Opinió

El nou reglament de la UE de protecció de dades

Amb l’entrada de l’any nou, comença el compte enrere per a l’entrada en vigor del reglament general de protecció de dades europeu, que resultarà plenament aplicable a partir del 25 de maig del 2018.

La importància d’aquest reglament és que estableix un nou marc jurídic en l’àmbit de la protecció de dades que serà aplicable de manera homogènia a tota la Unió Europea. D’aquesta manera, la seva aplicació pràctica esdevé fonamental, no tan sols en relació amb el comerç electrònic, sinó també des del punt de vista de procediments i pràctiques que hauran de començar a aplicar les empreses que, d’una manera o una altra, treballin o recol·lectin dades personals. Donat que es tracta d’una norma de gran calat en l’àmbit empresarial, el legislador europeu va publicar el reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016 (RGPD), i va deixar un termini de dos anys per tal que els estats membres puguin adaptar la seva legislació interna al nou reglament. D’aquesta manera, aquesta adaptació interna resulta fonamental, en tant que el nou reglament únicament fixa el marc jurídic aplicable, i és responsabilitat de cada estat la seva precisió i el desenvolupament concrets.

El RGPD s’aplica al tractament total o parcial de dades personals, així com al tractament no automatitzat de dades personals continguts o destinats a ser inclosos en un fitxer. En aquest sentit, l’avantprojecte de llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD) pretén adaptar l’ordenament jurídic espanyol al reglament europeu que desenvolupa i concreta el marc jurídic establert pel nou reglament europeu. Tot i que encara no es tracta del text definitiu, ja hi ha un text provisional en espera del desenvolupament.

En termes generals, el projecte recull totes les qüestions assenyalades en el reglament, incloent els drets de les persones sobre el tractament de les seves dades personals, a més d’uns estàndards de transparència i informació a l’hora de captar dades personals, que tindran especial incidència sobre el tràfic a internet (cookies) i els drets dels usuaris de xarxes socials respecte a l’ús de les seves dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.