Economia

pagesia

fruita dolça

Fil a l’agulla per trobar solucions a la crisi de la fruita

El Ministeri d’Agricultura també anuncia que redactarà un pla estratègic, amb mesures estructurals, abans de finals d’any

El Congrés li demana que aprovi un pla de reconversió varietal amb un ajut de 7.000 euros per hectàrea

El Ministeri d’Agricultura assegura que elaborarà un “pla estratègic” per a la fruita dolça, segons ha anunciat aquesta setmana després d’una trobada del seu secretari general amb algunes organitzacions del sector a Madrid. La iniciativa arriba després d’un estiu de mobilitzacions dels pagesos i tres anys de crisis de preus. A Catalunya, la conselleria i el sector ja van acordar, l’agost passat, iniciar també els treballs per analitzar les causes de la crisi i traçar solucions de futur.

El ministeri vol debatre amb les comunitats autònomes les accions d’un pla que “pugui tancar-se abans de finals d’any”, amb l’objectiu d’“afrontar futures campanyes amb millors condicions”. El ministeri coincideix amb el sector que la fruita dolça té problemes “tant d’oferta com de demanda”, i que les mesures que s’han d’emprendre han de ser “estructurals i no conjunturals”.

La reunió es va fer dimarts passat, el mateix dia que la comissió d’Agricultura del Congrés aprovava demanar-li un pla amb idèntics objectius, però que també incloïa “l’aplicació d’un pla de reconversió varietal en un termini de tres mesos”, a través d’una proposició no de llei presentada per En Comú Podem, i consensuada amb Cs, el PSOE i el grup mixt. El PP es va abstenir. Obtenir fons per a la reconversió de les varietats per aconseguir més viabilitat comercial és una de les principals reivindicacions del sector. El responsable de fruita d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, afirma: “Necessitem que a moltes finques es plantin varietats més dolces, amb més color i, en alguns casos, que puguin viatjar més lluny. Amb la crisi i sense ajuts és complicat fer-ho.” Per la seva banda, el diputat Jaume Moya (ECP), impulsor de la proposició, remarca que el primer pla de reconversió (2006-2013) és “un precedent d’èxit, especialment en préssec i nectarina, en què van esdevenir els principals exportadors de la UE.” I hi afegeix: “ Vol rejovenir les plantacions, amb una millor adaptació agroclimàtica.” El cost del pla per a tot l’Estat seria de 42 milions, amb un ajut mitjà de 7.000 euros per hectàrea.

LES XIFRES

42
milions
és el cost calculat del pla de reconversió, un 0,1% del pressupost anual del Ministeri d’Agricultura.
12.000
hectàrees
a tot l’Estat espanyol serien les que podrien ser incloses en el pla de reconversió varietal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.