Economia

Dimiteix el president de Novacaixagalicia

Mauro Varela lament “profundament” que declaracions seves hagin “ofès” a persones afectades per les participacions preferents

La Fiscalia Anticorrupció veu indicis de delicte d'apropiació indeguda en les prejubilacions de NCG

El president de Novacaixagalicia (NCG), Mauro Varela, ha presentat aquest dilluns la seva “dimissió irrevocable” i ha lamentat “profundament” que declaracions seves hagin “ofès” a persones afectades per les participacions preferents. En una carta, Varela fa referència a les declaracions que va fer la setmana passada després de l'assemblea general de Novacaixagalicia quan, preguntat pel conflicte de les preferents, va manifestar que “tota la campanya va ser perfectament legal i la gent les va agafar sabent què estava agafant”.

Varela ha explicat que els últims tres anys “han estat convulsos per a les caixes d'estalvi gallegues, per a l'entitat que n'ha resultat i, en definitiva, per a la societat gallega”. I ha afegit: “També ho han estat per a mi.”

Possible apropiació indeguda en les prejubilacions de NCG

Per una altra banda, la Fiscalia Anticorrupció ha enviat un informe a l'Audiència Nacional en què constata que en la concessió de les indemnitzacions per prejubilació a diversos directius de Novacaixagalicia –quan aquesta es va convertir en Novagalicia Banc– es van cometre “infraccions de la normativa aplicable”, que podrien ser constitutives d'un delicte d'apropiació indeguda. A més, s'apunta que l'acord es va assolir “amb ocultació al consell d'administració”, cosa que podria implicar un delicte d'administració deslleial.

En el document, Anticorrupció detalla la investigació preliminar duta a terme arran de la demanda presentada per la Confederació Intersindical Gallega (CIG). Aquesta investigació s'ha basat en una sèrie d'informes remesos pels inspectors del Banc d'Espanya i de la mateixa entitat bancària, i ara haurà de ser desenvolupada pel jutjat, que encara no ha admès a tràmit la demanda.

La demanda està dirigida contra els directius José Luis Pego, Gregorio Gorriarán i Óscar Rodríguez Estrada, procedents de Caixanova, i Javier García de Paredes, de Caixa Galícia, que van cobrar en total uns 25 milions d'euros per les seves prejubilacions.

Segons la CIG, el problema no acaba en els cobraments ja rebuts, sinó en 33 milions d'euros més que podrien cobrar aquestes quatre persones quan es jubilin. El sindicat demandant també reclama que el procediment no se circumscrigui al procés de fusió de les caixes gallegues, sinó que s'investigui també als màxims responsables de les entitats, José Luis Méndez, de Caixa Galícia, i Julio Fernández Gayoso, de Caixanova. En aquest sentit, l'informe d'Anticorrupció apunta que la jubilació de Méndez no estaria inclosa en el delicte d'apropiació indeguda, ja que aquesta es va produir per edat.

Fonts properes al cas han assegurat que la intenció de la Fiscalia és limitar-se a investigar les irregularitats comeses en la concessió de les prejubilacions, ja que, de moment, no s'han trobat indicis de mala gestió. Les indemnitzacions per als directius de Novacaixagalicia s'emmarquen dins del pla de prejubilacions i baixes incentivades per a 1.200 treballadors, que es va dur a terme quan l'entitat es va convertir en banc i que va comptar amb una dotació de 340 milions d'euros. Des de la companyia, s'ha defensat en tot moment que aquest pla s'havia acordat en el consell d'administració de l'entitat i que comptava amb el vistiplau del Banc d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.