Opinió

Creix l'interès per la banca ètica i cooperativa

Una de les conseqüències de la crisi financera global és la pèrdua de credibilitat de molts agents polítics i econòmics, i entre ells la banca. Recordem, per exemple, l'informe Grayling del 2013, que assenyala que el 76% dels espanyols no confien en els bancs. Entre les causes que expliquen aquest fenomen hi ha la percepció que les males pràctiques de molts bancs han causat la crisi i el posterior empobriment de capes importants de la població.

Simultàniament, cada dia hi ha més persones interessades en la sostenibilitat mediambiental i la dimensió social de les organitzacions. Són tendències que expliquen el creixent interès per models diferents de banca. Per a la banca ètica, d'acord amb la Global Alliance for Banking on Values, que agrupa 28 bancs ètics de tot el món, la rendibilitat no és l'única prioritat, ja que s'ha d'equilibrar amb objectius socials i mediambientals. Són bancs que serveixen a l'economia real i no inverteixen en indústries com ara el tabac i l'armament, per exemple. Per això inverteixen principalment en activitats relacionades amb el medi ambient i l'economia social. El govern corporatiu ha de ser transparent. Això fa recomanable, per exemple, no operar amb paradisos fiscals. La banca cooperativa segueix principis molt similars als esmentats i es caracteritza perquè el capital és propietat dels socis, que també són clients de la cooperativa. Tant la banca ètica com la cooperativa gestionen les relacions amb els clients des d'una perspectiva de llarg termini i, per això, no comercialitzen productes financers complexos i excessivament especulatius, que molt sovint acaben perjudicant els clients.

Al llarg dels darrers anys s'ha demostrat que aquests bancs tenen menys fluctuacions en els seus resultats. En els anys d'expansió econòmica tenen uns beneficis més baixos, però en anys de recessió tenen menys caigudes que la banca convencional. Com que actualment la quota de mercat de la banca ètica i cooperativa és del 6%, de cara al futur el repte és mantenir els seus valors i guanyar dimensió, requisit imprescindible per poder competir millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.