Gran angular

Yang Leí

President de l'Esade China Europe Club

“El 90% de les empreses xineses trien Madrid”

Catalunya hauria de centrar-se
en l'economia
i no en la independència
És bon moment per fer negocis amb l'Estat perquè els costos han baixat

Esade ha creat el primer club de negocis d'empreses xineses per facilitar l'entrada de les companyies del gegant asiàtic a l'Estat espanyol. El club està obert a les firmes xineses instal·lades a Europa i també vol ser un centre de recerca per donar respostes a les necessitats empresarials de les firmes asiàtiques.

Per què es crea ara, l'Esade China Europe Club?

En el propers 10 anys tenim un gran repte quant a la situació econòmica mundial. La Xina no para de créixer però Europa encara ofereix oportunitats de mercat i té una mà d'obra molt qualificada. L'objectiu del club és pressionar perquè la indústria xinesa i europea tinguin més connexió. Les companyies, la Universitat i les escoles de negoci han de ser grans partners per fer recerca en com les economies xinesa i europea es poden apropar en un futur.
Què ofereix l'Estat espanyol a les companyies xineses?

Ara és el millor moment per als negocis entre l'Estat espanyol i la Xina. Els costos laborals i el de les oficines a l'Estat, per exemple, han baixat per la crisi. Són costos raonables. A més, l'Estat espanyol està molt ben situat. Forma part d'Europa però és una porta a l'Àfrica i un pont cap a l'Amèrica Llatina.
Com es poden compenetrar les dues economies?

La Xina és la fàbrica del món, però el nivell educatiu encara no és prou elevat. L'Estat espanyol cada cop és més dèbil quant a indústria, i és una pena. Hi ha hagut molta pèrdua en el sector industrial però hi ha persones molt qualificades. Teniu molt bons dissenyadors, per exemple. La idea és aconseguir una relació més propera entre el saber fer espanyol i la capacitat industrial xinesa.
Catalunya és un bon lloc per invertir?

Barcelona és molt famosa a la Xina, agrada molt als xinesos per l'arquitectura i els personatges coneguts com Dalí o Gaudí. La majoria de les companyies xineses que van venir a Europa als anys 90 es van instal·lar a Barcelona. Però després de l'any 2000, el 90% de les empreses xineses trien Madrid com a primera opció per invertir i instal·lar-se.
Per què creu que passa?

Una raó podria ser la percepció que es té com a companyia estrangera de la pressió que fa l'administració amb el català. L'altra és que l'economia espanyola no viu una bona situació econòmica. Segons la filosofia xinesa tothom ha d'estar al mateix vaixell per salvar l'economia. Ara s'han d'oblidar les diferència i evitar que el vaixell s'enfonsi. Es necessita més cooperació. Segurament és una qüestió política, Catalunya potser se sent maltractada fiscalment, però per nosaltres el més important hauria de ser salvar l'economia espanyola. Catalunya hauria de centrar-se en l'economia i no en la independència.
Catalunya no és atractiva, doncs?

Barcelona és el quart port d'Espanya, fins i tot està al darrere de Las Palmas. Fa 15 anys era el primer. Això és una pena. Madrid és cada vegada un punt logístic més important, perquè està molt ben connectat amb totes les ciutats d'Espanya, sobretot pel que fa al transport per carretera, i els costos són més barats. Barcelona no serà una porta important per a Madrid perquè prefereix València. Hem intentat convèncer les empreses de Madrid perquè triïn Barcelona, però prefereixen València, no sé per què. Malgrat tot, crec que Catalunya i especialment Barcelona encara és una zona logística molt important i que el personal que teniu està molt qualificat. Però potser caldria una mica més d'obertura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.