Gran angular

Sense por a la signatura-e

Tot i les reticències i la desconfiança, la signatura electrònica en documents tan delicats com un contracte o la factura d'un servei és una realitat com més va més tangible. A banda de l'evolució tecnològica, que ens duu cap aquí, hi ha també el pes de les lleis: la normativa europea 910/2014, que clarifica la casuística de la signatura electrònica, les homòlogues dels EUA -les E-SIGN i UETA- i com disposa la llei 25/2013, l'obligació a Catalunya, a partir del 15 de gener vinent, que els proveïdors de l'Administració els presentin factura electrònica, convenientment signada.

Tot i que fa uns quants anys que se'n parla, la signatura electrònica no ha tingut una implantació gaire fàcil. Com apunta l'expert Ivan Basart, “hi han intervingut massa actors; s'han dissenyat solucions massa complexes amb massa formats i subtipus de signatura, que molt sovint eren solucions locals per a problemes globals; hi ha hagut manca d'interoperabilitat entre algunes aplicacions, amb manca d'homogeneïtat en les dades dels certificats, etcètera”. També apunta, des del punt de vista de l'usuari, que “alguns documents patien de sobresecurització, amb peticions de PIN per a moltes operacions”. Així doncs, “es donava la situació que era l'usuari qui havia de gestionar la confiança, i molts no ho sabien fer”.

Ha calgut doncs, que la innovació ho posés fàcil, solucions com la que aporta Signaturit, per esvair qualsevol reticència. Aquesta empresa, fundada el 2013, ha creat un procés que permet enviar i signar contractes des de qualsevol dispositiu mòbil, amb plena validesa legal, sense necessitat d'instal·lar aplicacions. Amb un correu electrònic, només afegint l'extensió signatur.it, s'inicia un procés en què es capturen evidències electròniques -adreces d'origen i destinació del correu- i dades biomètriques de la signatura manuscrita, que permeten identificar els signants.

Com explica Juan Zamora, director de Signaturit, “en un any hem pogut observar com ha crescut de forma molt notable l'interès de l'empresa per tecnologies com aquesta, que els permet digitalitzar tot el cicle”. Atribueix sobretot a la clarificació legal aquest interès per passar del paper a l'entorn electrònic, i assolir així estalvis del 90% en processos d'impressió i escaneig: “Amb la normativa europea 910/2014, l'usuari ja sap que hi ha tres nivells ben clars: un de simple per a documents escanejats; un d'avançat en què s'identifiquen les persones amb dades biomètriques, i un tercer, el certificat, per a documents com, per exemple, la declaració de renda.” La signatura-e és una realitat ben present al Regne Unit i el nord d'Europa. Signaturit s'especialitza en el nivell avançat, apte per a préstecs on line, contractes de confidencialitat, contractes de serveis o, en el sector salut, sol·licitud d'historials de clients. Com diu Zamora, “és en contractacions a distància on podem aportar més valor, amb una tecnologia universal, que no demana als clients un procés d'adaptació, ja que val per a qualsevol entorn, Apple o Android.” La simplicitat és la clau, perquè l'usuari és clarament reticent a haver de descarregar-se programes o inscriure's a webs per poder facturar i signar electrònicament. Zamora creu que iniciatives com la de la Generalitat poden anar bé: “Pot estimular, amb l'obligació de facturar electrònicament.” Empreses de la volada del grup Prisa han adoptat aquesta eina electrònica, amb un trànsit de 20.000 signatures, i per a una companyia com Fhios, que ha esdevingut la primera consultora a utilitzar la signatura electrònica en el 100% dels seus processos, és clar que “una solució com la que ens ofereix Signaturit és una manera d'agilitar la relació contractual amb els nostres clients, ja que podem reduir els cicles de sol·licitud i recepció de dies a 38 minuts, alhora que reduïm la despesa en paper”, com afirma el director executiu, Manuel Serrano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.