Gran angular

El finançament, la reforma fiscal i la pime, les claus

Les formacions polítiques que participen en el 21-D han deixat la definició dels punts econòmics dels programes per als darrers dies perquè els aspectes clau de la campanya han estat marcats per la confrontació en l’eix nacional i els presos

En una campanya totalment anòmala iniciada el passat 5 de desembre, les set formacions polítiques disputaran uns resultats després d’una confrontació política marcada per l’eix nacional i per la presència encara a la presó del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els Jordis. Amb l’aplicació de l’article 155, que ha significat la convocatòria dels comicis per un president no escollit pels catalans des que hi ha democràcia, els aspectes econòmics han passat a un segon pla tot i que el fet d’haver traslladat la seu social de prop de 3.000 empreses fora de Catalunya hagi omplert molts titulars de diaris, sobretot editats a Madrid.

En concret, la reforma fiscal, la rebaixa d’impostos, la millora del sistema de finançament, la potenciació de la pime i l’emprenedoria o la demanda de més sobirania per completar la república per millorar les condicions econòmiques per a la gent són els aspectes clau del programa econòmic de les forces polítiques. Mentre els partits independentistes demanen més república per reforçar l’economia, d’altres formacions unionistes lluiten per suprimir totes les estructures d’estat. Confrontació total.

ERC. Més sobirania per reforçar l’economia

“Volem construir sobirania per reduir la dependència de l’Estat i del sistema financer tradicional, construir alternatives i enfortir l’economia i el teixit productiu”, sintetitza Francesc Iglésies, secretari nacional d’estratègia d’ERC, una força política que denuncia la repressió de l’Estat no únicament per la vessant policial o judicial sinó també econòmica. Cal recordar que el consell de ministres va facilitar la mobilitat de la seu social de les empreses dins el territori estatal. Des del partit liderat per Oriol Junqueras es volen construir estructures republicanes de govern així com promoure mesures de promoció econòmica que millorin encara més els nivells de competitivitat de l’economia catalana, la distribució econòmica que fomenti la igualtat d’oportunitats i les polítiques de sobirania nacional que redueixin la dependència del crèdit de la banca o de l’Estat espanyol. Els republicans, si guanyen els comicis, volen potenciar les exportacions i la internacionalització per poder incrementar les inversions estrangeres a Catalunya. A àmbit d’empresa, es vol impulsar un règim simplificat de l’impost de societats a les pimes. Així mateix, es lluitarà per un increment de la tributació sobre les rendes immobiliàries i per intensificar la lluita contra el frau fiscal. Un altre punt clau serà la consolidació de la banca pública catalana potenciant l’Institut Català de Finances (ICF).

Ciutadans. Suprimir totes les estructures d’estat

Suprimir totes les estructures d’estat i impulsar un pacte per prioritzar les polítiques socials a Catalunya, lluitar contra la corrupció o implementar un pla de xoc per al retorn de les empreses que han marxat del Principat són alguns dels punts clau del programa econòmic de Ciutadans per a les properes eleccions.

Per tal d’evitar “ingents quantitats de diners de tots els catalans a finançar xarxes clientelars, institucions i estructures d’estat amb l’objectiu de servir a la propaganda separatista” el partit polític de la candidata Inés Arrimadas assegura que farà “una auditoria integral de la despesa pública” i que eliminarà “tots els xiringuitos polítics destinats a l’independentisme”. Un altre punt que destaca del seu programa és la lluita contra la corrupció per “posar fi per sempre a la cultura del 3% en la contractació pública”. Fonts de l’àrea econòmica de Ciutadans asseguren que lluitaran per “aconseguir que tots els contractes s’adjudiquin per procediments oberts a la competència”.

Així mateix, el partit liderat per Albert Rivera insisteix que cal treballar perquè tornin les empreses que han traslladat la seva seu social a fora de Catalunya. Ciutadans vol impulsar també l’acceleració del corredor del Mediterrani.

JxCa. Potenciar la pime i la indústria

L’economia ha d’estar al servei d’una societat més pròspera i cohesionada, on les empreses puguin competir en les millors condicions i generar ocupació de qualitat. Amb aquest plantejament, Junts per Catalunya, liderada pel president Carles Puigdemont, planteja una sèrie d’instruments per millorar l’economia i la riquesa del país. “Reforçar les infraestructures, incloses les tecnològiques, per tenir el territori plenament comunicat i projectar-nos al món, que és el nostre mercat”, és un dels punts clau. També demanen “un marc normatiu i jurídic més àgil, adient a la diversitat del teixit productiu i pensant en la pime i el foment de l’emprenedoria i la indústria, utilitzant el pacte nacional per la indústria com a marc per impulsar l’economia”. JxCat treballarà per aconseguir una tributació incentivadora de l’ocupació, la recerca, la innovació, la sostenibilitat i la formació al llarg de la vida.

