Economia

L'OCDE vol millors sous

L'organisme demana a l'Estat espanyol que augmenti la productivitat per generar ocupació més ben remunerada

Indica que la incertesa política pot perjudicar encara més la inversió i el consum

Tampoc l'OCDE no es creu el miracle de la recuperació econòmica que explica Mariano Rajoy. El club dels països més desenvolupats del món va qüestionar ahir la qualitat de la nova ocupació que s'està creant i va advertir l'Estat espanyol que cal “impulsar de manera sostinguda la productivitat i generar llocs de treball ben remunerats”. En les seves previsions de primavera, a més, adverteix que aquest “període prolongat d'incertesa política pot perjudicar encara més la inversió i el consum”, i retalla fins al 2,3% del PIB el creixement de l'economia espanyola l'any que ve.

Els salaris a l'Estat només creixeran un 0,7% aquest any, segons els càlculs fets per l'OCDE: és el cinquè pitjor registre del club, només després de Grècia (cauran nou dècimes), Suïssa (augmentaran una dècima) i Bèlgica i Luxemburg (quatre dècimes). També l'any que ve, la millora de la remuneració al mercat laboral espanyol, d'un 1,1%, serà de les més baixes dels països que formen l'OCDE, igual que l'any passat, quan l'augment es va limitar a només un 0,6%. El 2014, els sous a l'Estat van caure quatre dècimes i el 2012, un punt i mig.

La productivitat espanyola està sota mínims, “fet que soscava la capacitat per aconseguir un creixement sostenible i inclusiu”. De fet, aquest 2016 retrocedirà una dècima, segons les mateixes previsions, un problema que només pateixen cinc socis més de l'OCDE: Grècia (-2,2), Hongria (-0,5), els Estats Units (-0,3), Dinamarca (-0,2) i Àustria (-0,1).

Relaxació fiscal

Des del 2005, és a dir, des de fa onze anys, que la productivitat de l'economia espanyola no estava en negatiu. I la millora prevista per l'any que ve, d'un 0,2, serà molt insuficient: la segona pitjor de tot el club, només al darrere de Grècia. L'Estat també ocupa la segona posició en el rànquing de l'atur: l'OCDE és menys optimista que l'executiu del PP i augura que la taxa de desocupació es mantindrà en un nivell “inacceptablement elevat”, encara en el 19,8% aquest any i en el 18,4% el que ve (una dècima i mig punt per sobre del que assegura Luis de Guindos).

Per capgirar aquesta situació i poder “impulsar de manera sostinguda la productivitat i generar llocs de treball ben remunerats”, l'organització que dirigeix el mexicà Ángel Gurría posa deures al nou govern espanyol que surti del 26-J.

Li demana que “redueixi les barreres d'entrada a les activitats professionals”, “millori les oportunitats laborals per als aturats i faciliti el seu retorn al mercat”, i “redueixi el grau d'integració vertical del mercat elèctric” (és a dir, que la producció, la distribució i la comercialització de l'energia, l'haurien de fer empreses diferents). A més, reclama “més reformes per impulsar els recursos i l'eficiència dels serveis públics d'ocupació” i “l'assignació de més fons a plans de formació eficaços”. També insta l'Estat a “abordar l'elevat índex d'abandonament escolar” i “oferir segones oportunitats als que no hagin completat l'educació secundària”.

L'eternització de la campanya electoral espanyola també impacienta l'organisme internacional, que alerta que “pot perjudicar encara més la inversió i el consum”, i renya Rajoy per la rebaixa d'impostos electoralista. En l'informe fet públic ahir, el club dels països rics lamenta que l'any passat es va produir una “relaxació” fiscal i espera que aquest any torni a un “terreny neutre”.

Aquest descontrol dels números vermells fa preveure a l'OCDE que el deute públic no baixi del 100% del PIB ni aquest any ni el que ve. Segons la Comissió Europea, el dèficit públic espanyol serà encara d'un 3,9% aquest 2016 i d'un 3,1% el 2017, el pitjor forat fiscal de tota la zona euro i el doble de la mitjana europea.

LES XIFRES

2,3
per cent del PIB creixerà l'economia espanyola l'any que ve, segons les previsions de l'OCDE.
0,7
per cent augmentarà la remuneració per treballador aquest any, el cinquè més baix dels països de l'OCDE.

Un 8,5% de treballadors subocupats

Precisament, també Eurostat ha qüestionat recentment la qualitat dels nous llocs de treball a l'Estat. Segons un informe que l'oficina d'estadística comunitària va publicar aquest 19 de maig, un 54% dels treballadors a temps parcial voldrien fer més hores. Un 8,5% dels treballadors estan subocupats: és a dir, només han aconseguit fer jornada reduïda tot i estar disponibles per fer-ne de completa: és el doble de la mitjana europea. L'espanyola és la tercera economia amb més treballadors a temps parcial involuntaris, només estan pitjor Grècia i Xipre. En total, són un milió i mig els treballadors que voldrien fer més hores. Aquests subocupats són, sobretot, dones: gairebé set de cada deu. La Comissió Europea augura que l'atur tancarà aquest 2016 en el 20% de la població activa i caurà fins al 18,1% el 2017. La “incertesa sobre la formació d'un nou govern” també preocupa l'executiu comunitari, que aquest juliol, després de les eleccions, ha de decidir si acaba o no multant l'Estat per dèficit públic excessiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.