Empreses

Sigma

Sigma ja ofereix eines tecnològiques al 20% del sistema universitari públic

Espera associar-se amb dues universitats més i arribar a les 12. Acaba de doblar espai a Sant Cugat i ja compta amb 80 alumnes d'FP en pràctiques

Treballa amb consorcis d'altres països europeus per estandarditzar processos

La xarxa social Facebook va néixer fa tot just sis anys per facilitar el contacte entre els estudiants de la universitat de Harvard. Per gestionar, doncs, la connectivitat d'una comunitat amb interessos comuns, amb necessitats similars i formada per milers de persones. Aquest exemple li serveix al director gerent de Sigma, Ramon Grau, per explicar la utilitat de disposar de recursos informàtics que permetin, per exemple, que 50.000 persones vinculades a una universitat puguin accedir a un correu, a processos de matriculació, a consulta de notes o a altres aplicacions. Aquesta és una de les tasques de Sigma: proporcionar solucions i programari a les universitats. Però anem a pams, ja que la seva feina és molt més ambiciosa i es basa a “cercar talent, crear eines per a les universitats i tornar a la feina d'informàtic el prestigi perdut”, detalla el mateix Grau.

Sigma Gestió Universitària es defineix com una agrupació sense ànim de lucre creada l'any 1996 per un grup d'universitats públiques de l'Estat espanyol amb la finalitat de proporcionar solucions tecnològiques a les seves necessitats administratives i de gestió. De la seva època inicial, explica Grau: “Treballàvem sota demanda de cada universitat, però amb el temps vam canviar el xip per començar a crear productes informàtics que es puguin estandarditzar”. Sigma ja treballa amb dos centres privats i amb deu de les 47 universitats públiques estatals, de les quals dues són a Catalunya: la Pompeu Fabra (UPF) i l'Autònoma de Barcelona (UAB), i dóna servei al 20% del sistema universitari espanyol, un percentatge que aquest mateix 2011 s'incrementarà: “Incorporarem dues universitats més”, tot i que encara és d'hora per revelar quines. De les 140 persones que ja treballen a Sigma, un 10% ho fan “sobre el terreny”, és a dir, en algunes d'aquestes universitats.

A més de la UAB i la UPF, Sigma també treballa amb altres centres, com ara els de Còrdova, Valladolid, Saragossa i la Carlos III de Madrid, però el seu punt de mira va molt més enllà i ja l'enfoca en les necessitats de l'Espai Europeu d'Educació Superior. Així, un dels objectius de la companyia és adaptar els seus productes i serveis a les exigències i necessitats continentals i, de fet, és ja un referent dins de la comunitat de programari lliure SAKAI conjuntament amb la Universitat d'Amsterdam. Ramon Grau explica: “Ja treballem en xarxa amb altres consorcis com el nostre”, per estandarditzar processos, per exemple, vinculats als programes Erasmus o a les identitats verificables amb l'actual mobilitat d'alumnes entre països, a més de “compartir projectes d'alt valor afegit” com els dels suports Android i Apple. De moment, aquesta tasca compartida es du a terme amb consorcis d'Itàlia, Polònia, Noruega i Finlàndia.

FACTORY.

Fa un parell d'anys, en col·laboració amb la Fundació BCN Formació Professional, Sigma va crear el Software Factory Learning Center -conegut com la Factory-, un projecte que permet a alumnes de cicles formatius de grau superior realitzar pràctiques professionals en noves tecnologies i informàtica, aconseguint fer real allò que sovint és tan teòric com el contacte entre el món acadèmic i el professional.

Grau parla també d'una “responsabilitat social” a l'hora de capacitar nous professionals i de facilitar que gent que s'ha format en el camp de la informàtica superi les seves actuals “dificultats d'integració en el camp laboral”. Grau té clar que busquen “talent”, i per això, recentment, van ampliar fins a 1.250 metres quadrats les instal·lacions que té Sigma a Sant Cugat del Vallès. El curs passat van començar amb vint alumnes de cinc centres d'FP, però aquest ja en tenen vuitanta, de catorze centres, que es repartiran en dues promocions de pràctiques dividides en torns de matí i de tarda. Aquests alumnes faran unes pràctiques de 350 hores i els millors fins i tot rebran una beca perquè puguin allargar l'estada i doblar aquest nombre d'hores. De fet, Sigma mateix ja ha incorporat set d'aquests alumnes a la seva plantilla.

Un altre element que cal tenir en compte, diu Grau, és que molts dels alumnes redescobreixen les opcions de la seva formació i “veuen la possibilitat d'accedir a la universitat”, un pas que no és només una qüestió econòmica, sinó també “d'ambició”.

Un aspecte en què Grau es mostra crític, però, és la manca de suport econòmic de part de l'administració pública. “Amb el nou govern, esperem que hi hagi canvis”, declara, confiat, ja que el finançament actual prové de les universitats i de contractes privats.

En l'àmbit estatal, però, la directora general de Formació i Orientació Universitària del Ministeri d'Educació, Mercedes Chacón, els va assegurar que en el sistema de puntuació de les universitats es tindrien en compte les àrees de recerca amb un impacte econòmic i professional. Grau insisteix en l'“impacte social” de la seva proposta i en el fet de potenciar valors entre els estudiants com “la cultura de l'esforç, la responsabilitat, la iniciativa i el creixement personal”.

Sigma va néixer fa 14 anys per desenvolupar solucions informàtiques per a la gestió d'universitats públiques de l'Estat. Fa un parell d'anys va crear Software Factory, que ofereix pràctiques professionals a estudiants.
els objectius del 2011

Repetir model a dues seus

Sigma, segons el gerent Ramon Grau, espera “reproduir el model” aquest 2011 en dues universitats més. Així, l'agrupació passaria de tenir una seu, l'actual de Sant Cugat, a tres. I totes “gestionades per nosaltres”, amb la idea d'apropar-se més a realitats amb “cultures diferents”. Pel que fa al nombre d'universitats associades, es vol passar de les 10 actuals a 12, a més de desenvolupar nous productes per millorar temes com ara beques, doctorats o la transferència de crèdits. El pressupost de Sigma per a aquest any és de 5 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.