Urbanisme

Blanes atura l'enderroc d'una part de SAFA

El ple va aprovar per unanimitat una moció d'urgència per evitar que es tiri a terra la xemeneia de la fàbrica

El ple de l'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir per unanimitat una proposta d'urgència per suspendre la llicència d'enderroc que ha demanat l'empresa tèxtil Nylstar (antigament SAFA) de la xemeneia i una part de les instal·lacions de Nylstar que ara estan en desús. En concret, la proposta permet suspendre les llicències d'enderroc i obres d'ampliació i reforma “que suposin alteració de la configuració arquitectònica de les actuals edificacions, als terrenys situats en l'àmbit del sector industrial corresponents als terrenys on s'emplaça la indústria Nylstar”.

L'alcalde, Josep Marigó, va justificar la urgència “perquè hi ha un procediment administratiu obert”, i “abans que caduqui l'expedient”.

El regidor d'Urbanisme, Miquel Lupiáñez, va explicar que Nylstar ha demanat l'enderroc d'una nau (que inclou entre altres elements una xemeneia emblemàtica), i en va remarcar el valor sentimental i històric. “És una icona”, va dir. Per això es va portar al ple d'urgència la proposta de suspendre la tramitació de l'expedient que va presentar Nylstar el dia 9 “per estudiar el conjunt del valor industrial que poden tenir les naus, el pati, la xemeneia i després d'aquest estudi redactar un conveni o un pla especial per preservar aquesta edificació”.

Els portaveus dels diversos grups van coincidir en la necessitat de preservar part de SAFA com a element històric i emblemàtic del municipi. El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Salmerón, va considerar important defensar el patrimoni industrial, però va recordar que també hi ha els interessos d'una empresa “que ens interessa que continuï funcionant”.

El portaveu de CiU, Joaquim Torrecillas, va recordar que Blanes “ha crescut sota el paraigües de Nylstar i SAFA. El seu interès històric que apareix a l'informe fet des de l'arxiu municipal com a mínim mereix la felicitació del poble per intentar protegir la nostra pròpia història”. També va considerar que l'empresa “té immensos espais i infinitat de metres quadrats” si vol ampliar. Va considerar, però, igual que Salmerón, que cal buscar l'equilibri entre els interessos de l'empresa i els públics. “Hi ha un munt de llocs de treball, però tenim una oportunitat única de tenir un nou punt d'atracció turística.”

LES FRASES

Cal felicitar l'arxiver per haver documentat la petició i que es reconegui el valor immaterial de SAFA
Miquel Lupiáñez
Regidor d'Urbanisme
Hi ha edificis absolutament singulars que no existeixen enlloc més de Catalunya
Joaquim Torrecillas
portaveu de CiU
Cal defensar el patrimoni, però hi ha una empresa que ha de continuar funcionant
Joan Salmerón
portaveu ICV-EUiA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.