Empreses

Crowdcube, alternativa de finançament

La filial del grup britànic vol potenciar al nostre mercat el finançament col·lectiu, apuntant a petits estalviadors i a grans fons

La musculació financera de l'empresa es troba en un període de mutació, que hauria de culminar amb la consolidació de tot allò que s'anomena finançament alternatiu al bancari, i del qual una empresa com Crowdcube, experta en finançament col·lectiu d'inversió, o equity crowdfunding n'és un bon exemple.

Crowdcubre España és la filial de la britànica Crowdcubre Ltd., firma que en només tres anys ha assolit una cartera de 84.000 inversors registrats i ha finançat gairebé 150 projectes, d'un valor de més de 45 milions d'euros.

Com expliquen Pepe Borrell, cofundador i director general, i Oriol Cordón, cofundador i cap d'inversions, Crowdcube és un canal professional de finançament alternatiu per a emprenedors i empreses que es distingeix per l'heterogeneïtat dels inversors que pot captar. Com diu Cordón, “per part dels inversors, abastem el petit estalviador de classe mitjana, business angels, empresaris i fons d'inversió i capital risc que poden utilitzar una plataforma com la nostra precisament per fer filtratge de quins projectes són sòlids, i participar com a coinversor.” Com apunta, “la nostra intenció és senzillament eixamplar la base d'actors que hi ha en el finançament empresarial, no n'hi ha prou amb capital risc i business angels, en calen d'altres perquè els estalvis no romanguin inactius als dipòsits bancaris.” La peculiaritat del mercat financer espanyol és que mentre que a França i la Gran Bretanya el finançament a través del canal bancari no depassa el 60%, una ràtio que cau fins al 30% en el cas dels EUA, aquí encara estem instal·lats en el 80%.

L'incentiu fiscal.

La nova proposta requereix, com diu Borrell, “una profunda tasca d'educació dels inversors”, als quals, però, se'ls intenta atreure, al marge de la garantia d'una suculenta rendibilitat, amb l'argument fiscal que, com explica Cordón, és prou interessant: “Les deduccions per inversions en start ups de menys de tres anys de vida, en empreses de menys de tres anys, poden suposar una reducció de fins al 50% en la declaració de la renda, si hi sumem la desgravació que ofereix l'administració central, del 20%, i l'autonòmica, del 30%, amb una limitació de 16.000 euros per any i contribuent.” I, pel que fa a la rendibilitat, “el retorn de la inversió, si has diversificat en 10-15 projectes pot ser del 320% en un període de 5-7 anys.”

La firma, que opera des del juny passat, d'aquí a finals d'any es proposa demostrar que el mercat és realment receptiu a la seva proposta, i per això tirarà endavant el finançament de cinc empreses. Amb vista a l'any vinent, el propòsit és atreure un volum de finançament d'entre 3 i 4 milions d'euros.

El perfil d'empresa que cerca Crowdcube es distingeix pel seu concepte innovador. Ara està treballant les inversions a Foodinthebox, empresa d'oci que ofereix viatges amb experiència gastronòmica singular, i pel qual es volen captar 25.000 euros; iClassics Productions, que acosta la literatura a les noves generacions a través de la tecnologia, de manera interactiva i immersiva i Eureka-Experts, firma d'assessorament expert per a emprenedors. Com diu Pepe Borrell, “ens interessen tots els sectors, perquè ens devem als inversors, però és cert que tenen un interès especial els tecnològics o els de comerç electrònic”.

Que s'aclareixi la llei.

Oriol Cordón pensa que perquè es percebi l'equity crowdfunding com una bona via perquè l'inversor decideixi on van els seus estalvis, cal la definició normativa, que encara està pendent de materialitzar-se en una llei. Després de quatre esborranys, la llei reguladora encara està pendent d'aprovació, després d'haver fet la distinció entre inversors acreditats i no acreditats, que pel seu nivell de renda no poden superar aportacions de 3.000 euros per projecte o 12.000 euros anuals en aquesta mena d'inversió. Així mateix, també es disposa que cap empresa pot finançar-se per una quantitat superior als dos milions, una quantitat que Oriol Cordón pensa que “és limitar el creixement de l'empresa a llarg termini”.

A partir dels 10 euros

La inversió mitjana a Crowdcube és de 3.100 euros per inversor, si bé les regles del joc estableixen que l'aportació mínima és de 10 euros. Qui vulgui invertir primer ha de registrar-se a la plataforma per accedir a tots els projectes. Un cop ha triat el que li fa més el pes, fa la seva inversió a través d'una passarel·la de pagament independent, en què els diners queden bloquejats i no es transfereixen a cap compte bancari fins que el projecte assoleix el 100% del finançament. Un cop
s'ha tancat la ronda de finançament, l'inversor rep per correu informació sobre
la seva participació a l'empresa, amb vot o sense,
i els estatuts socials, i té catorze dies per revocar la seva decisió d'invertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Crowdcube, alternativa de finançament

Publicat a