Gran angular

RAMON TREMOSA

EURODIPUTAT PEL PARTIT DEMÒCRATA EUROPEU CATALÀ (PDECAT) I PROFESSOR D'ECONOMIA

“L'excés de dèficit pot venir de despesa militar camuflada”

Si Londres perd la capitalitat financera no la guanyarà París ni Frankfurt, sinó Singapur o una altra
És un escàndol que l'estat espanyol no hagi invertit res en el corredor del Mediterrani

Ramon Tremosa diu que a Europa hi ha molt interès per saber com evoluciona el procés català. Diu també que si ara es fessin estudis de balances fiscals el dèficit seria enorme perquè la inversió pública estatal està sota mínims i el percentatge executat, també.

L'economia europea es va consolidant a poc a poc?
Sí, però hi ha una situació de divergència econòmica clara entre el nord i el sud perquè Europa l'any 2008 de seguida va prendre mesures, va atacar la crisi de la banca i del crèdit i en la major part de països, sobretot els més petits, van fer diagnosis precises del que passava, van operar, van intervenir i a mitjan 2010 aquestes economies ja sortien de la crisi. Al nord d'Europa no hi va haver pràcticament increment d'atur, el flux de crèdit va seguir a les pimes i consegüentment les polítiques socials no s'han alterat. Aquí no s'ha fet res d'això.
I el ‘Brexit' realment hi afectarà tant com sembla?
El Brexit tindrà molt poc impacte econòmic, però pot tenir gran impacte polític. Un dels thing tank més importants d'Europa ha publicat un informe amb el dèficit comercial que té la Gran Bretanya amb Europa. Cada any té un dèficit comercial de 100.000 milions d'euros. Per això, són els primers interessats a no establir aranzels ni penalitzar els britànics.
Hi ha molts interessos en joc.
És d'interès europeu que Londres continuï sent una gran capitalitat financera i la primera ministra ja està treballant en un acord singular per mantenir el suport financer, perquè si Londres perd la capital financera no la guanyarà ni París ni Frankfurt, serà Singapur o Nova York. A més, s'està treballant intensament per la fusió de la borsa de Londres i Frankfurt, però si no prospera Nova York, es menjarà la borsa britànica.
El ‘Brexit' afavoreix la independència d'Escòcia?
Ara ja hi ha moltes enquestes que parlen del 55%-45% a favor de la independència.
No se sorprèn, Europa, que amb creixements del 3% del PIB a l'Estat espanyol no hagi reduït el dèficit públic?
La genètica espanyola és de dèficits públics del 10%, això ja ve del segle XVII. L'economia de Madrid no té indústria. Allà només pesa el sector públic i si els impostos no arriben, doncs es va a deute públic. A Europa desconfien perquè si amb creixements no es fa res, quan es farà? Hi ha sospites que aquest excés de dèficit públic sigui per culpa de partides camuflades que van a despesa militar addicional. El PP inverteix en la indústria militar, situada a Madrid.
La falta de govern durant tant temps ha creat desprestigi?
En la campanya electoral del 2014 ja es deia allò de marca Espanya sota zero. S'han perdut llocs de responsabilitat a la vicepresidència de la Comissió Europea, en nous organismes bancaris de supervisió financera. Merkel fa una roda de viatges a l'estiu i visita Eslovènia, Eslovàquia o Lituània i ni tan sols passa per Espanya. A Espanya només interessen els diners de Brussel·les. Fins i tot si la normativa que ve de Brussel·les és contrària als interessos de l'Estat, no la implementa. Per això, és líder en incompliments i és el país que més expedients té oberts a la UE. La morositat n'és el cas més flagrant. La mateixa Comissió Europea diu que part del diferencial d'atur és culpa que les grans empreses de Madrid i el govern espanyol paguen a 300 dies i que això provoca la mortalitat de milers de pimes. A més, els primers ministres espanyols no parlen anglès i per tant la imatge és pèssima. Espanya és el país que lidera més rànquing negatius d'Europa.
A Brussel·les preocupa i ocupa, el procés que viu Catalunya per esdevenir un nou estat europeu?
Crec que hi ha un abans i un després del 27-S, perquè ja fa quatre anys que hi ha manifestacions massives. Amb quatre anys s'han fet 6 eleccions, hi ha hagut participacions molt altes, el 27-S es va batre el record de participació, amb el 77%. Hi van haver quatre milions de vots i no hi ha va haver cap incident. En els últims comicis els partits independentistes hem guanyat.
A Europa hi ha més interès, després del 27-S.
Sí, perquè tot i la guerra bruta de l'exèrcit, l'Església, l'agència tributària, la diplomàcia, etc., contra el procés, van votar quatre milions de persones i dos van fer-ho a favor de la independència, concretament el 48% a favor, el 39% en contra i la resta, dividits.
Creu que Europa espera alguna cosa més que manifestacions?
L'important ara és canalitzar en el Parlament el que demana la ciutadania al carrer. Per exemple, Podemos no ha sabut canalitzar el moviment del 15-M. Al juny va perdre un milió de vots. A mi em demanen opinió ambaixadors, thing tanks, presidents de grups parlamentaris, periodistes globals, perquè volen saber de primera mà com va el procés. Des de Madrid es deia sempre que a mesura que avanci el procés hi hauria un augment de la violència al carrer. Fals. Deien que mai hi hauria una majoria independentista al Parlament de Catalunya. Fals. Deien també que quan votés més del 70% en unes eleccions catalanes els partits constitucionalistes guanyarien de carrer. Fals. Molts països europeus se senten enganyats amb les visions catastrofistes de Madrid. Per això demanen tanta informació, perquè no els quadren les previsions del govern espanyol. Jo he dit, a vegades, que ja m'agradaria acabar aquest procés. I molts em comenten, però que dius: un procés com el vostre és cosa d'una generació, de vint anys, però si en quatre gairebé ja ho heu fet tot. L'any passat van sortir 5.000 articles en la premsa mundial.
Creu que s'ha perdut inversió a Catalunya, pel procés?
El Financial Times no diu pas això. L'aeroport de Barcelona no para de créixer. I hi han xifres de rècord amb molts de projectes nous, com Amazon.
I el corredor ferroviari mediterrani es farà algun dia?
Espanya va pel camí de tenir un altre incompliment. Quan Europa va apostar pel corredor mediterrani la presidenta d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, filla de militars, ho va dir en llenguatge bèl·lic: hem perdut la batalla però no la guerra. L'eix mediterrani té cofinançament europeu si es construeix l'obra de manera efectiva. La veritat és que fa anys que l'Estat no inverteix res en aquesta infraestructura. Deixem de rebre diners, aquest és el cost de la dependència, que és molt més gran que els costos de la independència.
I el dèficit fiscal, creu que continua creixent?
Una part important del dèficit fiscal és la inversió pública i ara estem en mínims pressupostats i executats. Estem en deus per cent. Quan fèiem estudis de balances fiscals, al menys s'executava quarantes i cinquantes per cent. I tot això, quan l'economia catalana ha tingut un dinamisme millor que l'espanyola. El que recapta l'Estat a Catalunya no ho sabrem mai. Seria un escàndol.
Es canviarà de grup al Parlament Europeu pel malestar amb Ciutadans?
D'això no en diré res.

