Economia

Nou impuls al ‘hub' català

Acord entre Vueling i American Airlines per impulsar els vols intercontinentals a l'aeroport de Barcelona

La companyia nord-americana fa una aposta clara pel Prat com a punt d'entrada de les seves operacions a Europa

Vueling i American Airlines van presentar ahir l'acord signat entre les dues companyies, que dóna un nou i fort impuls a la connectivitat de l'aeroport de Barcelona. Álex Cruz, president de la línia aèria catalana, i José Blázquez, director regional de vendes per a l'Estat espanyol i Portugal de la companyia nord-americana, acompanyats per Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, van insistir en la importància d'aquest acord, que situa el Prat com a punt d'entrada per als passatgers dels Estats Units que volin a Europa i a l'inrevés.

L'acord està actiu des d'avui mateix i permet als passatgers dels vols d'American Airlines viatjar a Barcelona i connectar amb Europa, el Pròxim Orient i Àfrica gràcies a les 140 destinacions de curt i mitjà radi que ofereix Vueling des del Prat. A més, també fa possible que els passatgers puguin viatjar amb un únic bitllet i recollir l'equipatge a l'aeroport de destí. Cruz va recordar que Vueling ha fet del Prat l'aeroport d'Europa amb més destinacions de curta i mitjana distància, i va assegurar que l'acord suposa una “fita” molt gran i que espera que sigui el “precursor” d'altres aliances, insistint en el rol que juga el Prat, que va definir com la “porta d'entrada més atractiva” a Europa.

Per Blázquez, aquest acord és “fonamental” per continuar creixent a Barcelona, on la línia aèria es planteja incrementar les freqüències. American Airlines opera des de la T1 un vol diari a Nova York (JFK) i un altre a Miami. L'acord presentat ahir inclou també rutes directes a Filadèlfia i Charlotte, que operarà la companyia US Airways, fusionada amb American Airlines el 2013. Aquestes noves rutes es començaran a oferir al Prat l'abril i el maig vinent, respectivament, amb un vol diari.

La prioritat

Quan se li va preguntar pel vol directe a Dallas/Fort Worth que la companyia nord-americana ja opera des de Barajas i la possibilitat que també es faci des de Barcelona, Blázquez va confessar que “s'estan reajustant els horaris dels vols perquè també sigui possible” incloure'l al Prat. “Barcelona serà sempre prioritària”, va assegurar el directiu, i va posar com a exemple el fet que “el hub de Barcelona” és el primer de l'Estat al qual estan començant a arribar els nous avions de la companyia, referint-se als Boeing 767-300ER modernitzats, que a hores d'ara operen les rutes dels principals mercats de la línia aèria a Europa, entre els quals Barcelona i, sols a l'estiu, també Madrid.

En virtut de l'acord, Vueling també oferirà connexions als passatgers d'American Airlines des de la seva segona base de l'aeroport de Roma-Fiumicino, on la companyia catalana ja s'ha posicionat com a segon operador, amb 55 destinacions i 90 milions de passatgers transportats des del seu primer vol, el juliol del 2004.

Per Cruz, l'aliança amb la companyia nord-americana “permetrà seguir enfortint l'aeroport del Prat i fer créixer el nombre de vols, destinacions i llocs de treball”, i va remarcar que el projecte de Vueling d'equipar l'aeroport de Barcelona amb la connectivitat més gran d'Europa ja s'ha aconseguit i que ara l'objectiu és “seguir buscant maneres per continuar connectant el Prat, no només en el curt i el mitjà radi, sinó també en el llarg”. Així mateix, va recordar l'acord que van signar a finals del 2014 amb Qatar Airways amb la mateixa finalitat.

Blázquez, per la seva part, va lloar la feina de Vueling al Prat i va assegurar que “ha demostrat el seu compromís amb el mercat català”. També va assenyalar que “la intenció de l'acord és tenir més vols directes i seguir creixent a Barcelona”, sempre que la demanda acompanyi, condició imprescindible per operar un cinquè vol directe des de Barcelona i que correspondria a la connexió amb Dallas.

La demanda al Prat no sembla que hagi de ser un entrebanc. Vueling ja ha transportat més de set milions de passatgers en vols de connexió des que el 2010 va començar amb aquestes operacions, i l'any passat va comptabilitzar prop de mig milió de passatgers procedents dels Estats Units en els seus vols per Europa. Enguany, la companyia catalana operarà més de 325 rutes en 150 aeroports d'Europa, el Pròxim Orient i Àfrica –amb catorze destinacions al nord del continent–, més de 700 vols diaris i una flota que supera els 100 avions.

Competitivitat en joc

El conseller Santi Vila es va mostrar satisfet per un acord que va qualificar d'important i “estratègic” per a Barcelona i Catalunya, i de cara a l'objectiu de situar el Mediterrani en el món. I va destacar la gran potencialitat del Prat, amb més de 38 milions de passatgers, així com el paper de Vueling en el seu desenvolupament. El conseller va afirmar que l'acord ajudarà a corregir la feblesa de l'aeroport de Barcelona, ja que s'incrementarà l'oferta intercontinental, i va subratllar el convenciment del govern que, en les obres d'accessibilitat de l'aeroport i dels accessos viaris i ferroviaris al port, hi ha en joc la competitivitat de les dues infraestructures.

LES XIFRES

4
vols
directes entre els EUA i el Prat inclou l'acord entre Vueling i American Airlines.
325
rutes
opera Vueling aquest any des de Barcelona a 150 aeroports d'Europa, el Pròxim Orient i Àfrica.

Vueling manté els vols a Tunísia

Álex Cruz va confirmar ahir que Vueling tira endavant el pla de vols que té previst amb Tunísia, malgrat l'atemptat de dimecres passat a la capital del país, que va ser reivindicat ahir per Estat Islàmic i que va costar la vida a una vintena de persones, disset de les quals turistes estrangers com ara un matrimoni barceloní. Així, després d'haver parlat amb les autoritats d'aviació, el Ministeri d'Afers Estrangers i les altres línies aèries del seu grup, Vueling iniciarà el 2 d'abril els vols a la capital, Tunis. I, a partir del 20 de juny, també a l'illa de Gerba. El conseller de Territori va celebrar la decisió de Vueling i va comentar que el que ha passat a Tunísia és “un cop molt dur per a un procés de transició democràtica”, i va assenyalar que la Generalitat farà “tot el que pugui i més” –amb les companyies de creuers– perquè “la democràcia s'afermi al Magrib”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.