Economia

La inversió de l'Estat marca el seu pitjor any a Catalunya

El 2015 tan sols se'n va executar el 71%, contra el 89% estatal, diu la Cambra de Barcelona

Catalunya només capta el 9,9% del total per a infraestructures de transport, la dada més baixa en dues dècades

El 2015 va ser l'any amb menys inversió de l'Estat a Catalunya. Durant l'any passat es van batre tots els rècords en un capítol que ja acumula anys de despropòsits i dèficit. Així ho recull i ho denuncia un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat ahir, en què es posa de manifest que l'any passat tan sols es va executar un 59% de la inversió pública de l'Estat a Catalunya en matèria d'infraestructures de transport, les quals representen tres quartes parts del total que l'Estat inverteix al Principat.

Així, dels 949,5 milions d'euros pressupostats, tan sols se'n van executar 555,9 milions, i es va marcar un mínim històric. Segons les dades que la Cambra recull a partir de les xifres publicades pel Ministeri d'Hisenda, aquest 59% d'execució és el nivell més baix amb diferència des del 2004.

Però és que, a més, si es tenen en compte les dades de la inversió pública de l'Estat executada regionalitzable (amb un total de 5.627,4 milions d'euros), resulta que els 555,9 milions d'euros de Catalunya representen tan sols el 9,9% del pastís, molt per sota del 16% del seu pes en població dins l'Estat i de la seva contribució al PIB (18,8%). Aquest 9,9% és, a més, el percentatge més baix des del 1997.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va alertar ahir de l'efecte d'aquest dèficit crònic sobre l'economia catalana i va reclamar un canvi d'actitud al govern de Madrid: “L'Estat no compleix amb els seus compromisos perquè executa menys del que tenia pressupostat i tampoc inverteix el que correspon a Catalunya pel PIB i per població.” Valls va destacar que aquest ha estat un reclam constant des de la Cambra en la darrera dècada i va insistir que la institució que presideix demanarà al nou executiu del PP un gir per “acompanyar” el creixement de l'economia catalana: “Ens agradaria que el nou govern veiés aquesta gràfica i que, si hi ha algun ministre català, inclogui aquest punt entre les prioritats”, hi va afegir.

En tot cas, les paraules més dures de Valls van anar destinades als responsables de Renfe i d'Adif, el gestor d'infraestructures. Segons les dades de l'informe de la Cambra, només el 5% de la inversió pressupostada per Renfe a Catalunya s'acaba executant, un 27% en el cas d'Adif (el percentatge més baix de tot l'Estat). Valls va reptar els presidents dels dos organismes “a dir si aquestes dades, que són les del Ministeri d'Hisenda, no són certes”.

Si es fa la fotografia del total de la inversió de l'Estat a Catalunya el 2015, la lectura tampoc millora gaire. En total, es van executar 736,3 milions, un 71% de la quantitat pressupostada (la mitjana estatal se situa en el 89%). A més, el volum de la inversió estatal regionalitzable i executada a Catalunya va ser tan sols del 8,2% del total, molt per sota del seu pes econòmic i poblacional. Catalunya queda, doncs, discriminada respecte d'altres territoris que aconsegueixen una inversió molt superior al seu pes. Així, Andalusia, Castella i Lleó i Galícia són, segons l'informe, els territoris més ben tractats, mentre que Catalunya i Madrid són els que reben menys d'acord amb el seu pes, tot i que l'informe també destaca que a Madrid s'executa més obra (el 115%, contra el 59% de Catalunya).

I el problema es fa més gran, explica la Cambra, per la seva acumulació. Les dades són tossudes i mostren que el pes del que s'executa a Catalunya en infraestructures de transport no para de baixar (vegeu gràfic), posant de manifest que l'acord inclòs en l'Estatut va ser tan sols paper mullat: “El govern del PP mai l'ha complert”, va lamentar ahir Valls.

LES FRASES

Ens agradaria que el nou govern veiés aquesta gràfica i que, si hi ha algun ministre català, ho inclogui com a prioritat
Que vinguin els presidents de Renfe i Adif a dir que les dades no són certes
Miquel Valls
President de la cambra de comerç de barcelona

L'economia catalana creixerà un 3,3% aquest any

La Cambra veu la marxa de l'economia catalana amb optimisme a pesar del fre que pot generar el dèficit en inversió a càrrec de l'Estat. De fet, la institució que presideix Miquel Valls ha revisat per tercera vegada la previsió de creixement per a aquest 2016 i la situa ara en un 3,3%, repetint pràcticament la dada del 2015. El bon comportament de la demanda interna, la capacitat de l'economia catalana per generar nova ocupació, unes exportacions que encara tiren i el bon comportament del sector serveis expliquen la bona marxa de l'economia, que alhora es mostra forta davant les incerteses de l'economia mundial i del mapa polític. A més, la Cambra també es mostra ara més optimista per a l'evolució de l'economia l'any que ve i, a pesar de l'alentiment del PIB, preveu un creixement d'un 2,7%. Amb tot, la Cambra alerta de l'efecte negatiu sobre la liquiditat de les empreses en l'avançament de l'impost de societats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.