Economia

L'economia creix un 0,8% trimestral i la taxa es fixa en un 3,7%

Mostra una “lleu desacceleració”, però supera el nivell espanyol

La indústria creix més i el turisme és un motor

L'economia catalana ha suavitzat el seu nivell de creixement durant el primer trimestre de l'any, segons les dades avançades ahir pel Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, que xifra en un 0,8% el creixement del producte interior brut (PIB) en els tres primers mesos de l'any, contra l'augment de l'1% del trimestre anterior. Malgrat constatar aquesta “lleu desacceleració”, el govern recorda que la taxa interanual, del 3,7%, se situa davant de la taxa espanyola, del 3,4%; de la de la zona euro, de l'1,6%, i de la taxa recollida a la UE-28, de l'1,7%. A més, les dades situen “el creixement de l'economia entre els registres més alts després de la crisi”. En termes trimestrals, Catalunya suma ja 12 trimestres d'increments i en taxa interanual s'acumulen 10 trimestres consecutius de creixements en positiu. La demanda interna i el turisme expliquen, a més, les dades indicades.

Producció industrial

Pel que fa als sectors de l'activitat, el creixement de la producció industrial és el més alt dels últims cinc anys, amb un increment trimestral del 3,6%, contra el 3,4% del trimestre anterior. Segons el Departament d'Economia, la producció industrial s'ha accelerat els dos primers mesos de l'any i referma el creixement més positiu que experimenta la indústria catalana amb relació a la mitjana de la zona euro (1,9%). D'altra banda, també és positiva l'evolució en la construcció, que suma el cinquè trimestre consecutiu de creixement gràcies al subsector de l'habitatge, perquè en obra civil i licitació pública, després de creixements durant els anys 2013 i 2014, l'any 2015 el volum va caure. La construcció tanca el primer trimestre del 2016, doncs, amb una variació del 4,2%, idèntica a la del trimestre anterior. D'altra banda, el fet que l'impacte de la Setmana Santa repercuteixi en el primer trimestre de l'any també explica els resultats al sector de serveis, que augmenta un 3,8% interanual gràcies, especialment, als resultats de les activitats de mercat impulsades per la demanda interna i el turisme. El creixement del nombre de turistes estrangers va ser del 8,3% i el del nombre de pernoctacions, del 16,1% fins al mes de març.

LA XIFRA

3
per cent
estima el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, que creixerà l'economia catalana durant el 2016.

Optimista dins la moderació

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va assegurar ahir en una entrevista a l'agència Efe que preveu que l'economia catalana creixi entorn d'un 3% aquest any, per damunt del conjunt de l'Estat, que hauria de créixer un 2,7%, segons el govern espanyol. Junqueras indicava la previsió que el PIB català “creixi prop del 3%, i si fóra possible una mica més, millor”. Pel vicepresident, l'economia catalana continuarà creixent el 2016 de manera “molt superior” al seu dèficit. Catalunya es va mantenir el 2015 com la comunitat amb major PIB i va tancar l'any amb un augment del 3,4%. Segons Junqueras, “hi ha elements que continuen invitant a un cert optimisme”, com ara el bon comportament del turisme, de les exportacions i la inversió estrangera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.