Economia

Empatx policial

La Federació d'Associacions de Veïns, partits de l'oposició i sindicats dels Mossos qualifiquen d'“excessiu” i “vergonyós” el desplegament de les forces de seguretat a Barcelona per la cimera del BCE en un context de retallades socials

El Departament d'Interior afirma que s'ha garantit la seguretat i el cost ha estat “mínim”

“Si no hi hagués hagut un policia a cada cantonada, tot hauria estat tranquil?”, pregunta un portaveu d'Interior

Calia tanta ostentació policial a Barcelona en un context de contínues retallades socials? Un cop passada la reunió del consell executiu del Banc Central Europeu (BCE) sense incidents i una manifestació autovigilada pels mateixos universitaris, ahir es van disparar les veus crítiques contra aquest exhibicionisme de les forces de seguretat del nostre país i de les de l'Estat espanyol.

“No es pot militaritzar la ciutat. Hi ha hagut queixes dels veïns dels barris de la Vila Olímpica i de Ciutat Vella de tanta policia secreta i uniformada. Si s'ha de fer una cimera d'aquest tipus que la facin fora de la ciutat i no en aquest context d'austeritat en què ens tanquen hospitals i escoles”, va manifestar ahir Jordi Bonet, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Bonet hi va afegir que el desplegament policial és “ innecessari”, i va criticar el “clima de por i sospita instaurat pel conseller Felip Puig fa dues setmanes parlant d'una protesta contra el BCE que no s'ha convocat mai”.

Per contra, el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, valida el dispositiu policial dels Mossos: “Es tenia informació que hi hauria aldarulls, com per la vaga general del 29-M, i en aquests casos és millor pecar d'excés.”

Els professionals de la nostra policia, però, també hi veuen pegues. “Tant de bo es fes el mateix desplegament policial en el dia a dia de la seguretat ciutadana del nostre país”, afirmava ahir Valentí Anadón, portaveu del sindicat SAP-UGT. Anadón va insistir que els agents treballen actualment “en condicions heroiques amb manca d'armilles antibales, amb 500 vehicles menys i un 40% menys de combustible”, mentre “el Departament d'Interior ha deixat comissaries al mínim”. Més contundent es va mostrar el portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel. “És vergonyós que 24 mandataris del BCE donin instruccions a tot Europa i deixin les coses tal com estaven. Per això, que no es moguin de Frankfurt, que donin exemple i no provoquin el dispendi de 10.000 policies, amb la seva manutenció i allotjament, els helicòpters, etc.”, va declarar Miquel, que va demanar als governants que facin un “exercici de transparència” i diguin què ha costat el desplegament policial de tres dies de cimera per a les butxaques dels catalans.

És el que preguntaran al govern d'Artur Mas (CiU) la majoria dels grups parlamentaris a l'oposició. “Ha estat un excés. Es pot garantir la seguretat d'una cimera sense tenir un helicòpter rondant tot el dia a la ciutat”, va assegurar Dolors Camats (ICV), que hi va afegir: “L'única provocació explícita ha estat la del conseller d'Interior parlant d'una contracimera inexistent”, i va demanar a la jutgessa que va fer empresonar tres estudiants que “els deixi en llibertat” després de punxar també la seva previsió de grans aldarulls per la trobada del BCE.

Oriol Amorós (ERC) va anar més enllà i va qualificar el desplegament policial com “una invasió competencial a la força, que el govern de la Generalitat ha acceptat”. Amorós va detallar que demanaran explicacions de tot però que ara no volen torpedinar la “tensió” a què està sotmès el govern amb la cimera. I, Quim Llena (PSC) va culpar de tot el conseller d'Interior, Felip Puig: “Aquest estat policial és una desproporció. Puig no l'endevina mai i li falta prudència.”

Fins i tot el líder d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificar d“'exagerada” la presència les forces de seguretat espanyoles destinades a Barcelona si ja es van aplicar mesures com el tancament de fronteres. En aquest sentit, un portaveu d'Interior va reiterar ahir que el director de la policia, Manel Prat, ja va explicitar que els Mossos tenen “plena capacitat” per executar sols la seguretat de la cimera. Pel que fa al cost del desplegament, hi va afegir que ha estat “mínim” perquè els agents han fet els seus horaris, tot i que desplaçats del territori, i només s'ha costejat dietes i allotjament. I quan se li pregunta per l'exhibicionisme policial respon amb una pregunta: “Si no hi hagués hagut un policia a cada cantonada, tot hauria estat tranquil?”

9
preguntes
sobre la cimera del BCE a Barcelona ha fet el diputat d'ERC Joan Tardà al govern espanyol. Quant ha costat la reunió a l'Estat espanyol? Les dietes i l'allotjament dels cossos de seguretat? El BCE ha afrontat les despeses de la reunió? Creu raonable mobilitzar més policies que pels Jocs Olímpics de Barcelona? Són algunes de les preguntes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.