Opinió

El projecte olímpic Barcelona Pirineus, una il·lusió col·lectiva de futur

L’Agenda 2020 presentada pel COI és el nou full de ruta estratègic del moviment olímpic

En un 2017 marcat pels 25 anys de Barcelona’92, que ens han permès avivar el record d’un esdeveniment únic, és un bon moment per insistir en un projecte olímpic i paralímpic, Barcelona Pirineus, que segueix endavant.

La Generalitat de Catalunya recull el testimoni d’un projecte que va arrencar ara fa set anys amb l’Ajuntament de Barcelona i que s’ha mantingut després de l’informe positiu de la comissió no permanent creada per analitzar el projecte olímpic i paralímpic d’hivern.

L’últim pas, la creació d’una taula de treball específica amb representants de la Generalitat, les institucions locals de Barcelona i el Pirineu, el món de l’esport i diferents empreses, ha mantingut encesa la flama cap a un projecte transversal i plural. La implicació de la totalitat del territori és imprescindible per tirar endavant una il·lusió col·lectiva que impulsi Catalunya socialment i econòmicament.

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern vam rebre l’encàrrec de realitzar un estudi d’oportunitats en què s’ha començat a treballar i que es presentarà cap a la meitat de l’any 2018. Un document que valorarà la viabilitat del projecte i haurà d’ajudar les institucions a decidir finalment si es fa el pas endavant.

En aquesta nova etapa treballarem en un nou escenari del procés de selecció de les seus olímpiques, resultat de les recomanacions de l’Agenda 2020 del Comitè Olímpic Internacional, el full de ruta estratègic de futur. Amb l’objectiu de recuperar la confiança i l’interès de les ciutats per acollir els Jocs Olímpics, el COI proposa recomanacions molt concretes per permetre que les ciutats puguin obtenir uns jocs olímpics i paralímpics més sostenibles, viables i rendibles.

Per aconseguir-ho, s’introdueix una fase nova de diàleg en el procés de candidatura. Les ciutats candidates avaluen conjuntament amb el COI les oportunitats i els riscos del projecte, prioritzant aspectes com ara la sostenibilitat des del punt de vista ambiental i de manteniment de les instal·lacions esportives. Això obre la possibilitat que els Jocs es realitzin en més d’una localització, fins i tot més d’un país, i que s’utilitzin escenaris esportius temporals o desmuntables.

Unes noves regles del joc que podrem viure en primera persona si el projecte Barcelona Pirineus continua endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.