Economia

Catalunya té l’habitatge nou més car de l’Estat

Barcelona és la ciutat amb els preus més elevats

El 2017 l’obra nova va tenir el major increment en 10 anys

Catalunya és el territori amb el preu de l’habitatge nou més car de l’Estat espanyol. En concret segons l’Informe de tendències del sector immobiliari, de ST Sociedad de Tasación, Catalunya té un preu mitjà de 3.452 euros el metre quadrat, xifra que la situa en la primera posició del rànquing. Madrid (amb 3.167 euros el metre quadrat) és el segon territori de l’Estat més car, i el País Basc (2.596 euros per metre quadrat), el tercer. La resta de territoris tenen preus inferiors a 2.000 euros per metre quadrat. L’estudi assenyala que Barcelona és la ciutat més cara de l’Estat, amb 3.865 euros el metre quadrat i amb un increment acumulat del 9,9% en el preu durant el segon semestre de l’any respecte del mateix període del 2016. Per darrere de la capital catalana es posicionen Sant Sebastià i Madrid.

Malgrat aquesta fotografia de preus a Catalunya, l’informe de Sociedad de Tasación detecta una baixada de l’índex de confiança del sector a Catalunya a conseqüència de la inestabilitat política i afirma que és l’únic territori on aquest índex baixa de manera considerable (quasi dos punts) en el quart trimestre del 2017, fins a 56,2 punts sobre un màxim de 100 punts. Mentrestant, a tot l’Estat aquest índex es manté constant i se situa a 56,8 punts. Durant el pitjor moment de la crisi econòmica aquest indicador, que s’elabora a partir de l’opinió de més de 700 professionals del sector, havia baixat fins a 30,6 punts a l’Estat.

Els elevats preus a Catalunya també situen aquest territori, segons Sociedad de Tasación, com un dels llocs on les famílies han de fer un major esforç per a la compra de l’habitatge, amb una aportació de 8,4 anys de sou íntegre, contra els 7,6 anys de mitjana a l’Estat. Només les Balears, on l’esforç equival a 14,7 anys, supera Catalunya. Madrid, amb 8,1 anys, és l’altre territori amb un esforç superior a la mitjana estatal. A més, l’informe destaca que aquesta ràtio s’ha incrementat el darrer any, perquè, si bé el preu de l’habitatge mostra una tendència a l’alça, no així els sous. D’altra banda, l’informe destaca també que Catalunya, junt amb les Balears i Madrid, és el territori on la capacitat d’endeutament és menor i insuficient.

Respecte de l’evolució del preu de l’obra nova a l’Estat, Sociedad de Tasación parla d’un increment del 5% el 2017, que significa la major pujada en 10 anys, és a dir, d’ençà del començament de la crisi. Se situa així en 2.227 euros el metre quadrat, amb un increment que s’ha concentrat sobretot en el segon semestre de l’any. Així, si de gener a juny l’alça va ser de l’1,7%, de juliol al desembre es va enfilar fins al 3,3%.

Previsions per a 2018

Amb vista a aquest any, l’informe de Sociedad de Tasación preveu una evolució favorable dels preus, però mantenint, diu, l’evolució “constant i suau” del passat exercici. Així, preveu que enguany es pugui repetir aquest increment del 5%, si bé destaca que els volums seran superiors en algunes ciutats.

LA XIFRA

8,4
anys de sou
són els que necessita un ciutadà català per comprar un habitatge de tipus mitjà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.