Gran angular

El sector del llibre s'escaneja

El Gremi de Llibreters i la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB endeguen el projecte Hieronymus

Es tracta d'analitzar els punts de vista complexos més enllà del sector

“L'estructura socioeconòmica està en un moment de canvi important. Afecta tots els sectors, però sobretot estem davant d'un canvi important en el món del llibre”, afirma Antoni Daure, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, entitat que ha iniciat, juntament amb la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona (UB), el projecte Hieronymus, presentat l'octubre passat en el marc de Liber, la Fira Internacional del Llibre de Barcelona.

Hieronymus pretén dur a terme un anàlisi del sector en introduir-hi els canvis que necessiti per adaptar-se als nous temps. “No es tracta tant de parlar de reconversió com de reflexió que ens dugui, si és el cas, a l'acció”, comenta Lluís Agustí, director de l'Escola de Llibreria de la facultat de la UB implicada en el projecte. “No hi ha hagut mai a la història tants lectors com ara. Per tant, hem considerat que és un bon moment per fer un retrat del món del llibre a Catalunya, obert als principals actors del sector, a través del qual volem identificar fortaleses i febleses. Pretenem fer un escanejat que ens permetrà explorar camins de millora per al món del llibre”, afirma Daura.“No volem fer tabula rasa, ni obrir negociacions entre els diferents actors del sector, sinó analitzar els punts de vista complexos i potents, més enllà del mateix sector”, hi afegeix Agustí.

Durant nou mesos es recolliran dades des de tots els actors de la cadena del llibre i després n'avaluaran “les conclusions per esbrinar si té sentit reconvertir alguns aspectes i, en definitiva, saber què hem de fer d'ara en endavant”, explica Daura.

La xarxa comercial de llibreries a Catalunya és molt extensa i densa. “A Catalunya tenim una mitjana de 10 llibreries per cada 100.000 habitants, xifra que s'eixampla a les comarques gironines, mentre la mitjana a Europa se situa en 5,5. Pel que fa als metres quadrats, n'hem perdut durant la crisi, tot i que s'ha compensat amb el naixement de petites llibreries especialitzades”, diu Daura.

Descens de dues xifres.

El 2014, les últimes dades publicades, es van editar gairebé 14.000 llibres al país, dels quals un 63% van ser en castellà i un 28% en català. Tot i així, el sector editorial ha estat un dels que més ha patit la crisi ja que ha perdut més d'un 30% de la facturació des del 2008. “Ha estat una davallada molt gran. A França, per exemple, el sector està molt amoïnat perquè ha baixat un 10% en facturació, i nosaltres tripliquem aquest percentatge”, lamenta Daura.

L'objectiu de Hieronymus és fer una anàlisi exhaustiva i transversal del món del llibre per identificar els problemes que afecten el sector, preveure l'escenari de futur i disposar de prou elements per actuar, potenciar els punts forts, la capil·laritat territorial, la proximitat i el tracte de qualitat amb els clients. El projecte està obert a tots els actors de la cadena del llibre, des d'editors, distribuïdors, llibreries, biblioteques fins a lectors. Hieronymus es posa en marxa “no amb la voluntat de donar receptes màgiques sinó de fomentar el debat per identificar les actuacions que es puguin reconduir i millorar”, explica.

La profecia que augurava que el suport digital faria desaparèixer el llibre en suport de paper no es compleix. A hores d'ara només entre un 3% i un 5% dels llibres que es venen són digitals. Per Agustí, el sector “s'ha d'adaptar als nous consumidors, plenament digitals”, una afirmació compartida per Daura: “Els dos formats han de conviure. El gremi està obert a les noves tecnologies, però ens importa més el contingut que no pas el continent, i no tant la ubicació de la llibreria com el servei que oferim.”

Tres fases i un objectiu

El projecte consta de tres fases. La primera, ja començada, en què es crearan les comissions consultives que treballaran els continguts, definiran les enquestes i qüestionaris accessibles a qualsevol persona que hi vulgui aportar l'opinió, des de lectors fins a professionals del sector. A partir del resultat de les enquestes, se'n crearan d'altres de més específiques per aprofundir en temes detectats i noves qüestions a debatre. La segona inclourà una primera anàlisi d'informació i l'enviament dels qüestionaris a una extensa selecció de professionals del sector. En la tercera, prevista per a l'últim trimestre del 2017, s'extrauran, s'aprovaran les conclusions i es definiran les propostes que han d'impulsar el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.