Gran angular

Un menú antiexclusió

Un menú de deu euros pot salvar una persona de l'exclusió. Estar format i preparat per cuinar-lo o per servir-lo pot donar a un jove en risc d'exclusió la clau per ser contractat per una empresa del sector. Aquesta idea està darrere de l'Escola D'ins, posada en marxa a l'abril de 2013 per la Fundació Formació i Treball, vinculada a Càritas.

La fundació entén que tenir una feina és la millor via per evitar l'exclusió. Per això fa anys que ofereix formació i suport a la inserció laboral a persones que han quedat fora del sistema. Fa un parell d'anys, pensant en un sector que oferís garanties de contractació després de la caiguda de la construcció, van anar a parar a l'hostaleria.

“No volíem fer formacions reglades ni llargues”, explica el director de la fundació, Albert Alberich, que argumenta que sovint les persones a les quals atenen no es poden permetre estar formant-se i sense treballar més de tres mesos. “Però necessitàvem saber que això tenia sentit per als potencials ocupadors”, comenta Alberich. La resposta, segons diu, va arribar gràcies a la implicació del grup Areas.

Amb un responsable d'aquesta empresa que es va involucrar en la definició del projecte, van dissenyar un programa eminentment pràctic i que posava el focus en alguns aspectes bàsics a partir dels quals qui el seguís pogués tenir l'oportunitat d'aconseguir una primera feina. La idea era donar una solució ràpida, que la formació a l'escola almenys servís per entrar al mercat laboral, de manera que, un cop a dintre, les persones ateses puguessin continuar formant-se pel seu compte. així és que el curs versa sobre tres blocs: la preparació de cafès i infusions, el tractament del pa i la brioixeria congelats, i els menús d'entre nou i deu euros.

Areas ha col·laborat tant en la definició del projecte com en la implementació. Fins i tot ha propiciat que la col·laboració s'estengui a alguns dels seus proveïdors, com Cafès Novell, Europastry, Cafès d'Autore o Unilever. Aquests, a més de dotar de producte a l'escola, participen en el curs i aporten formació.

Des d'abril de 2013, quan va entrar en funcionament l'escola, que té una cafeteria i un restaurant associat on els alumnes posen en pràctica el que aprenen, hi han passat més de 400 persones en risc d'exclusió. En principi estava més pensat per al col·lectiu de joves, però, tot i que hi predomina, no és exclusiu, i també s'hi ha format gent de més edat. D'aquesta xifra total, 330 persones eren susceptibles d'aconseguir una feina, segons Alberich. Fins a 150 han estat contractades per l'empresa ordinària, gairebé una desena més per la mateixa empresa d'inserció de Formació i Treball i uns altres 40 han tingut contractacions esporàdiques. S'han servit 22.000 menús al restaurant i han fet 8.000 serveis de càtering. A més, s'han signat més de 100 convenis de pràctiques amb empreses i més de 50 companyies privades han contractat gent formada a l'escola.

El cas de l'Escola D'ins és un dels que s'han presentat a la sessió sobre noves formes de col·laboració entre ONG i empreses celebrada a Esade en el marc de la jornada anual de l'Institut d'Innovació Social de l'escola de negocis.

El director de l'institut, Ignasi Carreras, constata que, tot i que encara hi ha recels i confrontacions, cada cop les ONG i les empreses són capaces d'entendre's més. Segons Carreras, que va dirigir Intermón Oxfam durant gairebé vint anys, per afrontar aquestes col·laboracions, cal dedicar temps a conèixer-se mútuament, assegurar-se que es comparteixen valors. A més, aconsella a les entitats socials que tinguin cura dels seus socis empresarials i que els facin partícips del projecte. D'aquesta manera, diu, és més fàcil que s'hi impliquin i la col·laboració doni més fruits.

A la sessió també va explicar la seva experiència Ana Millán, directora de la Fundació Accenture i impulsora d'una iniciativa que aplega uns 220 socis -entre empreses, administracions i entitats- i que pretén treballar conjuntament per millorar l'ocupabilitat de col·lectius amb dificultats d'inserció. Del treball conjunt de la xarxa n'han sortit solucions com ara un software que permet a les ONG diagnosticar l'ocupabilitat d'una persona i disposar de la formació en línia i presencial que el converteixi en un perfil buscat per les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.