PSC. Una reforma federal per la fiscalitat

Una fiscalitat catalana progressiva i equitativa, batallar pel retorn de les empreses que han traslladat la seu social a la resta de l’Estat i una millora del sistema de finançament, més proper a la hisenda federal, són alguns dels trets de sortida del programa econòmic del PSC. “Hem de lluitar per la reforma fiscal autonòmica i un nou sistema de finançament. No pot ser que la Generalitat no hagi volgut negociar aquests punts amb el govern de l’Estat”, explica Alícia Romero, responsable de l’àrea econòmica del PSC, que afegeix que es vol recuperar el consorci tributari que permetria la gestió del tots els impostos.

“Més enllà de l’equilibri i la justícia social, la política d’ingressos i depeses de la Generalitat ha de permetre generar més recursos i redistribuir la riquesa per garantir la igualtat i la cohesió social”, es pot llegir en un dels punts del programa econòmic referent a la nova fiscalitat que busca el partit socialista. Per això, tal com diu Alícia Romero defensen “la nova política fiscal progressiva que simplifiqui el nostre sistema tributari i recuperi el principi d’equitat tant vertical, que pagui més qui més guanyi, com l’horitzontal, a igual nivell de renda”.

Així mateix, el partit liderat per Miquel Iceta també vol fer èmfasi en les eines que combaten el frau i l’elusió fiscal, que distorsionen el sistema econòmic i són un obstacle per a la recuperació econòmica. L’altre eix clau del PSC per a aquesta campanya és fer el possible perquè tornin les prop de 2.700 empreses que han traslladat la seu social fora de Catalunya.

La gran aposta, però, per a la formació política de la rosa és obtenir un millor sistema de finançament, tractant l’ordinalitat de forma preferent, i sobretot més simplificació i transparència.

Cat. en Comú. Hisenda pròpia i solidària

“Defensarem una estratègia que ens porti cap a la recuperació per sortir de l’estancament, per això cal estabilitat perquè no marxin empreses i tornin les que han portat les seus fora de Catalunya”, explica Marc Parés, responsable de programa de Catalunya en Comú Podem, que afegeix que també lluitaran per l’altre gran tema per a la propera legislatura, la consolidació de la hisenda pròpia i solidària. En aquest sentit, el partit que té Xavier Domènech com a candidat vol desenvolupar un nou sistema de finançament específic per a Catalunya a partir de la creació d’una hisenda pròpia i solidària amb el ple desenvolupament de l’Agència Tributària Catalana. De fet, es vol basar en l’equitat, que garantirà l’anivellament de forma que el conjunt de territoris tinguin capacitat de prestar serveis bàsics.

També es vol introduir el principi d’ordinalitat per tal que Catalunya no vegi alterada la seva posició en l’ordenació de les comunitats autònomes en recursos per càpita homogenis. I sobretot es vetllarà per la solidaritat interterritorial. Parés diu que es farà gran insistència en la sortida de la crisi lluitant contra les desigualtats i la redistribució de la riquesa. Un altre aspecte cabdal serà la reorientació cap al bé comú defensant la indústria i la tecnologia. En la propera legislatura es vol treballar en la reforma fiscal amb la idea de pagar més impostos els que més tenen i més polítiques socials.

PP. Reducció i simplificació de l’IRPF

El Partit Popular català, liderat per Xavier García Albiol, centra el seu programa econòmic en la reducció i simplificació de l’impost sobre la renda de les persones físiques. Advoca per una simplificació, una rebaixa dels tipus impositius, sobretot de les rendes més modestes. La proposició recull la creació de cinc noves deduccions fiscals: deducció per família nombrosa, adquisició de llibres de text i material escolar, despeses realitzades per la contractació de la cobertura mèdica per assegurances de salut privades, despeses en llars d’infants i deducció per ascendents majors de 75 anys a càrrec. També es proposa una modificació de la deducció per lloguer i rehabilitació de l’habitatge i la pràctica eliminació de l’impost de successions i donacions, aplicant una bonificació del 99%. També proposa la reducció de l’impost de transmissions patrimonials: baixant del 10% al 6% per a béns immobles.

CUP-CC. Suspensió del deute i banca pública i ètica

La CUP-Crida Constituent entén que els fonaments de la república de l’1 d’octubre són l’exercici de la sobirania plena. La garantia de drets socials i polítics i l’existència d’espais de poder popular. La força encapçalada per Carles Riera afirma que no es podrà fer república sense poder institucional i sense poder popular. També diu que un país privatitzat difícilment pot ser instrument de construcció de sobiranies. Així mateix, la CUP critica el xantatge de les empreses catalanes que han traslladat la seu social a Espanya. Així, aquest partit independentista fa una crida perquè el centre de l’economia siguin “les necessitats humanes i l’entorn que possibilita la vida”. Per això, fa una proclama per tenir el control financer “a partir de la banca pública i ètica perquè jugui un paper estratègic”. Demana suspendre immediatament el pagament del deute potenciant una xarxa d’entitats públiques desobedients amb el deute. Aposten per les energies renovables i aplicar la llei contra la pobresa energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.