Economia

Catalunya lidera l'auge en la creació d'empreses

Se'n van constituir un 21,5% del total de l'Estat i un 15,3% més que en el 2015

Ja ho avançaven fa uns dies les dades del registre mercantil recollides per l'Idescat i ahir l'INE, l'institut d'estadística espanyol, va confirmar el paper de motor que juga Catalunya en la recuperació del dinamisme empresarial.

Segons aquesta entitat, el 2016 es van crear un total de 101.071 noves empreses en el conjunt de l'Estat, i d'aquestes 21.781 ho van fer amb seu a Catalunya. Això vol dir que el Principat es va situar com el territori on es van constituir més noves empreses, ja que va concentrar el 21,5% del total de l'Estat. Per darrere de Catalunya es va situar la comunitat de Madrid, amb 19.946, i Andalusia, amb 16.687.

Catalunya també va ser un dels territoris on més va créixer la constitució de noves empreses en relació amb el 2015. En concret l'augment de l'activitat emprenedora va ser del 15,3%, un percentatge que contrasta amb el 0% de Madrid. Múrcia i el País Basc van ser els únics territoris que van tancar l'any en negatiu, segons l'estadística de l'INE.

Una altra dada positiva és que l'any passat es va reduir el nombre de dissolucions d'empreses a Catalunya, en concret van tancar 2.064 empreses, un 9,4% menys de les que ho van fer en l'anterior exercici.

Domini de les pimes

Les xifres de l'INE també deixen constància del domini de pimes al teixit empresarial català, ja que el capital mitjà subscrit en les noves companyies a Catalunya va ser de 43.600 euros, lluny en aquest cas dels 95.000 euros de mitjana en les noves empreses madrilenyes.

En el conjunt de l'Estat, l'any passat la creació de societats mercantils va créixer un 6,8%. Els sectors del comerç (el 23,1% del total), la construcció (el 14,8%) i l'activitat immobiliària i d'intermediació d'assegurances (10,2%) van ser els que més dinamisme empresarial van generar. El capital subscrit per a la constitució d'aquestes societats va ser un 14,5% més baix durant el 2016 en el conjunt de l'Estat. D'altra banda, l'any passat 31.496 societats van fer ampliacions de capital, un 2,8% menys que en l'anterior exercici.

Les dades de l'INE acumulen ja més de 7 anys de creixements en el nombre d'empreses creades en el conjunt de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.