Empreses

Tecnologia de l'espai per regar eficientment

L'enginyeria Idis Company introdueix una tecnologia nova de gestió intel·ligent del reg

Vol començar l'any vinent l'expansió pels mercats internacionals

Els viaranys de la recerca són inescrutables, o potser no. És el cas de la jove enginyeria Idis Company. L'experiència del fundador de l'empresa, Sergio González, en el disseny del mòdul d'un satèl·lit espacial durant els anys en què es formava com a enginyer de telecomunicacions ha acabat sent una solució innovadora en el control i gestió intel·ligent del reg.

Com recorda González, que es va llicenciar a l'Escola de Telecomunicacions de La Salle l'any 2009, “quan estudiava ja vaig tenir molt clar que volia acabar fent propostes al mercat.” En el moment de presentar el seu projecte sobre satèl·lits els seus professors li van llançar el repte: “per què no aplicar aquesta tecnologia de l'espai a àmbits més domèstics? Allò em va quedar clavat a dins com una propòsit que quedava pendent.”

Diferenciar-se.

Idis Company es va fundar l'any 2012 en els moments més dramàtics de la crisi que encara cueja, cosa que obligava els nous emprenedors a entrar al mercat de manera decidida, amb propostes ben diferents, si realment volien tirar endavant un projecte empresarial nou. A partir de la base de la tecnologia de l'espai, van redactar diverses propostes d'aplicacions noves i les va sotmetre a l'avaluació d'empresaris de diversos sectors que havien assolit l'èxit en els seus àmbits d'activitat per tal que donessin consells sobre cap a quina branca podria dirigir l'empresa perquè realment aconseguís un lloc sota el sol. “Tots van coincidir en què les millors oportunitats de negoci es podrien trobar en el desenvolupament de sistemes de reg en jardineria i agricultura.”

A partir del maig del 2013 el nou sistema de control i gestió del reg intel·ligent Intelliwater va entrar al mercat formalment, amb unes primeres proves de camp. Intelliwater és un sistema de sensors que s'implanten com si fossin arrels electròniques al terra i que són capaços de mesurar quina és la quantitat exacta que es necessita d'aigua per sobreviure. El sistema garanteix fins a un 40% d'estalvi d'aigua tot depenent del model d'eficiència que s'hagués aplicat al jardí o a l'explotació agrícola anteriorment. “Vam poder comparar dos casos a l'horta de Múrcia: en un, un enginyer agrònom familiaritzat amb nous sistemes de reg eficient, amb Intelliwater va aconseguir afegir un 10% més d'eficiència en el consum d'aigua a la seva explotació, mentre que en l'altra, propietat d'un pagès tradicional sense referències de reg, la millora va ser de màxims, del 40%.” Com hi afegeix González, “fins ara, amb els productes que hi havia al mercat no es podia saber del cert quina quantitat d'aigua cal i com regar, i com que el jardiner vol el seu jardí ben verd i el pagès, un camp més productiu, sempre s'ha optat per la pràctica que més val que sobri reg que en manqui.”

D'Intelliwater se n'han fet tres models, un d'automàtic per al sector de la jardineria, un altre per al sector agrícola i un de manual per a tots dos. A banda, hi ha cinc referències en complements (sensors, repetidors i suports verticals per a la instal·lació).

Qüestió de preu.

Amb el seu sistema de reg intel·ligent, Idis Company competeix amb empreses també especialitzades, moltes de les quals són procedents dels EUA que, “o bé ofereixen els típics programadors de temps, que no donen referències de com regar i en quina quantitat o bé són similars al nostre, però pel seu preu no són accessibles per a les pimes”.

Idis Company, amb seu a Barcelona, fabricació a Sant Quirze del Vallès i magatzem a Cornellà de Llobregat, té una plantilla de set persones i en el seu capital hi participen al 50% Sergio González i l'empresa Edigesa, que es dedica a la publicitat exterior.

Actualment, a través d'una xarxa de vint distribuïdors, Idis Company comercialitza Intelliwater fonamentalment al mercat espanyol, tot i que ja hi ha hagut comandes episòdiques d'estats com Portugal o Qatar i, de fet, el gran projecte per al 2015 és l'expansió internacional, que ha de permetre que l'empresa faci un salt exponencial, des dels 80.000 euros actuals de facturació, que per primer cop enguany permetran cloure l'exercici amb beneficis i complir les previsions del pla de negoci. En el cas del mercat espanyol, volen concentrar l'acció comercial a l'arc costaner que va de la costa de Girona a Huelva, en què es concentra el 80% dels actius agrícoles d'Espanya i, com postil·la González, “on hi ha més necessitat d'aigua”.

Cal fer avinent que, abans d'esdevenir una enginyeria especialitzada en el reg intel·ligent, Idis Company, per tal d'adquirir recursos econòmics que li permetessin tenir solvència per poder aprofundir en aquesta branca tecnològica, va estar oferint serveis d'enginyeria en diversos àmbits com ara l'energia, l'internet de les coses, l'electrònica i el transport durant els primers temps d'activitat.

Sergio González confia que l'any vinent “puguem fer el gran salt amb la cobertura dels mercats de l'àrea mediterrània, el sud d'Europa i el Nord d'Àfrica.” A la companyia, que fins ara s'ha resistit a obrir una roda de finançament, admeten que aquesta possibilitat es podria materialitzar l'any vinent, per escometre l'expansió internacional. Val a dir que a la companyia l'estan observant en el mercat, i grups multinacionals han mostrat interès per la seva tecnologia. Durant aquests anys d'immersió en els problemes candents de la gestió de l'aigua, s'ha constatat que ha esdevingut una preocupació de primer ordre, atès que, com diu Sergio González, “hi ha hagut el detonant de l'encariment progressiu del preu de l'aigua, juntament amb l'aplicació de més pressió impositiva”.

Sensors que actuen com les arrels de les plantes

Intelliwater és una xarxa de sensors autònoms que es comporten com si fossin les arrels de les plantes i monitoren de manera permanent la necessitat d'aigua del conreu. Es comuniquen per ràdio amb el coordinador de les electrovàlvules, un seguit d'elements mecànics que permeten o barren el pas de l'aigua a la zona de reg, i es distribueixen de manera estratègica, una per zona. Estan equipades amb solenoides que obren o tanquen l'electrovàlvula. De fet, l'èxit del sistema Intelliwater rau en la situació assenyada dels sensors al conreu que es vol sotmetre a control. A cada zona localitzada hi ha el que s'anomena una Intel·ligència de Zona, que processa les dades del sensor, amb capacitat d'enviar senyals wireless al coordinador de les electrovàlvules, si hi ha una manca d'abastament d'aigua. El coordinador de les electrovàlvules, quan rep el senyal de les diverses Intel·ligències de Zona, activa o desactiva el reg de la zona en funció de les dades que es reben i processen. En activar l'electrovàlvula, l'aigua circula per una canonada de repartiment que culmina en uns aspersors que s'activen per pressió i fan el reg de manera uniforme per la zona que cal regar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tecnologia de l'espai per regar eficientment