Capital, que recomana invertir en una cartera diversificada per diluir aquest risc, a més de tenir en compte quin nivell pot assumir cadascú i fixar-se preus d'entrada i de sortida.

Per zones geogràfiques, des d'Argenta Patrimonios, Albert Grau es mostra partidari d'invertir en mercats i valors europeus, excloent potser el Regne Unit per la incertesa del Brexit, i en països emergents com Índia o Singapur, que estan donant mostres de solidesa en el creixement, així com de reservar una petita part de la cartera a la renda variable nord-americana.

Teixidó i Hausmann coincideixen a parlar d'oportunitats interessants en alguns valors de renda variable després de mesos de baixades en els mercats. “Ens trobem amb preus molt atractius per fonamentals i, per tant, amb oportunitats bones d'inversió en renda variable”, explica l'analista de Gaesco.

El sector bancari no aixeca el cap

El bancari ha estat un dels sectors més castigats durant el primer semestre de 2016. A Europa encara hi ha dubtes sobre la solidesa de la recuperació i la solvència d'algunes entitats financeres. I, en general, la política de tipus d'interès baixos els posa en qüestió la rendibilitat del negoci. Amb vistes al segon semestre, sembla que aquest panorama no canviarà. Als EUA sí que s'espera una pujada de tipus, però no a Europa. A més, al vell continent tindran la dificultat afegida de la incertesa que poden provocar les negociacions sobre el Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.