Gran angular

Compte enrere a la City

Companyies financeres instal·lades a Londres admeten que ja tenen a punt plans alternatius per traslladar les seves operacions fora del Regne Unit, davant les conseqüències econòmiques del ‘Brexit'

Frankfurt rellevarà Londres com a nou centre financer europeu post-‘Brexit'

El món financer es blinda davant la possibilitat que la Unió Europea i el Regne Unit acabin negociant un Brexit dur. Tant és així, que grans companyies ja tenen a punt plans alternatius per traslladar les seves operacions i personal fora de l'illa, segons va afirmar fa poques setmanes John Veihmeyer, president mundial de KPMG, una de les firmes de comptabilitat més grans del món, al diari digital novaiorquès Business Insider. I un dels destins més que probable d'aquestes operacions serà Frankfurt. La ciutat alemanya, seu del Banc Central Europeu, ja fa temps que negocia amb la City compartir esforços i força per donar més pes a les respectives borses i convertir-la en una de sola, una negociació que el Brexit ha aturat de cop i que sembla que deixa obert el camí per convertir la ciutat continental en la gran City de la UE.

“Si Londres perd força a causa del Brexit, Frankurt, i en general Alemanya, guanyarà”, assegura Óscar Mascarilla, professor d'economia a la Universitat de Barcelona. D'altra banda, remarca que “també pesarà molt Dublín, que segons com acabi anant tot, pot ser també una plaça financera atractiva”. Segons Mascarilla, la capital d'Irlanda, membre de la UE i amb l'anglès com a idioma cooficial, “pot situar-se en el mapa de les empreses que valorin abandonar la City. Tot i això, el centre de gravetat serà Frankfurt”.

Però les aigües comencen a moure's. “No diria que estem veient que moltes empreses estan movent-se de manera activa i agressiva, però les que són sensibles als fluxos d'inversió del sector, com també els serveis financers, estan treballant en plans de contingència”, va afirmar Veihmeyer. Segons el president mundial de KPMG, això inclou “valorar diversos escenaris potencials i incloure allò que han de fer si necessiten reubicar certes operacions a l'estranger”. Veihmeyer creu que cap empresa està desitjant fer aquest trasllat, però un Brexit dur, que comporta restriccions al mercat únic i la pèrdua dels drets de lliure circulació, no deixarà cap altra opció als serveis financers.

De moment, quatre dels cinc grans bancs dels Estats Units que tenen seu a la City londinenca han declarat que mantindran la seva posició. La cinquena entitat, l'HSBC, traslladarà un miler de llocs de treball a París, segons va anunciar la BBC. Per a les empreses, pertànyer a la UE comportava tenir més facilitat per moure diner, gent i productes arreu del món. El Brexit pot anul·lar-ho tot.

Diners i ocupació.

Al Regne Unit hi ha registrades unes 5.500 empreses, que ingressen a les arques britàniques uns 11.000 milions d'euros anuals. Totes depenen d'aquests drets de lliure circulació que pot eliminar una negociació dura del Brexit, un desenllaç que significaria que Londres deixaria de ser el centre financer més important d'Europa, a més de provocar la pèrdua de milers de llocs de treball i milers de milions d'ingressos. Un exemple més: la firma britànica de cosmètica Lush ja ha anunciat que els productes amb destinació a Europa i la resta del món els fabricarà des de la nova planta d'Alemanya.

“No podem oblidar que el sector financer contribueix amb el 8% al PIB del Regne Unit i que el 50% del sector financer britànic té seu a la City”, afirma Ramon Alonso, de la firma GAR Investment Advisor EAFI, de Barcelona. “A Londres li pot acabar passant com a Hong Kong, que quan s'acostava la data de deixar de ser colònia britànica moltes empreses van marxar per por del que pogués passar en un futur”, explica Alonso, i pronostica que, “si bé el Brexit pot no fer perdre a Londres la capitalitat financera d'Europa, sí que la pot afeblir en favor de Frankfurt”.

El control de la immigració va ser un dels punts que brandaven els defensors del Brexit. Aquest, però, és un argument de doble tall, perquè a més d'impedir l'entrada al país de mà d'obra no qualificada també hi frenarà l'arribada de talent. Davant d'aquesta possibilitat, alguns bancs japonesos i el mateix Lloyd's de Londres estan començant a moure operacions més enllà del canal de la Mànega. Tot i les pors i precaucions, el president de KPMG és optimista pel que fa al futur, ja que encara han de passar dos anys com a mínim fins que el Brexit sigui un fet. Després del referèndum del 23 de juny, la inversió a l'illa va caure en més de 17.000 milions d'euros entre el juliol i el setembre, “però ara tornem a la normalitat i les inversions també estan retornant”, assegura Veilhmeyer. Tot i això, els plans B ja estan sobre la taula.

“Si hi ha maror...

... peix en abundor”, diu la dita, i tan aviat com es va saber que els britànics donaven el seu vistiplau a sortir de la UE, països com Catalunya i Espanya, i ciutats com París, Frankfurt i Amsterdam es van oferir per acollir les empreses que optin per abandonar el Regne Unit. Mentre que Espanya ja ha anunciat noves mesures que inclouen permetre a les empreses presentar la documentació en anglès i agilitar al màxim els tràmits burocràtics, representants del govern català i de les ciutats de París i Frankfurt busquen empreses amb seu a Londres que vulguin reubicar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.