Empreses

«Necessitem emprenedors i gent valenta per aixecar el país»

Encara recordo quan vaig saber del Xavi per primera vegada; va ser pel seu bloc (www.xavierverdaguer.com). Em va sorprendre el seu extraordinari positivisme, una font d'inspiració per als moments de solitud d'un emprenedor. Després vaig tenir l'oportunitat de conèixer-lo en persona i ens hem anat veient quan hem pogut a Barcelona, Sabadell, Silicon Valley i, per descomptat a Figueres, la capital del món.

És una persona senzilla i propera, que viu la vida al màxim. Després de l'èxit de la seva primera empresa (TMT Factory), ha creat Innovalley, una firma innovadora que desenvolupa roba intel·ligent. Fa poc, el vaig posar com a exemple «d'ambaixador català» al Silicon Valley i avui tinc l'oportunitat d'entrevistar-lo per inaugurar la meva secció.

Quines paraules et defineixen?

Inquietud i, entre d'altres, inquietud.

Explica'm d'on véns...

Vinc d'una família humil que m'ha inculcat l'amor pel treball. Segurament les millors lliçons d'emprenedoria les he après veient treballar el meu pare.

L'educació dels pares és la clau per formar emprenedors. Els nostres pares haurien de fer xerrades sobre emprenedoria!

La formació és molt important i aquesta ens ve en gran part del nostre entorn més immediat.

Què et motiva a emprendre?

Per mi emprendre significa intentar convertir somnis en realitats, tant en la part professional com en la personal. Em motiva llevar-me cada dia amb nous reptes, des d'iniciar un nou projecte empresarial fins a intentar acabar una marató.

Quins problemes et vas trobar i et continues trobant?

Vaig emprendre el meu primer projecte als 25 anys i en aquell moment molts dels problemes venien per la falta de finançament i de credibilitat. Però el principal problema que encara avui em trobo com a emprenedor és el poc suport moral de l'entorn. Malauradament, als emprenedors encara ens veuen com uns éssers estranys. Segurament per això estic emprenent ara des dels Estats Units, on tothom ajuda els emprenedors.

Suposo que tots els emprenedors ens hi sentim identificats amb això…

S'ha de donar suport als emprenedors, necessitem emprenedors i gent valenta per aixecar de nou el país.

Quines receptes donaries a l'administració per fomentar l'emprenedoria?

Incorporar a tots els cicles formatius continguts que incentivin la iniciativa emprenedora. Donar visibilitat als emprenedors d'èxit perquè es converteixin en referents que cal seguir. En definitiva, promoure la iniciativa emprenedora. Sense emprenedors no tindríem empreses, i amb l'elevat índex d'atur actual, res millor que apareguin emprenedors que creïn el seu propi lloc de treball i generin llocs de treball per als altres.

Espero que, mani qui mani, al novembre ens escoltin!

Crec que es podrien aconseguir grans resultats amb poc esforç, simplement s'hi han de posar.

Canviant de tema, quins són els somnis de la teva vida?

Professionalment, sempre he volgut inventar coses que millorin la qualitat de vida de les persones. Personalment, em persegueix la idea d'arribar algun dia a a la Lluna.

Aquest també és un dels meus somnis!

Doncs hauríem de sumar esforços i emprendre junts aquest viatge. La cooperació és una de les claus per aconseguir grans propòsits.

Explica'm la teva empresa actual.

Innovalley és una empresa d'innovació que desenvolupa roba intel·ligent combinant disseny de Barcelona amb tecnologia americana d'última generació. Desenvolupem des de maletins amb teixit solar que et carreguen la bateria del mòbil fins a vambes amb GPS que et guien pel carrer.

Innovalley és una empresa fundada als Estats Units, però amb 4 empreses catalanes al seu accionariat: BConsulting (tecnologia), Haiku-Studio (innovació), Cooked in Barcelona (moda) i Cetemmsa (recerca).

Com et veus d'aquí 10 anys?

M'agradaria col·laborar en la promoció de l'emprenedoria, ja sigui des de la docència o des de la gestió. I voldria continuar emprenent aventures professionals i personals.

Xavi, hauríem de muntar una fundació per promoure l'emprenedoria!

Endavant! I a veure si impliquem els emprenedors d'èxit del nostre país perquè siguin els nous models perquè els nostres joves els segueixin.

Una frase?

«Tot està per fer i tot és possible», de Miquel Martí i Pol i adoptada per Pep Guardiola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.