Gran angular

Albert Colomer

DIRECTOR GENERAL DE BANC

“Cal adreçar els àngels inversors cap a la inversió en indústria que crea ocupació”

BANC també vol fer arribar la inversió a l'empresa tradicional
La innovació ha de venir del capital privat, perquè el públic s'exhaureix
Promoure més la desgravació pot provocar un gran salt qualitatiu en inversions
Es bo que dos o tres inversors s'ajuntin per fer dues o tres inversions
L'àngel inversor pot ser un catalitzador dels fons de suport públics

La xarxa d'àngels inversors l'any 2013

BANC celebra deu anys d'existència, un temps durant el qual ha contribuït a normalitzar la figura de l'inversor privat dins la nostra emprenedoria.

Quin és el panorama europeu dels àngels inversors?
Les grans xarxes d'inversió, la britànica, la francesa o l'holandesa, han estat molt tocades per la crisi financera i això ha suposat un cert punt mort a EBAN, que ha hagut de buscar la nova ubicació al panorama europeu, reforçant dues tendències: reforçar que la innovació vagi amb el finançament privat, perquè el públic està exhaurit, i d'altra banda tot aquell finançament públic tou que l'administració pugui oferir a les empreses hauria d'anar acompanyat de la participació d'àngels inversors, que des del moment que entren en un projecte que també ha rebut ajuts públics, precisament ajuden a vigilar la gestió d'aquests fons. Com que l'àngel inversor cerca el rendiment del que ha aportat, automàticament buscarà el mateix dels fons públics. I el més important: enfoca aquest rendiment a mercat, cosa que no sempre passa en start up.
A l'Estat espanyol, com funciona aquesta simbiosi entre públic i privat?
Està començant a funcionar. Una de les reaccions a la crisi va ser la llei de l'economia sostenible, que ha trigat dos anys a posar-se en marxa. Hi ha uns fons que tenen participació privada, com el fons Invierten, cofinançat per l'administració pública i les empreses de l'Ibex, per fomentar la innovació en la pime. Són fons que coinverteixen en àngels inversors. D'altra banda, hi ha una joint venture entre el Banc Europeu d'Inversions i el fons Axis, instrument del CDTI per a capital de risc, per coinvertir en el que s'anomena “superàngels”. En aquest model, l'àngel inversor que fa la selecció del projecte, té més pulmó, en inversions a 5-6 anys. Els àngels inversors fan una inversió en capital i a risc, i si inverteixes en 10, sis o set, aniran malament, i per tant la inversió hi perd. En tres, podràs aconseguir no perdre-hi, i en un hauràs d'aconseguir un multiplicador per deu. A Catalunya, l'ICF ha posat en marxa els fons Jeremie, que també proposen una petita inversió al costat de la que pugui fer l'àngel inversor. L'àngel inversor és un instrument catalitzador del moviment de tots aquests fons, des d'una visió privada de com s'han de produir aquestes inversions.

És senzill arribar a la coinversió entre diversos àngels inversors?
Això és un matrimoni, entre un emprenedor que no coneix ningú, i un inversor. Un matrimoni entre dos agents ja costa, i si hi afegeixes el fet que a l'emprenedor ja li demanes que no només en sigui un sinó un equip, veus que és complicat. El que cal és que els coinversors es posin d'acord per no només fer una inversió per a una empresa, sinó que dues o tres persones s'ajuntin per fer dues o tres inversions conjuntament i que cadascú confiï en l'altre. La figura del coinversor és de doble confiança, en un projecte i en un altre àngel inversor que és qui porta la batuta en el projecte. S'està veient que molts del que tenen diners, com els family office ara per ara busquen el que és menys arriscat per als mercats financers, i que són les empreses.
Heu fet lobby per posar en marxa instruments fiscals?
Sí, des de fa dos anys, a diverses comunitats autònomes, com Catalunya, Madrid, Aragó, País Basc, Navarra i Canàries, si inverteixes en una empresa de tercer tens una desgravació en l'IRPF de fins al 30%, d'un màxim de 20.000 euros cada any. Això vol dir que tres persones que invertissin 20.000 euros cada un podrien desgravar-se 6.000 euros, que vol dir que, a risc, només n'hi posen 14.000. El fet de posar-ho a l'IRPF és iniciar un moviment que pot provocar un gran salt qualitatiu, com va passar als EUA, on es fan 51.000 inversions d'àngels inversors per any, mil a la setmana.
Trobaríem arreu de la UE exemples d'incentiu fiscal millors que els de l'Estat espanyol?
Sí, és el cas de la Gran Bretanya, el govern de Cameron en el darrer pressupost augmenta fins al 50% la desgravació d'una eina específica que tenien. I per empreses petites, tenen un esquema de desgravació d'un 20% de tot el que s'inverteix. A França, hi ha la desgravació de fins a 60.000 euros en l'impost de patrimoni si s'inverteix en una pime. També s'ha anat graduant, perquè aquesta mesura se'ls escapava de les mans.

La internacionalització de l'àngel inversor del país, com va?
Està funcionant. Jo estava en el comitè de Crossboarder Investment, en què vam fomentar les inversions compartides, shared deals. Una manera d'internacionalitzar-se és trobar l'àngel inversor en el territori de destinació. Es pot anar a Alemanya i entrar per la porta de les empreses, o anar-hi i cercar un àngel inversor per desenvolupar-hi el mercat. Aquesta mena d'inversions estan promogudes perquè, tot i que no som els EUA, hi ha aquesta voluntat de mercat únic.

Quina estratègia voleu seguir, com a BANC, en els pròxims anys?
Fer arribar la inversió d'àngels inversors a tots els nivells, no només a les start up sinó també a empreses en fase de creixement i a l'empresa tradicional, anar a la indústria creadora d'ocupació. Ja ens està bé el rerepaís, territorialment no estem centrats a la ciutat de Barcelona. Tenim acords amb una quarantena d'agents de tot Catalunya, ajuntaments, pols empresarials, centres tecnològics, etc... que ens ajuden a pentinar tot el país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.