Opinió

L'economia que patirà a Donald Trump

Hi ha sectors que es podran beneficiar d'una més que probable caiguda sostinguda del dòlar. En general, els inversors han fugit a valors refugi com el deute públic o l'or, i això ho faran com a mínim fins conèixer les primeres decisions de Trump (per exemple els primers nomenaments) després de la presa de possessió, el pròxim 20 de gener

S'ha esvaït una part de la incertesa. Ni els mercats ni els empresaris podran continuar atribuint als dubtes sobre els resultats de les eleccions presidencials el no prendre determinades decisions.

L'economia nord-americana, encara la més important i segur que la més influent, ha passat uns mesos dubitativa entre dues opcions que no han aconseguit destacar-se en els sondejos durant els mesos de campanya electoral. Les opcions eren clares: l'opció continuista, de l'statu quo que representava Hillary Clinton; i l'opció molt més radical i per tant incerta de l'ara president electe, Donald Trump.

Tant per un munt de decisions econòmiques com, sobretot, per als inversors en els mercats financers, l'opció Clinton -tot i representar l'esquerra en el ventall polític nord-americà- era sens dubte la preferida. Clinton, en contraposició al molt menys previsible candidat republicà, hagués gestionat una política econòmica molt semblant als vuit anys d'Obama que han permès als Estats Units sortir d'una crisi profunda. Una política oposada a les vel·leïtats proteccionistes, aïllacionistes i sobretot imprevisibles de Donald Trump.

Ho vàrem veure les setmanes abans de les eleccions: qualsevol millora de Trump a les enquestes era seguida per una caiguda de les borses, i viceversa. De fet, les previsions dels analistes en cas d'una victòria de Donald Trump es movien entre un 5 i un 10% de caiguda esperada per després de les eleccions, que no s'ha confirmat. Trump és poc predictible i per tant genera en si mateix més risc. Per a tots els sectors? És probable que no en igual mesura. Hi ha sectors que es podran beneficiar d'una més que probable caiguda sostinguda del dòlar. En general, els inversors han fugit a valors refugis com el deute públic o l'or, i això ho faran com a mínim fins conèixer les primeres decisions de Trump (per exemple els primers nomenaments) després de la presa de possessió, el pròxim 20 de gener.

Aclarida la incertesa dels resultats però oberta la incertesa del que farà Donald Trump, els agents econòmics han perdut aclaparadorament. No pas perquè agradessin les amenaces de Clinton de més despesa pública, ni perquè no molestessin les seves probables pujades d'impostos, i menys perquè no es temés una certa parcialitat vers les grans corporacions. No, Clinton no hauria estat mai la candidata preferida del món econòmic, però la seva predictibilitat la feia molt més desitjada que l'excèntric magnat novaiorquès.

Els límits del president.

Dit tot això, relativitzem i, sobretot als Estats Units, la possible influència dels governs sobre l'esdevenir econòmic del gegant americà. Com en cada elecció, s'han omplert pàgines i pàgines tractant d'analitzar les implicacions per a l'economia de cada candidat i de la seva política. El cert, però, és que els límits d'un president són importants, especialment els pressupostaris i els legislatius (Cambra i Senat) controlant permanentment les seves iniciatives tot i ser ara teòricament del mateix color del president. Quan s'analitzen diverses presidències demòcrates i republicanes i els efectes que han tingut sobre l'economia (PIB i ocupació especialment) o sobre els mercats financers, no hi ha manera de trobar patrons de comportament fiables i reiteratius. En general, els cicles econòmics i financers als EUA han evolucionat de forma plenament independent de les administracions presidencials. Malgrat una certa tirada cap al Partit Republicà del món dels negocis i de la inversió -trencada plenament en aquestes eleccions-, Hillary Clinton ha estat ara l'opció majoritària d'empreses, financers i, en general, del món econòmic.

Quines estranyes aliances en els dos candidats! Trump aplegava una bona part dels empresaris i treballadors agrícoles i de la indústria més castigada i en perill de deslocalització. Clinton unia algunes de les minories més maltractades amb professionals liberals o amb empreses de més èxit. Segurament, Trump ha disposat del vot de qui no podia suportar Washington i que li ha tolerat qualsevol dels seus exabruptes. Clinton ha tingut el suport dels que ja els van bé les coses i preferien canviar només l'indispensable.

El gran dubte és ara saber si el perill que es percep en Trump es materialitzarà realment en decisions populistes com ha estat anunciant. Ja no sabrem si Hillary Clinton hauria confirmat les expectatives de continuar el llegat econòmic d'Obama, aparentment positiu però clarament insuficient per a la majoria que ha votat Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.