Economia

Any “guanyat” a la desocupació

L'atur es redueix en 5.500 persones a Catalunya al novembre, un mes en què acostuma a créixer

Pel govern, és un indicador que s'està lluitant amb èxit

Quan falta un mes per acabar el 2014, el govern s'atreveix a anunciar que aquest serà un any “guanyat” a l'atur, després que les dades del novembre han donat una injecció d'optimisme a les estadístiques laborals. En l'últim mes, l'atur s'ha reduït a Catalunya en 5.481 persones, un 0,93% menys que durant el mes d'octubre però un 8,88% menys que durant el novembre de l'any passat, és a dir, 56.692 persones menys. La dada és especialment rellevant tenint en compte que el novembre sol ser un mes en què la desocupació creix. A més, l'afiliació a la Seguretat Social també ha crescut, en 806 persones, una fita que feia anys que no s'assolia.

Pel secretari general d'Ocupació de la Generalitat, Joan Aregio, les dades confirmen que el 2014 ha estat un “any guanyat” contra la desocupació. En declaracions als mitjans, Aregio va assegurar que les xifres són especialment bones perquè el novembre és un mes en què l'atur acostuma a registrar pujades, i va remarcar que des d'“abans de la crisi” no tenia un comportament tan bo. Aregio va insistir en el descens interanual del 8,88%, “que significa que cau per dissetè mes consecutiu en termes interanuals i es confirma que acabarem el 2014 amb menys persones a l'atur que l'any anterior, per la qual cosa serà un bon any en la lluita contra l'atur”. El nombre de desocupats es va reduir al novembre a Barcelona i Lleida, però va créixer a Tarragona en 20 persones i a Girona en 523, probablement pels últims efectes de la temporada turística.

Per sectors, tots els col·lectius van anar a la baixa, incloent-hi el de persones sense ocupació anterior, amb 697 desocupats menys. Amb tot, a Catalunya continua havent-hi 581.652 persones sense feina apuntades a les llistes de l'atur, i són 4,51 milions al conjunt de l'Estat espanyol, unes xifres encara excessivament elevades.

800.000 ocupats més

A l'Estat espanyol, el nombre d'aturats es va reduir al novembre en 14.688 persones, la millor xifra recollida en un mes de novembre de tota la sèrie històrica, segons el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. En els últims sis anys, l'atur havia repuntat de mitjana durant aquest mes en 64.000 persones.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va valorar com a “bona” la xifra d'atur registrada i va recordar que l'exercici del 2014 acabarà amb 800.000 ocupats més. La secretària d'estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, també va destacar que “el canvi de tendència es consolida mes a mes, la qual cosa està permetent que l'atur descendeixi en 189.222 persones des de principi d'any i en gairebé 300.000 persones en els últims dotze mesos”.

Per De Guindos, qualsevol baixada de l'atur i augment de l'afiliació suposa una “bona notícia”. El ministre, que va assegurar que “la recuperació continua”, va insistir que el més important és la tendència, que demostra que la recuperació s'està mantenint durant el 2014 ja que les xifres del darrer trimestre van en una direcció “semblant” a la dels dos trimestres anteriors.

Impulsos addicionals

Per la seva banda, les organitzacions empresarials van valorar positivament la reducció de l'atur registrada al novembre, tot constatant que “es tracta d'un dels millors comportaments d'un mes de novembre de tota la sèrie històrica, augmenta el nombre d'afiliats a la Seguretat Social i és destacable la millora de l'ocupació en la construcció i la indústria”, segons un comunicat de Foment del Treball. No obstant això, la patronal que presideix Gay de Montellà considerava ahir que “aquesta valoració positiva no pot amagar que, per absorbir l'elevada taxa d'atur existent a Espanya i a Catalunya, es requereixen impulsos addicionals a través de mesures d'incentiu de la creació d'ocupació i d'empreses en l'àmbit laboral i fiscal”.

L'atur cau per dissetè mes i es confirma que acabarem el 2014 amb menys aturats
Joan Aregio
SECRETARI d'OCUPACIÓ generalitat
El canvi de tendència es consolida mes a mes, la qual cosa està permetent que l'atur baixi
Engracia Hidalgo
Secretària d'estat d'ocupació

No es crea ocupació, es reparteix la feina

Els sindicats CCOO i UGT van alertar que la reducció de l'atur al novembre no es tradueix en més contractació, ja que a Catalunya s'han formalitzat 54.611 contractes menys que a l'octubre, la qual cosa representa una caiguda del 21,7%.

Els sindicats asseguren que l'ocupació és cada vegada més precària, ja que hi ha més temporalitat, més parcialitat, salaris més baixos i menys drets laborals. A més, van avisar del nombre creixent de persones que perden la protecció d'atur i es queden sense feina i ingressos.

Per CCOO, no es crea ocupació, sinó que es reparteix la feina, tal com ho demostra l'Informe sobre parcialitat i hores efectives de treball a Catalunya, elaborat pel sindicat. El document exposa el fet que, des del 2008, el nombre de treballadors a temps complet s'ha reduït en un 20,7% i que el nombre de treballadors temporals ha crescut del 13,3%. Pel sindicat, “el treball que es genera es reparteix, ja que un mateix lloc de treball és ocupat per més d'una persona treballadora a temps parcial i els augments d'activitat es cobreixen amb les mateixes plantilles, que augmenten les seves jornades laborals”.

Per la UGT, les dades no mostren en cap cas la recuperació econòmica de les persones treballadores, “que veuen com la lleugera milloria respecte a l'any anterior no aporta una millora de la seva situació i del seu poder adquisitiu”, ja que l'ocupació creada és més precària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.