Gran angular

L'aposta de la URV per dur talent a l'empresa

El Campus d'Excel·lència Sud busca aliances amb estudis de doctorat internacionals i traslladar coneixements al teixit productiu

El conseller Andreu Mas-Colell destaca que la URV “s'ha sabut focalitzar”

Quan el Ministeri d'Educació va posar en marxa fa tres anys un pla d'actuació batejat com a Universitat 2015 partia de la premissa de modernitzar i fer més eficaços els campus universitaris. El programa ha tractat de desenvolupar un entorn acadèmic, científic i innovador i de connectar la universitat amb els elements productius i socials que configuren el seu entorn. La idea comporta l'enfortiment de l'estructura de la universitat i donar-li, de retruc, una alta visibilitat internacional.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) persegueix aquesta visibilitat internacional i així va quedar palès en el fòrum del Campus d'Excel·lència Internacional de la Catalunya Sud recentment celebrat a Tarragona.

El cas és que la URV busca fer-se un lloc en el mapa europeu d'estudis de doctorat universitari ja que, en paraules del rector de la URV, Francesc Xavier Grau, “amb els doctorats es tracta d'atraure i retenir talent”. Un talent, però, que no es queda navegant en l'àmbit de les aules universitàries, sinó que experimenta un transvasament “cap als sectors productius del territori. Es tracta de consolidar aquest territori com un pol internacional de coneixement”.

Una fita que aplaudeix el secretari d'Estat d'Universitats, Màrius Rubiralta, que va destacar que el fet que el ministeri distingís la URV (juntament amb la UB, la Universitat de Lleida, la Politècnica, la Pompeu Fabra i la UOC) com a Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) obre la porta a la possibilitat que es difongui més enllà del territori “els coneixements que aquí es treballen i si parlem de coneixements i Tarragona s'ha de parlar d'indústria química”.

TARRAGONA TÉ QUÍMICA.

Rubiralta va posar èmfasi en la potencialitat de les relacions que es poden establir entre la indústria química i la universitat i va admetre que “no és fàcil que un país com Catalunya faci una reorganització i sigui capaç de descentralitzar centres de recerca que en d'altres situacions s'haguessin quedat a Barcelona. Aquest és un bon exemple de bones polítiques d'agregació i descentralització”.

En la mateixa línia, Rubiralta (que és doctor en ciències químiques i catedràtic de química orgànica) va celebrar que, “avui que estem en una situació econòmica crítica, veiem que el sector químic espanyol està entre els 50 millors del món, i això no és fàcil”; per això troba sentit en el fet que la URV impulsi “la internacionalització del coneixement”.

En el fòrum del Campus d'Excel·lència Internacional, hi era present la cúpula de la indústria química tarragonina (representada per l'Associació Empresarial Química de Tarragona) i a aquesta cúpula es va adreçar el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, quan va posar de manifest: “A veure si amb la creativitat de la química trobo alguna solució per als problemes que tenim.” Mas-Colell va destacar que la URV “ha sabut fer des dels seus principis una cosa que moltes universitats no saben fer: tenir una aproximació estratègica al seu desenvolupament. Això vol dir saber triar i saber focalitzar”.

El responsable d'Economia i Coneixement de la Generalitat explicava que es referia al fet que “la química és un punt singular de la URV i aquest és un d'aquells casos en què la indústria ha generat la universitat. Però això podia haver passat de manera no productiva” i va afegir que “la URV no s'ha aïllat de la seva realitat local, ha sabut veure que en aquest territori hi ha indústria química i que aquesta indústria química era una veritable oportunitat”.

El fòrum del Campus d'Excel·lència va servir de clausura a l'any Internacional de la Química i coincidia en el temps amb la preparació a Barcelona del saló Expoquimia. En aquest sentit, el doctor Luis Oro (que es va encarregar d'impartir una ponència a l'aula magna de la URV) destacava que la indústria química “aporta solucions a cada problema que creem en la recerca d'una millor qualitat de vida”. El doctor també va assenyalar que la química genera el 10% del PIB de l'Estat espanyol, és la segona principal font d'exportacions i dóna mig milió de llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.