Eines

Aprendre a innovar

‘Errare humanum est'

Les persones que s'equivoquen molt m'agraden. I encara m'agraden més les que no tornen a equivocar-se en les mateixes coses perquè aprenen dels errors. Crec que un principi fonamental de la innovació és aprendre de l'error. L'innovador experimenta i aprèn dels resultats dels experiments. Sense això, la vida es converteix en una rutina monòtona i avorridíssima que no val gaire la pena

L'amic Josep Maria Ferrer-Arpí, antic responsable d'innovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, acaba de publicar un abecedari de la innovació que és una petita joia. Conté vint-i-set termes relacionats amb la creativitat i la innovació, i tots són interessants i provocatius. Un dels mots que m'ha fet reflexionar més de l'abecedari és molt catalana: nyap.

Tots cometem errors.“ Errare humanum est”, que deien els clàssics. Algú que no s'equivoca mai és perquè o és perfecte, cosa poc probable, o perquè no fa res. Però és que fins i tot no fent res ens equivoquem: la vida consisteix precisament a fer coses, a provar coses. Equivocant-nos ens adonem que anem pel mal camí, i aleshores rectifiquem. I rectificar és de savis, diuen.

Les persones que s'equivoquen molt m'agraden. I encara m'agraden més les que no tornen a equivocar-se en les mateixes coses perquè aprenen dels errors. Crec que un principi fonamental de la innovació és aprendre de l'error. L'innovador experimenta i aprèn dels resultats dels experiments. Sense això, la vida es converteix en una rutina monòtona i avorridíssima que no val gaire la pena. Experimentar i equivocar-se vol dir deixar de tenir por. La por és el gran fre de la creativitat, com ha afirmat recentment el gran Ferran Adrià. Potser els catalans seríem encara més innovadors si aprenguéssim a dominar les nostres pors. El genial cuiner ho té clar: si vols innovar has de provar coses, equivocar-te, aprendre dels errors i tornar a començar.

A ningú ens agrada fer nyaps. I a l'empresa, menys. Hem interioritzat que els bons treballadors no fan nyaps. I això no és cert del tot. Si algú fa una activitat repetitiva és cert que equivocar-se surt molt car. Però quan la nostra feina conté graus d'incertesa necessitem saber què és el que ens funciona millor en un moment determinat. Necessitem, per tant, cometre errors. En un entorn poc previsible com l'actual les empreses que arrisquen de manera controlada a través de l'experimentació constant estan molt més ben situades per innovar.

TRANSGRESSIÓ.

Una altra paraula de l'abecedari que fa pensar és transgressió. Quasi totes les innovacions ho són perquè han anat més enllà de les normes i lleis vigents en un àmbit determinat. Abans semblava que no estava bé parlar de les pròpies malalties amb altres persones. La gent de Patients like me ha sabut donar-hi la volta: ara milers de persones de tot el món afectades per una patologia determinada poden compartir experiències, teràpies i consols. Acabo de veure per TV3 que un emprenedor innovador jove ha creat unes culleres que, mentre remenem el cafè amb llet, les anem menjant perquè són de galeta i xocolata. Una altra transgressió.

Els directius de les empreses, per ser-ho, haurien de presentar un currículum detallant les vegades que han comès errors durant la seva trajectòria professional. Si un directiu no s'ha equivocat mai és perquè ha passat la major part del seu temps nedant i guardant la roba.

Però la frase que encapçala aquest article no s'acaba aquí. De fet, l'enunciat complet és:“errare humanum est, et perdonare divinum.” Però tot això ja donaria per un altre article...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.