Economia

La borsa puja i contravé els avisos d'inestabilitat futura

La Fed tem que la situació mundial acabi afectant el creixement dels EUA i promet acomodar-hi la seva política monetària

L'OPEP alerta dels perills d'un cru massa barat per a l'economia global

Les borses europees, entre elles l'Íbex 35, van tenir ahir el valor o la imprudència de contradir el discurs general que, cada cop amb menys embuts, indica males perspectives econòmiques globals. Els mercats van anotar pujades significatives –l'espanyol, d'un 2,7%, insuflat d'ànims per la banca– després d'un inici de setmana negre que semblava haver sumit els inversors en un pessimisme irreversible.

I si en dies anteriors els parquets baixaven amb força només a la vista d'indicis, ahir van pujar de manera inopinada, tenint en compte que els missatges coincidien des de diverses instàncies rellevants a vaticinar més arenes movedisses que estabilitat per a l'economia mundial.

Tot va començar amb les paraules d'una de les veus més escoltades en el món financer. La presidenta de la Reserva Federal nord-americana, Janet Yellen, va premiar amb una galleda d'aigua freda l'expectació que feia dies que generava el seu discurs davant del comitè de serveis financers de la Cambra de Representants del Congrés dels EUA, afirmant que l'economia mundial, i més precisament alguns països emergents en què té molta implicació, com ara la Xina, podien comprometre el creixement dels Estats Units.

Aquesta alerta posava en qüestió la mateixa política empresa per Yellen, que al desembre donava per acabada la seva estratègia monetària expansiva i trencava un llarg període de nou anys de tipus a la baixa amb una pujada de 25 punts bàsics per al preu del diner a l'Amèrica del Nord.

La màxima responsable de la Fed va deixar clar que, davant del “futur incert”, es mirarà amb lupa tots els inputs econòmics abans de decidir ni un sol moviment més en un sentit o en un altre, ja que, davant de, per exemple, l'evolució del preu del cru, “les condicions financeres del mercat es podrien endurir”, per la qual cosa seria més apropiat acomodar la trajectòria del preu del diner a aquestes condicions amb un alentiment dels tipus.

Els mals auguris de Yellen, que alguns analistes veien reflectits en la victòria dels respectius “indignats” en les primàries de New Hampshire del demòcrata Sanders i del controvertit Trump entre els republicans, van convergir amb l'anàlisi de les perspectives globals que feien a l'altra punta del planeta.

Mals per a tothom

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), pressionada per una banda pels preus a la baixa, i per l'altra per la necessitat de producció per anar cobrint el seu deute, va advertir que el baix preu del seu producte estel·lar està afectant frontalment l'economia mundial.

En un informe mensual sobre el mercat del cru, l'OPEP assegurava que una raó “important” de la revisió a la baixa de les perspectives de creixement mundial és la repercussió d'un or negre massa barat, “que està tenint uns efectes negatius superiors als positius”.

La paradoxa només és aparent perquè, per l'OPEP, si d'una banda l'energia barata facilita el consum, alhora encomana l'alentiment dels països exportadors a la resta d'economies mundials, on les polítiques monetàries dels bancs centrals ja han “tocat fons” en un context de deflació. Respecte a l'augment de producció, alguns dels membres de l'organització, com ara l'Iran (al qual fa poc s'han retirat sancions), s'han mostrat disposats a negociar-ne una reducció per millorar la situació.

Si l'evolució econòmica és decebedora, caldrà una trajectòria més lenta dels tipus
Janet Yellen
presidenta de la reserva federal
Estem disposats a negociar amb l'OPEP, incloent-hi l'Aràbia Saudita, sobre la situació del mercat
Bijan Zangeneh
Ministre del petroli iranià
La incertesa política es pot traslladar a la confiança i impactar en el consum i la inversió
Rafael Doménech
economista de BBVA research

Més d'un punt i mig del PIB si persisteix la incertesa

Per si els advertiments sobre l'economia internacional no fossin prou ominosos, el servei d'estudis del BBVA (BBVA Research) estima que la incertesa política que es viu a l'Estat espanyol podria restar més d'un punt i mig al PIB previst per a aquest any i el vinent si s'allarga durant els pròxims sis mesos.

Així ho va indicar ahir el responsable d'economies desenvolupades del banc, Rafael Doménech, durant la presentació del seu informe sobre la situació a Espanya. La clau de l'impacte en l'economia està en el trasllat de la incertesa política a la confiança dels ciutadans, i de retruc en el nivell de consum i d'inversió. Doménech va concretar que els efectes sobre el PIB podrien ser d'unes 5 dècimes aquest any, que s'ampliarien fins a un 1,1 percentual el 2017, amb conseqüències en altres àmbits com ara el de l'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.