Empreses

Façanes per netejar l’aire

PURETi introdueix en diversos mercats la fotocatàlisi per netejar superfícies alhora que es purifica l’atmosfera

Amb l’ús d’aquesta tecnologia, la tasca de neteja es redueix a la meitat
Hi ha molta més consciència social per reduir la contaminació

Són diversos els camins per mitigar la contaminació atmosfèrica que assola els nostres entorns urbans, i un és fer de la neteja de superfícies (finestres, murs, teulades...) una arma per purificar l’aire. PURETi, empresa que és sòcia tecnològica de l’agència aeroespacial dels EUA, la NASA, ha desenvolupat una tecnologia de fotocatàlisi del diòxid de titani (TiO2) amb base d’aigua que aprofita l’energia dels raigs UVA per descompondre la matèria orgànica a nivell molecular, i així assolir beneficis com ara reduir les partícules PM 2,5 i PM 10 a l’aire, a més del NOx i el SOx.

A Europa, PURETi Spain, amb seu a Barcelona, s’encarrega des de fa tres anys de difondre aquesta tecnologia, que ja ha aconseguit la fita important de ser considerada per la Comissió Europea una de les tecnologies de més impacte en el futur, dins del projecte iSCAPE, considerat un dels de més pes dins de l’estratègia Horizon 2020, el programa marc de la UE que concentra gran part de l’R+D del període 2014-2020.

Estratègia.

La voluntat d’iSCAPE és desenvolupar una estratègia per al control de la contaminació atmosfèrica a les ciutats europees, amb l’aplicació de tecnologies intel·ligents i sostenibles, que es puguin integrar en l’urbanisme de les ciutats. PURETi forma part d’un consorci que aplega diverses universitats i centres tecnològics, entre els quals hi ha l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya.

Però aquesta nanotecnologia basada en la fotocatàlisi va molt més enllà, “és de 360 graus”, com diu Joaquín Piserra, director de PURETi Spain. “En un principi vam pensar que el producte podria ser interessant per a les empreses de neteja, però vam veure que les empreses d’aquest sector són més aviat refractàries a adquirir valor afegit, així que ens vam adreçar a altres mercats, que sí que van entendre la necessitat d’incorporar aquesta nanotecnologia als seus productes.”

Així, l’empresa té entre els seus clients fabricants de matalassos com Dormity; Clear Channel, promotora de publicitat exterior; Eiffage, que aplica asfalts; Aunde, fabricant de seients per a vehicles de transport col·lectiu, o la multinacional especialista en façanes d’edificis Neolith.

Justament, a Barcelona PURETi ha pogut provar l’eficàcia del seu producte a la Torre Tarragona i a la seu de l’asseguradora Zurich. Com afirma Piserra, “l’aplicació del tractament als 2.000 m² de l’edifici fa que per cada metre quadrat s’eliminin 200 g de NOx per any, que és el mateix que treure de la circulació 2.000 vehicles.” A més, les tasques de neteja es redueixen a la meitat amb aquest tractament de superfície.

A banda de revertir la contaminació atmosfèrica, el tractament també manté la reflectància solar, cosa que suposa reduir l’ús d’energia; estalvia aigua, energia i costos de mà d’obra; elimina olors i millora la qualitat de l’aire interior, ja que descompon els COV (compostos volàtils orgànics) i les partícules orgàniques que afecten la salut.

L’empresa realitza el 70% del seu negoci fora de l’Estat espanyol, i enguany preveu arribar a una facturació d’un milió d’euros. De cara al futur, com explica Piserra, la intenció de PURETi és continuar en la via de trobar clients d’àmbits industrials. Un camp d’actuació que pot ser especialment propici en els pròxims anys és la substitució dels ambientadors convencionals en tasques d’higiene dels lavabos públics o domèstics, per evitar l’efecte cancerigen que provoca el diclorobenzè. En molts països de la UE ja s’ha suprimit en espais com ara escoles, hospitals o residències geriàtriques.

D’altra banda, en aquests moments ja està en negociacions amb Ikea perquè incorpori a les façanes dels seus centres comercials aquest tractament fotocatalític. Un altre possible nou mercat pot ser “l’agricultura, ja que l’aplicació de la fotocatàlisi permet combatre els fongs sense utilitzar fungicides o herbicides. Ja ho estem testant”. També ha sorgit la possibilitat d’aplicar el tractament en la indústria tèxtil.

Joaquín Piserra creu que una proposta sostenibilista com la de PURETi trobarà el millor suport en la consciència social: “Ara al mercat hi ha molts mesuradors de la qualitat de l’aire que han provocat que hi hagi molta més consciència social per reduir la contaminació atmosfèrica.”

La tecnologia fotocatalítica va néixer al Japó el 1968, amb el descobriment de la pols fotocatalítica a la Universitat de Tòquio. L’any 1998, també al Japó, es va descobrir el procés fotocatalític en humit, i va ser el 2004 quan PURETi perfecciona la fotocatàlisi en aigua.

Atacar l’amenaça principal

Si bé podem acceptar que ha millorat la regulació de la contaminació atmosfèrica a les ciutats europees, aquesta continua sent l’amenaça més poderosa sobre la salut de les persones: 400.000 morts prematures a Europa l’any 2011. El projecte Improving the smart control of air pollution Europe (iSCAPE), després d’avaluar les tecnologies que actualment s’apliquen contra la contaminació atmosfèrica, es proposa aplicar amb celeritat els anomenats sistemes de control passiu, que inclouen murs de poca alçària, arbres i fileres, murs i sostres verds, espais verds urbans, intervencions de geometria de carreteres i recobriments fotocatalítics de darrera generació com el que ha introduït PURETi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.