Gran angular

La crisi i l'esport a l'aire lliure repten el gimnàs

Els centres de ‘fitness' s'enfronten a un escenari en què creix el nombre de persones que fan activitat física però que la practiquen cada cop més pels carrers de les ciutats i a la natura

Menys abonats no vol dir menys assistència: ja ben pocs clients paguen i no vénen
Fer esport al carrer és més barat, i el carrer està més condicionat que abans
Hi ha més gent que fa esport perquè té un repte. I pot anar al gimnàs o no
Intentem adaptar els serveis a les necessitats del client i a un preu ajustat

Veure gent corrent o practicant esport als carrers de les ciutats i a parcs i és cada cop més habitual. Creix l'afició per l'exercici físic? És una alternativa econòmica en vista del descens del poder adquisitiu? S'estan buidant els gimnasos? La resposta no és única. Es tracta d'un canvi de tendència que té relació amb la crisi però no només amb la crisi. I els gimnasos i centres de fitness no estan buits però estan notant aquests canvis, als quals intenten adaptar-se.

El dels gimnasos és un sector molt atomitzat en què és molt difícil aconseguir dades globals de clients. Hi ha moltes empreses petites i ni les grans –o algunes de les grans, més ben dit– faciliten les dades. L'Ajuntament de Barcelona disposa de les xifres d'abonats a la cinquantena de complexos esportius municipals només fins al 2010, quan eren més de 187.000, un 2,9% més que l'any anterior –això sí, amb tres centres més oberts–.

Curiosament, “els recursos que es destinen a la pràctica de l'esport creixen”, perquè està creixent la pràctica de l'esport, segons explica Xavier Esteve, gestor del clúster d'empreses de l'esport Indescat. “Veus gent corrent amb unes bambes bones o amb una bici de 3.000 euros. A aquests no els treguis l'esport!”, afegeix. Toni Llop, director de centres esportius d'Eurofitness, admet que “la dada de la gent que fa esport és bona” però també que està canviant la manera: “És més desorganitzat. Cada vegada veus més gent al carrer corrent, amb bicicleta o patins.”

El descens del poder adquisitiu causat per la crisi és un factor important que explica aquest fenomen, però no l'únic. Si algú porta una bicicleta de 3.000 euros, tot indica que no té un problema de poder adquisitiu. Per una banda, hi juguen els canvis a les ciutats i també a l'entorn rural: més parcs i zones verdes, més camins i llocs per anar a córrer, més carrils bici, etc. “Fer esport al carrer és més barat, i ara està més condicionat que abans”, explica Llop.

Menys diners, millors entorns i també un canvi en els motius per practicar esport. “Ara hi ha més reptes a àmbit personal, la gent fa esport per anar a tal cursa o esdeveniment”, argumenta el directiu d'Eurofitness. “Hi ha un segment, molt important fins ara i per al qual s'enfocaven els centres de fitness, que hi anava pel culte al cos i per mantenir la forma física. Aquest no està creixent. El que creix és el de la gent que practica esport per motivació i perquè té algun repte. I aquest pot anar al gimnàs o no”, explica Xavier Esteve. Hi ha persones per a les quals fer esport al carrer és una alternativa al gimnàs però per a d'altres és un complement.

Qui paga, ve.

Els gimnasos i centres de fitness estan notant aquests canvis més o menys en la mesura en què en són subjecte passiu o actiu. Una certa caiguda és gairebé inevitable. Eurofitness ha vist un descens al voltant del 7% d'abonats en l'últim any. En canvi, l'assistència als centres es manté: “Abans hi havia gent que s'apuntava i després no venia, o venia poc. Ara la gent ve, pocs clients paguen i no vénen”, comenta Toni Llop. “És efecte de la crisi: si estic apuntat al gimnàs i no hi vaig, tallo per aquí”, afegeix Xavier Esteve.

Eurofitness, que gestiona 13 centres –11 a Catalunya–, té uns 70.000 abonats i cobra unes quotes al voltant dels 40 o 42 euros de mitjana. Per adaptar-se al canvi entre els esportistes, està optant per fer més iniciatives outdoor, com clubs de corredors, i activitats més físiques, com el bootcam, d'origen militar, en detriment d'activitats coreografiades, que estan baixant.

La manera d'adaptar-se als canvis no és única i d'altres empreses han triat vies diferents. Duet Sports, que gestiona una dotzena de centres i té 60.000 abonats, ha intentat continuar fent les activitats que funcionaven sense deixar l'aposta per la qualitat en les instal·lacions a un preu ajustat. “Intentem adaptar els serveis a les necessitats del client. No hem abaixat preus però tenim la quota congelada entre 35 i 37 euros, i ara és quan la gent més ho valora”, explica Silvio Elías, president del grup. “Des del principi vam pensar que serien centres molt ajustats de preu perquè això a la llarga aportaria valor al client. El nostre índex de baixes és molt petit i vénen clients d'altres gimnasos a apuntar-se”, afegeix. Un dels seus punts forts és saber què vol el client: “Tenim un sistema d'escolta activa, amb enquestes al client.” Per això Duet es manté, tot i que ha hagut de traspassar un centre, a València, perquè no ha complert les expectatives que tenien.

Via de realització personal i ajuda a la socialització

El clúster Indescat agrupa no només centres d'esports. De fet, només cinc dels seus 35 socis ho són. La resta són empreses de roba, electrònica, salut, equipament i serveis relacionats amb l'esport. Un dels objectius del clúster és fer estudis de mercat i sobre la percepció i hàbits esportius. L'últim conclou que l'esport s'està convertint en una via de realització personal en vista de la manca d'altres vies de realització, com la laboral, afectades per la crisi. Per això en creix el nombre de practicants: un 46% dels espanyols són actius i un 17% més ocasionals, xifres que aniran en augment ja que els propis practicants preveuen incrementar la seva activitat. També millora la seva consideració social: és una bona carta de presentació perquè ajuda a transmetre bona imatge. I ajuda a la socialització, segons Indescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.