Gran angular

Josep Joan Moreso

President AQU

“L'empresa està satisfeta del nivell dels graduats”

La universitat ha de ser capaç de formar cada cop gent més flexible

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) acaba de complir 20 anys d'existència. Va ser una de les primeres agències avaluadores de l'Estat a posar-se en marxa i continua capdavantera en les seves anàlisis i serveis. Una de les seves principals funcions és la verificació de qualsevol titulació universitària nova i l'acreditació de les existents, a més d'altres iniciatives pròpies que han ajudat a convertir el sistema universitari català en el millor de l'Estat, tot i les assignatures pendents com la certa distància entre universitat i empresa.

Hi ha moltes veus que parlen del desajust que hi ha entre el mercat laboral i les titulacions universitàries.
És un tema molt complex, del qual en som conscients. Justament per superar aquest desajust hem fet en col·laboració amb La Caixa una enquesta qualitativa a les empreses respecte a la satisfacció en la contractació de graduats de les universitats catalanes. I com que volem millorar en aquest tema estem fent accions concretes en cada sector. Per exemple, hem fet una jornada sobre educació i mestres, per identificar quines són les mancances dels nostres estudiants i què en valoren més.
Comencem per la part bona. En
què destaquen? Les empreses en general estan satisfetes dels graduats de les universitats catalanes i dels coneixements que tenen i també de les competències i habilitats. Una de les coses que es valoren molt és que es tingui un títol també a l'estranger, i de fet està demostrat que l'atur dels qui han fet Erasmus és molt més baix que el dels que no n'han fet. Això és una cosa a tenir en compte per tothom.
I quines són les mancances?
Les universitats cada vegada més hem de ser capaces de formar gent flexible i transversal, perquè no podem ni imaginar quines seran les feines del futur i per tant hem d'aconseguir formar persones amb gran capacitat d'adaptació i que estiguin obertes a fer formació a l'estranger. Ara com ara hi ha molt poca mobilitat dels estudiants.
Vosaltres de quina manera podeu influir en el fet que les universitats catalanes vagin cap a aquesta línia?
Nosaltres som una agència avaluadora, però també fem aquest paper en la mesura del possible i ajudem a fer aquest canvi. De fet organitzem entre 4 i 5 jornades a l'any en les quals analitzem els principals reptes que té el sistema universitari. Articulem la idea del sistema universitari català que es distintiu.
En els darrers rànquings el sistema universitari en surt ben parat, malgrat que la inversió per alumne està per sota de la mitjana.
En els tres rànquings més importants del món que comparen la qualitat de les universitats, veiem que de les 100 primeres millors universitats del món 7 són espanyoles i d'aquestes, quatre són catalanes. Nosaltres hem creat uns segells d'excel·lència, de manera que hi ha entre un 10-15% de totes les titulacions que s'imparteixen a Catalunya que són considerades excel·lents. Aquí invertim molt menys per estudiant; tot i que hi ha discussió sobre el càlcul del que s'hi destina, a grans trets s'inverteix sobre 9.000 euros per estudiant l'any, i per fer una comparació, als EUA la xifra és de 40.000 euros.
Enmig del maremàgnum d'informació que permeten les noves tecnologies, encara hi ha qui retreu que no hi ha informació suficient per saber quina és la sortida laboral de les diferents titulacions.
Cada tres anys fem una enquesta d'inserció laboral, el 2017 sortirà la nova edició.
És una enquesta molt rellevant en la qual contesten més del 65% dels graduats. I ens genera molta informació per cada titulació i quines diferències hi ha entre les diferents universitats. Per això mateix hem creat un portal que és http://estudis.aqu.cat/euc/, amb una informació molt detallada sobre cada titulació amb temes com quina és la seva sortida laboral, quin és el salari mitjà, si treballen en el que han estudiat, etc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.