‘L'Europa que han fet fracassar' és el nou llibre del professor d'economia

Aquesta setmana presenta un nou llibre. De què tracta?

Efectivament, el llibre, que és diu L'Europa que han fet fracassar, d'editorial Pòrtic i escrit amb Aleix Sarri, es presenta aquest dimecres. El resum és pot intuir en el seu subtítol: El centralisme d'estat contra la Unió Europa.
En pot posar exemples?
Ens trobem que Europa no convergeix. Els països escandinaus sí que ho fan. Els tres països bàltics cada dia estan més a prop de Dinamarca perquè hi ha convergència de bones pràctiques. Un altre cas, la Unió Monetària, només té sentit si tens grans volums de comerç internacional i si estàs molt econòmicament integrat, i avui l'economia catalana està més lligada al cicle europeu que al cicle espanyol. Fins i tot hi ha més vols a Londres que a Madrid.
Parla d'algun exemple del sector financer?
Els tres bancs alemanys tenen el 12% de quota, per tant, el Deutsche Bank, el més gran, no és sistèmic. Alemanya ha tancat bancs més grans que Bankia per no castigar el contribuent. Espanya és el país de la UE amb més expedients oberts. Cada any la Comissió Europea obre 1.000 procediments d'infracció. La majoria, a ciutats del sud: Atenes, Roma, París i molt significativament, Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.