Política

ALBA VERGÉS

DIPUTADA ELECTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER ERC

“Cal un govern fort que pugui treballar al més aviat possible”

Igualadina, de 39 anys, Alba Vergés afronta la seva tercera legislatura al Parlament. És enginyera informàtica i economista i es va presentar com a número sis de la llista d’ERC

Serà la tercera legislatura d’Alba Vergés al Parlament, on serà l’única representant de l’Anoia. Fins ara ha portat temes de Salut i va presidir la comissió d’investigació de l’operació Catalunya.

Com valora el panorama polític generat pels resultats del 21-D?
El valoro molt positivament. Tenim un nou mandat per construir la República i una majoria parlamentària que ens permet fer-ho. També per consolidar la República en tots els llocs on encara no la veuen com a pròpia ni com a seva i per això han votat altres opcions com Ciutadans. Nosaltres seguim en aquest camí, en aquesta feina, que és profunda, intensa, però que creiem que és la que cal de cara al futur.
La República va ser proclamada. Es podrà implementar?
S’ha d’anar implementant. En la campanya en dèiem fer República. I fer República vol dir governar de forma útil per als ciutadans perquè vegin que només amb aquesta sobirania i des d’unes administracions de proximitat podem fer front a les necessitats dels nostres ciutadans. L’Estat no ens ho permet. Cada vegada que fem alguna cosa al Parlament o al govern per avançar socialment, l’Estat ens ho impedeix amb recursos al Tribunal Constitucional o a través de les mil vies que té per suprimir-nos qualsevol sobirania.
El govern espanyol retirarà l’article 155 de la Constitució?
El govern espanyol hauria de retirar el 155 perquè el 155 s’acabava amb la convocatòria d’eleccions. Nosaltres renovem un mandat democràtic per la República. L’Estat espanyol té un problema. Faria bé d’adonar-se’n d’una vegada i seure d’una vegada per totes sense fer veure que no passa res.
Quina és la prioritat immediata per a Esquerra?
És tenir un govern fort, que pugui treballar al més aviat possible i que, per tant, el 155 es retiri definitivament. I evidentment treballar per alliberar els presos polítics, perquè pugui tornar la gent que tenim a l’exili i restablir una normalitat que ens ajudi a avançar democràticament. Tinc un desig, que l’Oriol, el Quim i els Jordis surtin de la presó d’una vegada. És molt injust.
Com avancen les negociacions per formar govern? Quina sensació en té?
Tot just han començat i jo crec que tothom és molt conscient que necessitem un govern fort, com deia, i per tant crec que arribaran a bon port. Esperem que sigui aviat perquè com més aviat tinguem govern més aviat el 155 i el secretari d’estat i el govern espanyol sortiran de les nostres institucions.
Qui ha de ser investit president o presidenta?
Això no ho sé. Ho haurem de decidir. És evident que la gent va votar renovar el mandat democràtic a l’independentisme i restituir el govern legítim; per tant amb el president Puigdemont, amb el vicepresident Junqueras i amb la resta de consellers. S’haurà de veure la situació jurídica i com ho podem fer.
Si amb Puigdemont a Bèlgica i Junqueras a la presó la investidura es complica, hi ha pla B?
Estic segura que trobarem la manera de fer-ho. La gent va expressar clarament que nosaltres ja teníem un govern que va ser injustament destituït i que, per tant, aquesta situació anòmala s’havia de restituir. Trobarem la manera de fer-ho conjuntament. El que necessita el país és un govern al més aviat possible.
El ministre Zoido ha dit que si cal fer més detencions de polítics n’hi haurà. Què en pensa?
El ministre Zoido faria bé d’escoltar el mandat de les urnes i de saber que a Catalunya la gent ha votat en un determinat sentit majoritàriament i que, per tant, no poden fer veure que a Catalunya no hi ha cap conflicte polític amb l’Estat espanyol. Quan ja no se’n surten per trobar urnes van a la repressió política i judicial. Farien bé de donar una resposta democràtica i no quedar tan malament als ulls del món.
ERC cedirà un diputat a la CUP perquè tingui grup propi?
No ho sé. Farem el que es pugui acordar per tenir el màxim d’estabilitat, per poder tenir govern al més aviat possible i per poder avançar entre Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP. La fórmula no la sé.
Es veu amb càrrec al govern?
Al Parlament necessitem diputats que ja hi hagin estat amb diputats nous. Barrejar aire fresc ens anirà molt bé. I ja es veurà. Estic a disposició del país en tot el que calgui però no m’he plantejat res en concret mai.
En què notaran l’Anoia i la Catalunya Central que torni a ser diputada al Parlament?
Sempre he intentat ser una diputada propera al territori, conèixer bé els municipis, i tinc la intenció de continuar fent això. En el cas de l’Anoia soc l’única diputada que hi ha i, per tant, encara m’ho prendré molt més seriosament del que ja m’ho prenia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.