Gran angular

La lliga de l'estalvi energètic

El Projecte Pymac fa competir 300 pimes de deu estats de la UE per estalviar energia al centre de treball

Els concursants fan servir el programari iESA per mesurar la seva eficiència

El joc pot ser el millor estimulant per ser més eficient, en aquest cas en l'estalvi d'energia. La iniciativa PYMAC configura una lliga europea de pimes, fins a 300, que han de competir per veure qui assoleix millors resultats en l'aplicació d'hàbits d'estalvi energètic al centre de treball, i a quina empresa els empleats han fet un canvi de xip, cap a costums més racionals en la despesa d'energia. De la trentena d'empreses espanyoles que hi participaran, 28 són catalanes.

Aquesta competició, que es va iniciar el març passat i es desenvoluparà durant quinze mesos, aplegarà pimes de fins a 250 empleats de França, Irlanda, Dinamarca, Letònia, Espanya, Itàlia, Àustria, Malta, Bulgària i Alemanya. A Espanya, l'associació sense ànim de lucre Ecoserveis és la que s'encarrega de monitoritzar aquest projecte. Com explica el seu portaveu, Oriol Giménez, “entre aquestes 28 empreses inscrites fins ara, hi ha perfils de tota mena, des de TIC fins a consultories, despatxos d'advocat, o de sectors com l'hostaleria, l'educació o la química.” Hi podem trobar noms com Rockwool, Somfy, Baker & McKenzie, Construcía, Leitat, Som Energia, Autoritat Portuària de Tarragona, Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable... Així doncs, l'empresa que ja s'ha iniciat en els comportaments sostenibles s'alterna amb la que ara s'hi vol abocar. Pel que fa a la grandària, la diversitat és ben rica: “Tenim empreses de dues persones, com No Som Hotel, i d'altres en què la plantilla arriba a les 247.” El guanyador, qui més estalvi hagi aconseguit en adoptar mesures d'eficiència a la feina, serà avaluat per un programari particular de gestió energètica, el Compte Interactiu d'Estalvi Energètic (Interactive Energy Savings Account) iESA. Així, com explica Giménez, “les empreses hauran de prendre els seus valors de consum elèctric i aigua extrets de rebuts i el comptador i introduir-los en aquest programari en línia.”

Com es mouen.

I també s'hi afegiran altres paràmetres, com ara els patrons de mobilitat que presenten els treballadors de l'empresa, perquè l'iESA els emmagatzemi i els mesuri. Un representant de l'empresa, l'anomenat Gestor Energètic, s'encarregarà periòdicament d'introduir en aquest programari totes les mesures de millora que s'apliquen, per tal que des l'iESA es pugui fer una comparativa entre el punt de partida i l'evolució que ha experimentat en eficiència energètica. Dins d'aquestes accions, o esdeveniments en la terminologia de l'iESA, hi pot haver “cursos de formació, el canvi de proveïdor energètic, baixar-se la potència contractada, etcètera”.

El ventall de petites accions és prou obert. És freqüent la presència d'una màquina expenedora al centre de treball, però que treballa tots els dies de la setmana, les 24 hores. La instal·lació d'un temporitzador que desconnecti la màquina quan ningú no treballa pot suposar un estalvi del 60%. Si hi ha una nevera al menjador de l'empresa, és important que quan al congelador es formi un excés de gel, es netegi periòdicament, atès que un gruix de cinc centímetres de gel dobla el consum energètic de la nevera. Col·locar finestres de doble vidre permet reduir les pèrdues de calor a la meitat. Igualment, orientar les taules de treball cap al sol pot proporcionar més hores de claror natural, sense recórrer a la llum artificial. Per evitar pèrdues tèrmiques a través del sostre, sempre hi ha solucions senzilles, com ara rebaixar el sostre i cobrir-lo amb una manta aïllant. Acabada la jornada laboral, cal tenir prou disciplina per evitar l'anomenat consum fantasma, el d'ordinadors, impressores o monitors que segueixen engegats i per tant consumint energia encara que ningú en faci servei. És recomanable, doncs, connectar tots els equips a una base d'interruptors múltiple, una regleta, per apagar-los tots alhora quan convingui. Hom parteix del convenciment que, com diu Giménez, “només amb l'aplicació de mesures de baix cost bàsiques, ja es pot assolir un estalvi del 10%”. De fet, un dels atractius del projecte és l'assessorament energètic que s'ofereix des de PYMAC: “A les empreses els oferim una auditoria energètica gratuïta, i això els resulta molt atractiu.” A més a més, s'imparteixen tallers on el gestor energètic de l'empresa podrà treballar els aspectes tècnics de l'eficiència energètica. També, per altra banda s'ajudarà les empreses a visibilitzar davant l'opinió pública els seus esforços.

A cada estat, de les 30 empreses que competiran, la millor rebrà un premi i les seves bones pràctiques seran publicitades com a exemple. A més, assistirà a la cerimònia europea dels premis, on es guardonarà les tres pimes europees que hagin generat més estalvi energètic. L'experiència pren com a referència la campanya La Copa del Clima, en què 10.000 ciutadans europeus van participar en una competició per estalviar, amb l'iESA com a eina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.