Jordi Moret i Marguí

Metge garrotxí, creador d'una fundació per guardar memòries i llegats

«Qui només sap medicina, ni tan sols medicina sap», li agradava dir a Jordi Moret, metge, gran conversador i humanista. Ahir va morir, als 90 anys, després d'una vida intensa iniciada a Sant Esteve d'en Bas, a la casa on el seu avi Miquel i el seu pare Ramon li van inculcar la vocació per curar; i finalitzada amb la creació de la singular fundació que porta el seu nom, dedicada a recollir documentació i tota mena de records de gent rellevant del país. Precisament ara estava treballant en el condicionament d'una casa a Sant Privat perquè en fos la seu.

Jordi Moret va treure's la carrera de medicina en dues etapes, primer a Barcelona i després a Salamanca, on va fer amistat amb el degà de la facultat de ciències, un garrotxí de la Vall de Bianya, Carles Nogareda, i amb un fill d'Unamuno. Les pràctiques les va realitzar a Madrid, a les ordres del prestigiós Gregorio Marañón. En tornar a la Garrotxa va haver de guanyar-se la vida fent anàlisis a la farmàcia de can Cardelús d'Olot, abans no va poder exercir de metge de família. Va posar la consulta a la baixada de Sant Tomàs (curiosament, a la mateixa escala d'un altre metge i humanista, el psiquiatre Jordi Pujiula), des d'on atenia també pacients de pobles i cases de pagès de la comarca, sovint desplaçant-se a cavall d'un matxo, segons explicava en un recent reportatge de Marta Masó a la revista Les Garrotxes. Medicina al marge, va tenir també temps per investigar un il·lustre avantpassat seu per part de mare, el general Estartús, del qual publicaria una monografia, Estartús, un general de la Garrotxa, vida i costums (1992). En el pròleg ja donava pistes de la seva preocupació per conservar el llegat i la memòria: «Atrafegats per la materialitat del viure quotidià, oblidem sovint, dins el patrimoni de la història, els valors morals i els sacrificis dels nostres avantpassats». Solter empedreït, era un habitual dels sopars a l'Orfeó que, un cop al mes, organitzaven la seva colla d'amics.

L'enterrament serà avui, a les quatre de la tarda, a l'església de Sant Esteve d'Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.