Economia

1.500 camions bloquejats

Milions de quilos de fruita i hortalisses, sense mercat després del boicot rus

Pelegrí amenaça de recórrer als tribunals contra la UE

Rajoy minimitza la crisi

Uns 1.500 camions de tot l'Estat espanyol –bona part són catalans– carregats de fruites i hortalisses estan bloquejats pel tancament de les fronteres russes als productes de la Unió Europea. La majoria estan de tornada i altres esperen instruccions de majoristes o exportadors per veure si poden vendre la mercaderia a un altre mercat. No obstant això, el mercat europeu de la fruita està sobresaturat i amb una forta crisi de preus, fet que fa molt difícil donar sortida a milions de quilos de productes agraris.

Segons el sector agrari, el bloqueig dels 1.500 camions podria afectar entre el 40% i el 50% de la producció de fruita de pinyol catalana que s'exporta a Rússia. En els anys anteriors, el volum de fruita venuda a Rússia representava uns ingressos de fins a 45 milions d'euros per als pagesos catalans. Aquestes són les xifres del que s'exporta directament, però Agricultura ha destacat que hi ha un volum important de producció que s'exporta a països com ara els Països Baixos, Polònia o Romania i que d'allà també s'envia a Rússia.

El sector català de la fruita es va reunir ahir a Lleida per analitzar la crisi i fixar criteris comuns d'actuació per buscar solucions i pressionar les autoritats espanyoles i europees. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va explicar que el govern català, amb el suport del sector, es planteja recórrer als tribunals europeus per instar Brussel·les a activar els mecanismes de compensació per pal·liar la crisi de preus de la fruita de pinyol que ara s'ha agreujat pel boicot de Rússia.

Amb aquesta mesura es pretén pressionar la Comissió Europea i fer que acati els compromisos de posar en marxa mesures compensatòries per a situacions com aquesta, és a dir, ensorrament del mercat o boicot d'altres potències. És a dir, “que la UE compleixi les seves pròpies normes de control del mercat”, afirma Pelegrí.

Fons de reserva

Pelegrí hi afegia que hi ha un fons de reserva de 2.800 milions d'euros per a aquestes situacions a la PAC i no entén per què encara no s'ha activat el mecanisme per accedir-hi. El responsable d'Agricultura va recordar les grans exigències de les normatives europees per als agricultors a l'hora de produir, però que ara no es veuen compensades ni protegides.

Josep Maria Pelegrí també va alertar que la decisió russa de tancar les fronteres tindrà repercussions de caràcter “conjuntural”, perquè afectarà molts sectors. Ara el més perjudicat és la fruita de pinyol, però d'aquí a poques setmanes se'n ressentirà la fruita de llavor i a l'hivern la fruita seca. Pelegrí va demanar urgència en les solucions perquè encara hi ha possibilitats d'exportar el que s'està collint.

La Comissió Europea, però, no té pressa, com sempre, i creu que com que el sector és fort no cal prendre ara per ara mesures extraordinàries. No ha convocat els països afectats fins dijous vinent.

El mateix pensa el president del govern espanyol, ja que Mariano Rajoy va minimitzar molt aquesta crisi i va assegurar: “El boicot rus no ens ajudarà, però estic convençut que aquesta situació serà un estímul més perquè tots els productors segueixin treballant i contribuint a la recuperació econòmica.” El Ministeri d'Agricultura ha actuat fins ara en la mateixa línia i només s'ha compromès a sol·licitar mesures extraordinàries si la situació s'agreuja o es demostra que el mercat ha estat pertorbat, segons va explicar el director de Mercats Agraris, Fernando Miranda. Miranda hi va afegir que el veto rus té un abast “limitat i l'Estat espanyol té mercats alternatius per col·locar la seva producció”. El ministeri va justificar que no prengui cap mesura perquè l'any passat es van exportar productes agroalimentaris a Rússia per 337 milions d'euros, cosa que representa l'1,8% del valor total que l'Estat espanyol ven al món. Va admetre, però, que el boicot tindrà més repercussió “per a les exportacions que estaven en trànsit i de productes peribles”, com ara els hortofructícoles.

LES FRASES

Recorrerem als tribunals perquè la UE ha de complir les seves pròpies normes de mercat
Josep Maria Pelegrí
Conseller d'Agricultura
El boicot no ajuda, però estic convençut que aquesta situació serà un estímul per als productors
Mariano Rajoy
President espanyol

Incertesa pel futur del porcí

El sector del porcí viu la nova crisi amb més incertesa. Des de l'abril del 2013 ja estava prohibida la importació a Rússia de productes derivats del porc procedents d'Europa, després de detectar-se casos aïllats de pesta porcina a Lituània i Polònia.

El responsable del sector a Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, reconeixia ahir que abans del veto hi havia certa esperança que el mercat es reobrís en breu. “Pensàvem que tornaríem a exportar abans de finals d'any, però no podrà ser”, es lamentava.

“Haurem de buscar altres mercats que compensin el rus”, assumia Saltiveri, que apuntava cap als mercats asiàtics i destinacions de l'Amèrica del Sud. Per Saltiveri, caldrà estar atents als preus, que podrien anar excessivament a la baixa per la sobreproducció europea. “Haurem d'estudiar la seva evolució”, recomanava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.