Opinió

Una Europa a dues velocitats en patents?

El mercat espanyol queda en una situació més fràgil perquè les inversions estrangeres seran menors, i l'Estat espanyol quedarà fora d'un circuit tecnològic “de primera”

La indústria europea feia temps que demanava la implantació d'un veritable sistema de patents europeu per tal que una sola patent tingués efecte a tota la Unió Europea (UE) a fi d'actuar com a catalitzador per millorar la competitivitat en relació amb els Estats Units o la Xina, i com a estímul per a la innovació, especialment per a les pimes.

Un avenç important per a l'harmonització dels procediments per a l'obtenció de patents a Europa ha estat el Conveni de la Patent Europea –signat l'any 1973 i que avui disposa d'uns 40 estats incloent-hi els 27 de la UE– amb què es permet la tramitació de manera centralitzada davant de l'Oficina Europea de Patents (OEP).

Un cop concedida, però, la patent europea es “desintegra” en un seguit de patents estatals, i el sol·licitant l'ha de validar i ha incórrer en costos de manteniment davant les oficines de patents de cada país, d'acord amb legislacions diverses i en diferents idiomes.

Durant molt de temps, les diferències essencialment de caire polític entre els estats de la UE han impossibilitat fer grans progressos en l'establiment d'una patent comunitària. Els principals esculls han estat l'elecció de les llengües oficials de la nova patent unitària i la seu del Tribunal Europeu de Patents amb competència exclusiva per dirimir la infracció i la validesa.

El febrer del 2011, la impossibilitat de consens va provocar un cisma dins de la UE quan 25 estats –tots menys Espanya i Itàlia– van reconduir el procés a través del mecanisme de la col·laboració reforçada. L'objectiu d'una patent comunitària va ser reemplaçat pel d'una patent unitària administrada per la OEP i amb efecte a tota la UE menys als dos estats rebels. L'acord, conjuntament amb acords més recents respecte a la seu del Tribunal Europeu de Patents i a les seves funcions, donen via lliure perquè la patent unitària entri en vigor a l'abril del 2014.

El fet que l'Estat espanyol hagi optat per quedar fora de la nova patent unitària no vol dir que els sol·licitants espanyols no se'n puguin beneficiar. Amb el nou sistema, un sol·licitant, a l'hora de validar una patent europea podrà escollir entre el sistema actual de validar país per país i tenir patents estatals, o validar la patent europea com a patent unitària i tenir una única patent amb efecte legal a 25 del 27 estats de la Unió Europea. El nou sistema significarà menys costos –fins a un 70% menys– respecte al sistema actual, i pot ser un incentiu per als sol·licitants espanyols per patentar més a fora de l'Estat espanyol.

Al quedar al marge de la patent unitària, si es vol que una patent europea tingui efecte a l'Estat espanyol, només hi haurà l'opció de la validació estatal. Això però, suposarà un cost addicional i deixarà el mercat espanyol en una situació de més fragilitat perquè les inversions estrangeres seran menors, i l'Estat quedarà fora d'un circuit tecnològic “de primera”.

La patent unitària també simplificarà les despeses en casos d'infracció i donarà més seguretat legal als titulars, perquè el Tribunal Europeu de Patents tindrà competències per determinar la infracció i decidir els danys i perjudicis a escala europea. Es posarà fi, per tant, a la necessitat d'interposar demandes país a país, amb un cost total més elevat i el risc afegit de tenir sentències contradictòries.

L'oposició de l'Estat espanyol a la patent unitària és irònica per motius identitaris: el castellà no és una de les llengües oficials, i això és un perjudici per a les empreses espanyoles, ja que violaria el principi de no discriminació de la Unió Europea. Segons l'Estat, el dret de defensa d'una empresa espanyola quedaria compromès si la poden acusar d'infringir, a l'Estat espanyol, una patent en una llengua no oficial i la jutgin per infracció a fora d'Espanya en un procediment no instruït en castellà.

No obstant això, aquesta teoria discriminatòria sembla ignorar que les empreses espanyoles que lluiten per exportar la seva tecnologia i productes i dependre menys del mercat espanyol ja estan, amb el sistema actual, exposades al risc de demandes per infracció a altres països europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.