Empreses

Hemav, el món a vista de ‘drone'

L'empresa de Molins de Rei comercialitzarà imatges aèries que han estat capturades pels seus ‘drones'

Aquest estiu s'iniciaran les tasques de serveis a l'agricultura d'Hemav
La previsió de la firma és aconseguir en dos anys una xifra de negoci de 4 milions

Els drones, o la tecnologia unmaned aerial vehicle (UAV) si ens cenyim a la terminologia més professional, han esdevingut una eina per donar lloc a un segment econòmic propi, en què podem trobar empreses com ara Hemav, que remarca la seva diferència amb una oferta nova: el primer banc d'imatges aèries preses amb drones.

Com explica Xavier Silva, un dels socis fundadors d'aquesta empresa de Molins de Rei (Baix Llobregat), el negoci es troba “a oferir imatges, fraccions d'uns deu segons o més, a empreses que vulguin promocionar la seva web o hagin de fer una campanya de màrqueting”. Ara per ara, el banc d'imatges d'Hemav (www.dronets.com) ja ha gravat a vista d'ocell, és a dir, de drone, tot Barcelona i té previst anar ampliant la seva biblioteca amb altres zones geogràfiques que puguin tenir imatges amb sortida comercial. El servei audiovisual dels drones d'Hemav inclou el muntatge audiovisual (fotografia i gravació per a cinema); fotografia i vídeo aeris de 360º; representació en 3D d'un terreny o ortofotografia (imatge aèria d'alta resolució).

L'ambició d'Hemav, com explica Silva, “és situar-nos en dos anys en el lideratge d'aquest sector audiovisual”. De moment, els vols dels drones d'Hemav han servit per gravar el discurs del rei d'Espanya, per a RTVE; un reportatge aeri sobre Barcelona, per a l'Ajuntament de la ciutat; un anunci de l'Ajuntament de Sant Cugat; la Casa Batlló i constructores d'edificis de luxe. Hemav, que preveu acabar el 2014 amb una facturació de 250.000 euros, espera en aquests dos anys assolir un volum de negoci de 4 milions d'euros. La companyia es troba ara immersa en una ronda de finançament que, després d'haver rebut fa dues setmanes 100.000 euros de l'Institut Català de Finances (ICF), espera completar amb bussines angels.

Però l'audiovisual no és l'únic canal de negoci d'Hemav, que també espera un rendiment important de la seva línia de serveis a l'agricultura. “Els serveis a l'agricultura poden tenir més projecció, poden impulsar la internacionalització de l'empresa.” Hemav té previst que aquest estiu els seus drones, després d'haver complert les cent hores de vol amb què l'empresa garanteix l'absoluta fiabilitat de les seves aeronaus, iniciïn les tasques de control dels conreus. Fins ara ha estat realitzant proves amb petits agricultors i és previst que en pocs mesos s'encarregui de la inspecció de les vinyes de Codorniu. Hemav ha dissenyat un programari pel qual les càmeres multiespectrals poden descriure l'estat dels cultius i detectar quina part del camp no rendeix com s'esperava.

un avió en petit.

La gènesi d'Hemav cal anar a cercar-la l'any 2011 a la Facultat d'Aeronàutica de Terrassa, on Xavi Silva, com un altre soci fundador d'Hemav, Carlos Ferraz, patien “perquè fèiem molts números però tocàvem poca màquina, així que vam pensar a dissenyar drones, que era de fet crear un avió en petit”. Va ser la satisfactòria acollida que va tenir el disseny del seu drone d'ala fixa Bion a la fira de Bordeus, una de les més importants del ram, el que va determinar que al coneixement tecnològic adquirit calia donar-li un cos empresarial, i així va néixer el 2012 Hemav, en què també s'incorporava com a responsable de l'àrea comercial Àlex Gomar. Com recorda Silva, “després de Bordeus, vam veure clarament que el que fèiem anava en la direcció del que demanava el mercat”. Així mateix, els socis d'Hemav també van reflexionar que, tot i tenir tecnologia pròpia, “era millor vendre serveis, perquè als clients realment no els interessa una plataforma, sinó allò que els pot oferir”.

Actualment, a l'empresa hi treballen nou persones amb caràcter fix, a les quals cal sumar-hi col·laboradors externs i becaris, que augmenten el grup fins a la vintena.

Com afirma Xavier Silva, el distintiu de l'empresa és la seguretat dels seus aparells, l'octocòpter Isis , els hexacòpters Horus i Bega, que estan equipats amb sistemes precaigudes, sistemes redundants de bateries, protectors d'hèlix per evitar accidents o amb la capacitat del pilot automàtic, en cas que s'apagui la comunicació amb el pilot, d'arribar a lloc i aterrar.

El sector dels drones, per la seva novetat, té ara mateix poca, o nul·la, cobertura normativa. Com explica Silva, “ens trobem en un buit legal, perquè per als vols per sota de 300 metres, no hi ha una regulació específica”. L'associació que representa els interessos del sector, Aerpas, està treballant conjuntament amb l'administració en el disseny d'un cos legal, que és previst que entri en vigor el 2015 en la forma d'un reial decret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.