Gran angular

La indústria consolida la millora

El sector manufacturer i el treball qualificat arrosseguen l'ocupació a l'alça

Es fa difícil pensar en una consolidació de la recuperació del mercat de treball quan tothom coneix casos de persones a l'atur, amb treballs temporals o parcials. I quan s'ha sabut que la taxa d'atur ha crescut respecte a la dada de el darrer trimestre de 2014 -del 19,88% al 20,05%-. Però aquesta és l'expressió que fa servir l'economista i professor de la UAB Josep Oliver quan analitza el mercat de treball català i espanyol: la recuperació es consolida.

Oliver ha elaborat un informe per Manpower i constata que hi ha alguns elements que demostren la millora. Per exemple, diu que creix l'ocupació assalariada, augmenten més els contractes indefinits que no pas els temporals, s'incrementa l'ocupació a jornada completa en detriment de la parcial i cau la subocupació. Tot això li porta a dir que “la recuperació apunta una solidesa de fons”.

Segons l'economista, hi ha dos grans responsables d'aquesta consolidació i que arrosseguen l'ocupació a l'alça. Són la industria i el treball qualificat. Els llocs de treball al sector manufacturer van créixer un 5,5% el 2014, després d'encadenar tres trimestres consecutius en positiu. D'altra banda, les feines que requereixen un nivell educatiu alt van augmentar un 7,3% l'any passat, una pujada sensiblement per sobre de la de l'ocupació amb nivell educatiu mitjà (+3,4%) i sobretot de la de l'ocupació de nivell baix, que encara van caure un 4,3%.

Aquesta millora s'anirà estenen a tots els sectors, col·lectius i tipus de feina, segons Oliver. Així i tot, el professor adverteix que els nivells d'ocupació entre els joves, un dels col·lectius que més preocupen -la caiguda acumulada entre 2007 i 2014 és del 43,2%-, encara van a la baixa, però que seran positius aviat.

Tot i veure amb optimisme la situació del mercat laboral, Oliver demana extremar la prudència perquè la situació encara és feble. En aquest sentit, recorda que a mitjans de 2013 també es van llançar les campanes al vol anunciant la millora, i finalment no es va consolidar. Segons diu, hauran de passar anys per recuperar el que s'ha perdut. Per exemple, la indústria, que l'any passat va generar un 5,5% més de llocs de treball, registra una caiguda acumulada des del 2007 del 26,3%. Això vol dir que caldran més de cinc exercicis per recuperar els nivells previs a la crisi, si es manté el ritme de creació d'ocupació. I aquest és el sector que es recupera més ràpidament, segons les dades.

A més, l'economista veu riscos exteriors que podrien fer trontollar la recuperació. Un és, segons ell, el que acabi passant amb Grècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.